Atentate în diverse zone ale lumii. Mass-shooting. Ați putut auzi, din păcate, de multe ori terifiantele răpăieli de armă, care seceră viețile turiștilor sau trecătorilor. Uneori chiar îi puteți vedea pe trăgători în timpul masacrelor. Explozii în direct, mașini-capcană, cutremure, taifunuri, inundații, bătăi de stradă, accidente. Toate acestea le puteți urmări live. E rodul așa-numitului jurnalism cetățenesc. Este în mare vogă, de mai mult timp, mai ales în Statele Unite, fenomenul de “jurnalism cetăţenesc”, dacă am traduce mot-a-mot noţiunea. Interactivitatea tot mai pronunţată a mijloacelor de comunicare a dezvoltat, oarecum natural, participarea directă a cetăţeanului la fabricarea materialelor jurnalistice, chiar dacă indirect. Internetul este prima şi cea mai proeminentă platformă a unui astfel de fenomen, dar nici televiziunea şi radioul nu rămân în urmă. Şi cum, practic, presa scrisă dispune, la rându-i, de ediţii electronice, acest e-mediu, această e-lume a informaţiei se realizează tot mai mult cu participarea omului obişnuit. Sigur, nu întotdeauna există eleganţa schimbului de idei, pentru că multe platforme interactive au devenit maidane ale unor imprecaţii şi înjurături deosebit de diversificate. De multe ori, însă, din acest mediu anonim al societăţii răzbat idei valoroase şi se filtrează chiar viitori gazetari, care au în spate un intens exerciţiu interactiv.
Ziarele din SUA, bunăoară, au devenit atât de decimate de reduceri de personal, că aceşti jurnalişti-cetăţeni umplu cumva golul. Experţii susţin că jurnalismul cetăţenesc poate ajuta ziarele locale să supravieţuiască, făcându-le un produs mai interactiv. Cititorii care postează comentarii, articole şi fotografii pe site-ul ziarului respectiv ar putea simţi o legătură mai puternică, determinându-i în final să citească şi varianta print a publicaţiei. Derek Clark, coordonatorul www.geekpolitics.com – un site care se constituie în observator asupra problemelor publice şi ale mass-media, este de accord că ziarele care supravieţuiesc vor fi cele care folosesc cele mai multe dintre beneficiile oferite de mediul online. Mass-media care combină resursele lor clasice cu avantajele noilor media vor prospera faţă de vechea media, care încearcă să se agaţe de vechile lor metode. “Acum, fiecare telefon mobil are un aparat de fotografiat, şi toată lumea are un telefon mobil, ceea ce înseamnă că avem 300 milioane de americani care sunt potenţiali jurnalişti cetăţeni”, spune Peter Shankman, consultant viitorolog, care conduce o serie de linii telefonice şi un site destinat sprijinului reporterilor în teren. Cel mai mare promoter din Statele Unite bazat pe jurnalismul cetăţenesc este ProPublica, o fundaţie care dezvoltă inclusiv fonduri de finanţare pentru jurnalismul cetăţenesc.
Americanii au început să dezvolte vaste reţele care stimulează jurnalismul cetăţenesc, ca o prelungire eficace a nevoii jurnalismului de a obţine informaţie repede şi eficient. Sigur că, iniţial, fenomenul a provocat un val de entuziasm şi discuţii în comunitatea jurnalistică. O întrebare, însă, de bun-simţ pentru noi, este dacă această cultură a jurnaliştilor cetăţeni se va putea desfăşura fără editare şi coordonare din partea personalului specializat.