autori: Laura ȘMULEAC, Raul PAȘCALĂU
Ziua Mondială a apei se sărbătorește în fiecare an, decizia fiind luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare, la Rio de Janeiro în 1992. Primul eveniment a avut loc în anul 1993 și este un eveniment anual al Organizației Națiunilor Unite care se concentrează pe importanța apei potabile și își propune să crească gradul de conștientizare privind necesitatea accesului la apă, inspirarea la acțiuni pentru combaterea crizei de apă și a gestionării durabile a resurselor limitate de apă din lume.
În cadrul Universității de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara (USVT), Ziua Mondială a Apei a fost sărbătorită în data de 22 martie, prin evenimentul intitulat ”Sustainable Water Consumption”.
În condițiile în care resursa vitală a omenirii, apa, este supusă unei presiuni tot mai mari, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate rezoluția ”Deceniul internaţional de acţiune – Apă pentru Dezvoltare Durabilă” (2018-2028), pentru atingerea Obiectivului numărul șase din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, „Asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi”.
Apa sigură și canalizarea adecvată susțin reducerea sărăciei, creșterea economică și ecosistemele durabile. Însă cererea tot mai mare de apă, împreună cu gestionarea deficitară a apei, au crescut stresul hidric în multe părți ale lumii.
În condițiile creșterii populației, extinderea zonelor urbane și a schimbărilor climatice, concurența pentru resursele de apă este de așteptat să crească, cu un impact deosebit și asupra agriculturii. Se preconizează că populația va crește la peste 10 miliarde până în 2050 și indiferent dacă este urbană sau rurală, această populație va avea nevoie de hrană și fibre pentru a-și satisface nevoile de bază. Se estimează că producția agricolă va trebui să se extindă cu aproximativ 70% până în 2050, iar pentru o agricultură competitivă este necesară și irigarea cu cantități suficiente de apă. În aceste condiții, cererea pentru resursa de apă este foarte ridicată.
În prezent 2,2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă în condiții de siguranță, mai mult de 4,2 miliarde de oameni nu au o salubritate gestionată în siguranță, iar necesarul de apă al planetei va fi cu 30% mai mare. În prezent, aproximativ 1,9 miliarde de oameni trăiesc în zone afectate de lipsa apei, iar până în anul 2050, se estimează că acest număr se va ridica la aproximativ 4 miliarde.
Peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apa care traversează granițele naționale. Cu toate acestea, doar 24 de țări au acorduri de cooperare pentru apa comună.