Antibiorezistența este una dintre cele mai serioase amenințări globale pentru sănătatea publică. Creșterea antibiorezistenței este o preocupare tot mai mare pentru profesioniștii din domeniul sănătății, decidenții politici și publicul larg deopotrivă. Acest fenomen al antibiorezistenței apare atunci când microorganismele, cum ar fi bacteriile, dezvoltă rezistență la medicamentele care sunt concepute pentru a le ucide. Aceasta înseamnă că infecțiile obișnuite și rănile minore ar putea ajunge să pună viața în pericol dacă tendința actuală de antibiorezistență continuă.
Când vorbim despre antibiorezistență apar în prim-plan cuvinte ca: antibiotice, superbacterii, infecții rezistente la medicamente, utilizarea excesivă a antibioticelor și criza globală de sănătate. Aceste cuvinte evidențiază de fapt gravitatea problemei și necesitatea unei acțiuni urgente pentru a o rezolva. Folosirea excesivă și abuzul de antibiotice atât pentru sănătatea umană, cât și pentru sănătatea și creșterea animală, precum și în alte domenii, au contribuit la dezvoltarea infecțiilor rezistente la medicamente. Acest lucru a condus la apariția unor superbacterii care sunt dificil și, în unele cazuri, imposibil de tratat cu medicamentele existente.
Este necesară o acțiune colectivă la nivel global, național și local pentru combaterea sau măcar pentru temperarea ritmului de creștere a antibiorezistenței. Această acțiune include promovarea utilizării responsabile a antibioticelor, investițiile în cercetare și dezvoltarea de noi antibiotice, îmbunătățirea măsurilor de prevenire și control al infecțiilor asociate actului medical.
În plus, este important să creștem gradul de conștientizare cu privire la problema rezistenței la medicația antimicrobiană și să educăm publicul cu privire la importanța utilizării responsabile a antibioticelor. Aceasta include promovarea unor bune practici de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor și alte măsuri care să aibă ca rezultat prevenirea răspândirii infecțiilor și care să ducă în final la reducerea nevoii de antibiotice.
Pentru a minimiza riscul ingerării de antibiotice odată cu hrana se recomandă alegerea alimentelor etichetate ca „organice”, „crescut fără antibiotice” sau pur și simplu “fără antibiotice”.
Modul de a alege alimentele precizat anterior este util și pentru că la animalele cărora li se administrează antibiotice, bacteriile rezistente din intestine pot continua să supraviețuiască și să se înmulțească pentru ca mai apoi aceste bacterii să treacă într-o varietate de alimente.
Cum menționam, este esențial ca guvernele, profesioniștii din domeniul sănătății și publicul să colaboreze pentru a aborda această criză și pentru a ne asigura că antibiotice eficiente vor rămâne disponibile și pentru generațiile viitoare. Nerespectarea acestui deziderat ar putea avea consecințe devastatoare pentru sistemele de sănătate și chiar pentru economiile din întreaga lume.