În Piața Victoriei, în ziua de 8 mai 2024 a avut loc prima ediție a unui eveniment ce se dorește a se permanentiza an de an în fosta Capitală Europeană a Culturii, Timișoara, „Banaton Fest”, o primă ediție care a însemnat, în primul rând, un omagiu adus reputatului solist din spațiul ex-iugoslav, Šaban Šaulić, decedat în anul 2019 într-un tragic accident de mașină, în Germania, în timp ce se pregătea să revină la Belgrad.
Au adus acest omagiu celui care a părăsit această viață în condiții tragice, reputați soliști din Serbia, Croația și România, atrăgând, în locul desfășurării evenimentului, în organizarea postului Radio Banat Link din Timișoara, cu sprijinul primăriei municipiului bănățean și a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, un număr impresionant de public iubitor al muzicii pop și folk din spațiul ex-iugoslav, public pe care, în prima parte a evenimentului, ploaia nu l-a oprit să danseze, să cânte împreună cu soliștii de pe scenă și să se bucure de concert.
Astfel, timp de cinci ore, pe scena amplasată în Piața Victoriei, la cel mai așteptat festival de muzică balcanică de la Timișoara, având în atenție „Šaban Šaulić Tribute”, au urcat pentru a interpreta piese cunoscute și mai puțin cunoscute publicului din Timișoara, în limbile sârbo-croată și română, soliștii Jovan Mihaljica, Katarina Kovačević, Čeda Marković, Ivan Gavrilović, Sanela Miloš, Rade Jorović, Pera Todorovici, Snežana „Sneki” Babić, Neda Ukraden și formația „Magazin”.
Sigur, pe lângă omagiul pentru Šaban Šaulić, prima ediție a festivalului a marcat și împlinirea celor 15 ani de când a fost înființat postul de radio local „Banat link” în Timişoara, la 7 mai 2009, întreaga ediție fiind, așadar, o îmbinare comemorativ-aniversară deosebit de reușită.
Dar, să reamintim în cele ce urmează, pe scurt, despre Šaban Šaulić, viața și moștenirea sa. Numit „Regele muzicii populare”, Šaban Šaulić a fost un reputat solist popular sârb și ex-iugoslav, renumit pentru vocea sa rafinată de bariton și performanțe caracterizate de intensitate emoțională și interacțiune cu mulțimea, care, de-a lungul carierei sale de peste cinci decenii s-a bucurat atât de succes critic, cât și comercial. Sigur, în vremurile din anii ̓80, când comutam radioul pe frecvențele de unde de la Belgrad, îl ascultam de multe ori în emisiunea „Caravana” și-i savuram muzica pe care o interpreta.
Născut în septembrie 1951 în Šabac, FPR Iugoslavia, din părinții bosniaci, în Bosnia și Herțegovina petrecându-și copilăria, Šaban Šaulić a arătat inițial un interes și afinitate pentru fotbal, însă unchiul său a fost primul care a observat că adevăratul talent al nepotului consta în muzică, iar la mijlocul anilor 1960 l-a rugat pe nepot să cânte într-un local, acesta fiind începutul în muzică a viitorului reputat solist.
La vârsta de 18 ani, Šaban Šaulić a înregistrat primul său single „Dajte mi utjehu” („Dă-mi consolare”), cântecul ce a devenit un hit și l-a adus pe Šaulić la Belgrad, Serbia, pentru a putea continua să lucreze la ceea ce se arăta să fie o carieră de succes. Până la mijlocul anilor ’70, Šaban Šaulić devenise un nume cunoscut, iar cântecele sale erau foarte solicitate în localuri.
Între 2013 și 2016, Šaban Šaulić a fost în juriul concursului de canto ce a fost transmis la tv, „Zvezde Granda”, dar și la concursul televizat de canto „Pinkove zvezde” în sezonul 2016-2017.
