Ziua Mondială a Pneumoniei este celebrată anual în data de 12 noiembrie, scopul acestui eveniment fiind de încurajare a factorilor implicaţi în eforturile de a reduce povara globală a pneumoniei, o boală prevenibilă, dar care poate fi fatală.
Tema pentru Ziua Mondială a Pneumoniei din 2024 este „Să câştigăm lupta împotriva pneumoniei”. Categoriile cele mai vulnerabile în faţa pneumoniei sunt copiii mici (cu vârsta sub 5 ani), vârstnicii, precum şi persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cu boli cronice, acestea fiind cele mai expuse riscului. Vaccinurile, o igienă adecvată, ce implică spălarea frecventă a mâinilor, aerul curat şi evitarea zonelor aglomerate, precum şi o dietă sănătoasă pot ajuta la prevenirea pneumoniei.
Pneumonia este o boală respiratorie acută care afectează plămânii şi care este produsă de agenţi infecţioşi. Gripa, virusul sinciţial respirator şi bacteriile pneumococice sunt cauze frecvente ale pneumoniei, care este determinată în general de microorganisme precum bacterii, viruşi şi fungi. Simptomele cele mai frecvente ale pneumoniei sunt: febră, frisoane, tuse cu producere de spută, dureri toracice, transpiraţie excesivă, dificultatea în respiraţie (dispnee), starea de oboseală şi scăderea poftei de mâncare.
Pneumonia este boala infecţioasă care ucide cei mai mulţi copii. Anual, la nivel mondial se înregistrează peste 500.000 de decese la copii cu vârsta sub 5 ani, dintre care aproape 150.000 sunt nou născuţi.
În cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, numărul pacienţilor internaţi cu diagnosticul Pneumonie, de la începutului anului şi până în prezent a fost de 2480 de persoane, cifră ce reprezintă aproximativ 75% din totalul internărilor în spitalizare continuă. În plus, în aceeaşi perioadă, în regim spitalizare de zi au fost internate alte 1173 de persoane. De asemenea, în ambulatoriul de specialitate al spitalului au fost consultaţi 1855 de pacienţi suferind de pneumonie.