Uneori ai impresia că românii au pierdut Primul Război Mondial. La presiunea UDMR din ultimii 20-30 de ani s-au retrocedat imobile care ar fi trebuit să rămână în proprietatea statului român sau, în cazul unora, având în vedere investițiile făcute de statul român, să fi fost acordate sume compensatorii, iar imobilele respective să rămână în proprietatea statului român. Mai ales cele care erau de utilitate publică: școli, spitale, grădinițe, inspectorate ș.a.m.d.
Timișoara are o populație de 307.000 de locuitori. Cel puțin așa a rezultat la recensământul din 2023. Dintre aceștia, 276,437 au drept de vot. Dintre cei cu drept de vot, 149.122 sunt femei, iar 126.615 sunt bărbați.
Din acest număr de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat la urne 108.597, adică 41,86%.
Fritz a obținut 49,65% din numărul total al votanților din Timișoara, adică 51.910 voturi, iar Robu 37,7% din voturi, adică 39,421 voturi, Ilie Sîrbu 4,31%, adică 4.511 voturi.
Cine sunt votanții lui Fritz: penticostalii și baptiștii (care reprezintă 5,60% din populație) au votat covârșitor cu Fritz (în jur de 80%). „E de-al nostru” au zis aceștia.
Maghiarii, germanii, cehii și slovacii, care reprezintă în principal cultul romano-catolic și reformat, au votat în procent foarte ridicat (peste 80%) cu Fritz. „E de-al nostru” au spus aceștia. Ei reprezintă 12,5% din cei cu drept de vot. Dar prezența lor la vot din totalul populației cu drept de vot a fost tot de peste 80%.
În Timișoara nu se știe numărul total al populației LGBTQ. Dar unele surse spun că ar fi peste 10.000 de persoane, altele că ar fi peste 15.000. De aici Fritz a luat peste 90% dintre cei care s-au prezentat la vot. „E de-al nostru”. Și s-au prezentat masiv la vot.
A mai rămas un procent de circa 15.000 de români timișoreni ortodocși sau neortodocși, care au spus și ei „e de-al nostru”.
Unii cetățeni ai Timișoarei, sătui de comportamentul clasei politice apărute după revoluție, nu mai merg la vot. Au impresia că votul lor nu contează, că pe oricine ar vota, nu se poate schimba nimic.
Total fals. Iată, s-a schimbat foarte clar situația.
Paradoxul democratic permite ca minorități de orice fel să determine votul în favoarea unui reprezentant al lor, în defavoarea majorității, care, nu are unul „de-al nostru”.
Așadar, un număr de 51.910 inși, adică 18% a hotărât pentru 82% din ceilalți cetățeni cu drept de vot.
Asta-i democrație? Oare? Political correct?
Fritz este reprezentativ pentru toți aceștia.
Pentru minorități determinante și prezente la vot.
Majoritatea tăcută și absentă de la vot este formată din români. Din români care, se pare, că se îndepărtează tot mai mult de spiritul civic, de responsabilitatea istorică și socială, care le revine. Dar pe care nici nu o apără și nici nu și-o exercită.
Eu nu fac parte din această majoritate tăcută și absentă.
Și, câte zile voi mai avea de trăit, nu vreau să le trăiesc fără să mă simt dator față de Timișoara. Față de Timișoara tuturor românilor cu drept de vot, cu domiciliul în Timișoara și cu cetățenie română.
O minoritate contează. Dar nicio minoritate, în democrație mai ales, nu are dreptul să dicteze sau să hotărască în locul majorității, chiar dacă aceasta este, deocamdată, tăcută.
Dar care ar trebui să se trezească și să funcționeze pentru propriile-i cauze.