Pe când revenea acasă de la un concert susținut în Germania, pe șosea, februarie 2019, în mașină fiind, mașina în care se afla reputatul solist sârb a fost lovită violent din spate de un vehicul „Mazda” ce era condus de un șofer beat fără permis de conducere, provocându-i răni grave. Dus la spital, Šaulić a fost ulterior declarat mort, această veste fiind primită cu șoc și tristețe de către colegii și fanii săi. A fost înmormântat în Cimitirul Nou din Belgrad și, datorită profilului public și popularității lui, circumstanțele morții sale în Germania au devenit o poveste mare în țara sa natală, Serbia, precum și în restul țărilor care au fost parte a Iugoslaviei.
În concertul de la Timișoara, a fost prezentă, a doua oară în acest an, Neda Ukraden și, din nou, după mult timp, Snežana „Sneki” Babić, formația „Magazin” fiind prima dată în Timișoara pentru a susține un concert, însă nu prima dată în Banat, în urmă cu 7 ani, celebra formație croată fiind pe scena festivalului „Lubeniței”, la Gottlob, unde a bucurat cu interpretarea pieselor sale peste 5000 de spectatori.
Neda Ukraden a fost la Timișoara chiar la începutul acestui an și a susținut un concert grandios la Târgul de Crăciun în Piața Victoriei, iar acum, la această primă ediție a acestui festival a interpretat câteva piese, printre care amintim aici, „Zora je”, „Da se nadjemo na pola puta”, „Nisam ti ja bas bilo ko”, „Na balkanu” etc..
Prima ediție a Banton Fest, cel mai așteptat festival balcanic din Timișoara, s-a încheiat cu concertul susținut de formația croată „Magazin”, trupă care, în anii ̓80 ai secolului trecut ne-a încântat de nenumărate ori cu piesele sale minunate. Acum cu o nouă solistă, Andrea Šušnjara, o prezență scenică plină de elan și dinamism, cu o voce puternică, aflată pe cale de a se retrage din această formație, rămânând pe loc numai până se va găsi o altă solistă, pentru că vizează în viitor doar o carieră solo, celebra trupă din spațiul ex-iugoslav a încântat publicul timișorean cu interpretările unor piese mai vechi, dar și mai noi. Revenind la Andrea Šušnjara, deține cea mai lungă perioadă ca solistă (din 2010) în această trupă, dintre toate celelalte soliste care au trecut pe la această formație de la înființarea ei (sfârșitul anilor ̓70), „Magazin” reprezentând Croația în concursul Eurovision ediția anului 1995, iar în ediția 2009, actuala solistă a trupei a fost parte din echipa Croației care a reprezentat țara la Eurovision.
În recitalul de la Timișoara, formația a început cu piesa „Put putujem” („Ai plecat pe un drum”) și l-a încheiat cu același hit celebru, printre piesele interpretate de-a lungul recitalului fiind, „Balkanska ulica”, „Maslačak”, „Minus i plus”, „Sve bi me curice ljubile”, „Ti si želja mog života”, „Ginem”, „Tri sam ti zime šaptala ime”, „Pa nek živi rad”, „Sve bi seke ljubile mornare” etc., etc..
La acestă primă ediție a Banaton Fest de la Timișoara s-au acordat și premii, câteva dintre acestea au fost oferite pentru, cea mai ascultată melodie pop din Balcani din toate timpurile „Zora je”, Neda Ukraden, cea mai ascultată solistă pop din Balcani, Ivan Gavrilović, cel mai ascultat artist pop la Radio Banat Link, Ansamblul Național de Radio și Televiziune din Serbia, cea mai bună orchestră populară cu cel mai mare număr de spectacole din ultimul an, Snežana „Sneki” Babic, cea mai bună solistă de muzică folk, Čeda Marković, cel mai popular interpret de muzică tradițională, Rade Jorović, cel mai popular solist de muzică populară, Pera Todorovici, premiu pentru întreaga carieră și un tort aniversar la împlinirea vârstei de 77 ani, Sanela Miloš, talentul anului și ascensiunea în cariera muzicală, formația Magazin, cel mai bun grup de muzică pop din Balcani.
Gazdele evenimentului au fost, actorul și regizorul sârb, Marko Adžić și timișoreanul Mimo Obradov, jurnalist și critic muzical.