Cinematografele „Timiș” și „Victoria” din Timișoara sună îmbarcarea pentru o nouă cursă cu filme și spectacole între 15 și 19 mai. În călătorie se vor face popasuri interesante pentru câte un spectacol de stand-up comedy, un nou documentar despre un arhitect care și-a pus amprenta asupra Timișoarei, filme semnate de regizorii selecționați anul acesta la Cannes, conferințe cu un celebru șahist, dar și alți invitați de renume mondial, balet, povești de viață, subiecte mai mult sau mai puțin tabu, economie socială, avanpremiere și proiecții speciale.
La Cinema „Timiș”, programul începe marți, 14 mai, când, de la ora 18, Toma, Cristi & Sorin Pârcălab revin în fața publicului cu încă două reprezentații ale show-ului de stand-up comedy #CevaMărunt, în care subiectele vor fi pentru toată lumea, de la hoteluri cu Popesco și minciuni cu Toma, la analiza trending-ului muzical românesc cu Sorin Pârcălab, în deschidere urmând să fie Bogzi. Reunit sub titlul „Regrete”, spectacolul va mai avea o reprezentație în aceeași zi, de la ora 21.
Joi, 16 mai, de la ora 18, seria #PortretVertical invită publicul să descopere „Blogul lui Radu. Jurnalul unui urbanist timișorean”, iar la finalul acestui film documentar ce are regia semnată de Vasile Bogdan, protagonistul, Radu Radoslav, va purta o discuție cu arhitecții Raluca Pescar, Liviu Brebe, dar și cu publicul.
Vineri, 17 mai, de la ora 10, publicul dialoghează cu viitorul, la conferințele „TechTalks by UPT”, eveniment de elită adus la cinematograful din centru Timișoarei de Universitatea Politehnică, printre invitați numrându-se celebrul șahist Garry Kasparov, alături de el, pe scenă vor mai urca alți 8 speakeri de renume mondial, Andreas Ekström, George Roth, Corina Apachițe, Elias Bareinboim, Andras Ferenczi, Stephanie Hare, Mihai Drăghici, Cornel Amariei. Toate locurile pentru acest eveniment au fost epuizate.
Seara de vineri este dedicată seriei 10 Regizori de Cannes, în care pe Marele Ecran va fi prezentat clasicul „Taxi driver”, cu Robert De Niro la începutul ascensiunii sale, în regia lui Martin Scorsese. Scenariul filmului este semnat de Paul Schrader, selecționat în competiția de la Cannes 2024 ca regizor, cu filmul „Oh, Canada!”. „Taxi driver” este interzis persoanelor sub 18 ani.
Din aceeași serie, sâmbătă, 18 mai, de la ora 20, publicul are prilejul să vizioneze o comedie romantică, SF, o neobișnuită poveste de dragoste dintr-o lume distopică, distinsă cu Premiul Juriului la Cannes în 2015, „The Loboster”, în regia lui Yorgos Lanthimos, regizor grec ce intră în acest an în cursa pentru Palme d’Or cu un nou film. Filmul nu este recomandat copiilor sub 15 ani.
În după-amiaza zilei de sâmbătă, de la ora 17, publicul peste 15 ani este invitat, dacă nu a vizionat până acum, la filmul dramă, romantic, sport, „Challengers”, în regia lui Luca Guadagnino, un film despre… Zendaya, o fostă jucătoare-fenomen de tenis devenită antrenoare.
Duminică, 19 mai, pe Marele Ecran al cinematografului din centru Timișoarei, de la ora 17:30, se va putea viziona balet clasic – „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski, în interpretarea The Royal Ballet din Londra.
La Cinema „Victoria”, miercuri, 15 mai, de la ora 18, se începe cu filmul documentar „Cazul inginerului Ursu”, nerecomandat copiilor sub 15 ani, prin care publicul are prilejul să facă o incursiune în anii negrii ai comunismului, când un opozant al regimului, inginerul Ursu, a fost ucis de reprezentanții acestui regim, iar vinovații… .
De la ora 20, se dă startul proiecțiilor speciale dedicate regizorilor aflați în competiția din acest an de la Cannes cu „The Florida Project” de Sean Baker, o fabulă realistă despre nevinovăție, fericire și iubire familială în comunitățile de la marginea parcului de distracții Disney World. Filmul nu este recomandat copiilor sub 15 ani.
Joi, 16 mai, de la ora 18, în avanpremieră, filmul comedie, dramă, „Totul despre familia Lefkovics”, în regia lui Ádám Breier, film maghiar, un feelgood movie despre întâlnirea a două generații cu mentalități diferite. Vizonarea acestui film necesită acordul părinților pentru copiii sub 12 ani. După acest film, de la ora 20, proiecția specială „Pâinea noastră cea de toate zilele” va deschide o discuție despre economia socială cu Mihaela Vețan, președinta @ CRIES, pornind de la lupta pentru supraviețuire a uneia din puținele afaceri sociale din România, brutăria MamaPan, prezentată în documentar. Pentru vizionarea acestui „documentar” este nevoie de acordul părinților pentru copiii sub 12 ani.
Vineri, 17 mai, de la ora 17, proaspetele mămici au ocazia să descopere povestea cântăreței Amy Winehouse la o nouă proiecție din seria #CineMami, în condiții adaptate, „Back to black”, iar seara, de la ora 19:30, un nou film de Cannes – „Youth” de Paolo Sorrentino, despre doi vechi prieteni ajunși aproape de finalul vieții, care decid să facă față împreună viitorului. Pentru vizionarea acestui film, dramă, este nevoie de acordul părinților pentru copiii sub 12 ani.
Sâmbătă, 18 mai, seara, de la ora 19:30, Cinema „Victoria” propunea publicului, la seria #FilmTherapy, premiera dramei „Cum să faci sex”, în regia lui Molly Manning Walker, laureat cu premiul European Discovery de către Academia Europeană de Film, un excepționalul film de debut al regizorului amintit mai sus. După film, publicul are prilejul să dialogheze cu psihoterapeut Anca Tiurean, despre complexitățile sexului, consimțământului și autodescoperirii la vârsta adolescenței. Filmul nu este recomandat copiilor sub 15 ani.
Înainte de filmul de mai sus, de la ora 17, se va mai proiecta odată „Nasty”, în care situația este foarte încinsă pe terenul de tenis, iar cei mici, de la ora 15, vor avea prilejul să vizioneze cum „Pisicile de la muzeu” au o nouă misiune de a păzi de șoareci câteva prețioase exponate, printre care Mona Lisa, film de animați cu o audiență generală.
Duminică, 19 mai, programul cinematografului începe cu proiecția animată pentru copii, de la ora 15:30, în premieră, „Garfield”, celebrul motan din desenul animat pornind într-o nouă aventură nebună în aer liber, apoi, de la ora 17:30, în seria F-SIDES Cineclub, se va proiecta filmul comedie, dramă, „My Twentieth Century”, filmul din 1989 al regizoarei maghiare Ildiko Enyedi, o nouă privire în lumea trăirilor și a sentimentelor feminine, urmată, de la ora 20, de proiecția specială „Despre trup și suflet”, în regia aceleiași Ildiko Enyedi, o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte. Filmul „Despre trup și suflet”, cel mai cunoscut film al regizoarei maghiare este interzis copiilor sub 18 ani, iar „My Twentieth Century” poate fi vizionat de copiii sub 12 ani numai cu acordul părinților.