Arta, prin frumusețea și lumina ei într-o lumea adesea întunecată, poate face diferența dând voce mișcărilor politice și schimbărilor sociale.
La cea de-a XVII-a Adunare Generală a Asociației Internaționale de Artă din Guadalajara a fost înaintată o propunere de declarare a zilei de 15 aprilie drept Zi Mondială a Artei, prima sărbătoare având loc în 2012, data fiind decisă în onoarea zilei de naștere a lui Leonardo da Vinci, care a fost ales ca simbol al păcii mondiale, al libertății de exprimare, al toleranței, al fraternității și al multiculturalismului, precum și al importanței artei în alte domenii.
Prin faptul că Ziua Mondială a Artei coincide cu nașterea lui da Vinci, 15 aprilie sugerează, de asemenea, importanța artelor și a gândirii artistice, dincolo de domeniul strict al artelor plastice, Leonardo de Vinci, pe lângă faptul că a fost un pictor și sculptor strălucit, a excelat ca filosof, matematician, arhitect, inginer și inventator, marele om al Renașterii arătând că măreția poate fi atinsă la intersecția dintre artă, știință și tehnologie. Astfel, ziua de naștere a lui da Vinci este ziua perfectă pentru aniversarea rolului artei în lumea contemporană, cu straturile sale artistice, sociale și politice complexe.
Ideea zilei a fost aprobată de peste 150 de artiști, precum și de toate comitetele naționale ale organizației ce se numește Asociația Internațională de Artă (IAA) și, datorită acestei conexiuni, Ziua Mondială a Artei continuă să fie susținută și promovată de UNESCO.
Deși își are originea în Italia, acum este sărbătorită în întreaga lume ca o modalitate de a aduce oamenii împreună prin creativitate și aprecierea artei. De la desen și pictură la sculptură și fotografie, există posibilități nesfârșite de exprimare artistică, prin marcarea acestei zile urmărindu-se creșterea gradului de conștientizare, onorarea contribuțiilor pe care diverși artiști din întreaga lume le-au adus la promovarea importanței artei în viața fiecărui om.