Preţul apartamentelor cu două, trei camere este uneori la fel de mare ca în oraşe din Occident și echivalează, ba uneori depăşesc surprinzător cele de prin municipiile dezvoltate ale României, fără a egala desigur Clujul, Braşovul sau Bucureștiul.
Chiar şi aşa, departe de greii din lumea imobiliară, Aradul bate recordul când vine vorba de garsoniere, înregistrând, potrivit unei analize făcute de Storia, cea mai mare creștere a prețului garsonierelor de la un an la altul. Vorbim de o creștere de 24% din aprilie 2023 în aprilie 2o24.
La Arad, potrivit Storia, o garsonieră s-a închiriat în medie, în aprilie 2024, cu 210 euro, în timp ce la Oradea cu 218 euro, iar la Timișoara cu 265 de euro. Adică, cu sume apropiate de cele ale orașelor care sunt în plină dezvoltare în aceşti ani, iar populaţia lor înregistrează salarii peste media naţională.
Suntem însă, pe mai departe, la distanţă de prețurile pentru închirierea unei garsoniere practicate la Cluj (unde media este de 350 euro de euro, în aprilie 2024), la Brașov (350 de euro), Constanța (tot 350 de euro), ori București (348 de euro). Sibiul, unul dintre oraşele cu cei mai mulţi turişti, avea preţul mediul de închiriere al unei garsoniere de 300 de euro, în luna aprilie 2024. Creşterea de la un an la altul era aici de 19%, în timp ce la Constanţa creşterea preţului de închiriere al garsonierelor se apropia de procentul Aradului: + 23%.
Cum reiese din studiul analizei menționate mai sus, apartamentele cu două camere sunt totuşi cele mai ieftine de închiriat în Arad, comparativ cu celelalte orașe care fac obiectul studiului (350 euro în Arad, 380 de euro în Sibiu, 400 în Timişoara şi Oradea, 550 în Cluj), dar Aradul urcă de la coada clasamentului când vine vorba de apartamente cu trei camere (490 de euro), depăşind de pildă Oradea (470 euro) și Timişoara (480 euro).
Analiza realizată de Storia – „platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa «Drumul inteligent spre acasă», ce are menirea de a transparentiza informațiile necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, astfel încât aceștia să ia decizii imobiliare în cunoștință de cauză”, arată că prețurile cresc în acest sector, mai ales când vine vorba de închirieri, chiar dacă puterea de cumpărare a românilor scade.