Mișcările pe care le putem realiza din articulația genunchiului sunt limitate, existând un singur plan de mișcare pentru flexie și extensie, mișcările de rotație și lateralitate fiind extrem de reduse. Exercițiile pentru mobilizarea genunchiului se execută din poziții care favorizează descărcarea articulației de greutatea proprie și care îngăduie o amplitudine mare a mișcării. Exercițiile se execută în ritm lent și creșterea amplitudinii de mișcare se face progresiv, fără a provoca dureri mari. În cazul gonartrozei posttraumatice, când piciorul a fost imobilizat timp mai îndelungat și musculatura se atrofiază, prin exerciții urmărim creșterea mobilității articulare și dezvoltarea musculaturii membrului inferior. Dacă mișcările de flexie și extensie sunt foarte reduse, se ajută mobilizarea genunchiului afectat cu celălalt membru inferior. Pentru aceasta, la extensia genunchiului, gamba membrului inferior neafectat se suprapune pe fața posterioară a gambei membrului inferior afectat, iar la flexia genunchiului, gamba membrului inferior neafectat se suprapune pe fața anterioară a gambei afectate.
Exerciții: efectuați câte 3 serii a câte 10-20 repetări, cu pauze de 10 secunde între serii.
- Culcat pe spate, pe pat, cu gambele în afara sprijinului pe pat și în contact cu fața laterală a patului, se execută extensia gambei pe coapsă până ajungeți cu membrul inferior perfect întins și revenire cu călcâiul atingând fața laterală a patului (de 10 ori cu membrul inferior drept, idem cu stângul).
- Culcat pe burtă, pe pat, cu gambele, de la jumătate, în afara sprijinului pe pat, se execută flexia gambei pe coapsă cu ducerea călcâielor cât mai aproape de fesieri.
- Culcat lateral (pe o parte), pe pat, cu genunchiul afectat deasupra, se execută flexia și extensia genunchiului afectat pe orizontală, simulându-se pedalarea la bicicletă.
- Șezând pe o masă, cu genunchii în afara sprijinului și cu mâinile sprijinite la spate, se execută rotări ample cu gambele într-un sens și în celălalt, păstrând musculatura membrelor inferioare cât mai relaxată.
- Idem exercițiul 1, cu atașarea unui săculeț de nisip (0,5 până la 2 kg) la glezna membrului inferior cu genunchiul afectat.
- Idem exercițiul 2, cu atașarea unui săculeț de nisip (0,5 până la 2 kg) la glezna membrului inferior cu genunchiul afectat.
- Idem exercițiul 3, cu atașarea unui săculeț de nisip (0,5 până la 2 kg) la glezna membrului inferior cu genunchiul afectat.