Artrita idiopatică (cauză necunoscută) juvenilă (AIJ) este cel mai frecvent tip de artrită (boală reumatismală) la copiii sub 16 ani și poate provoca durere persistentă timp de minim 6 săptămâni, inflamație și rigiditate în articulații. La unii copii simptomele durează doar câteva luni, în timp ce alții au simptome de câțiva ani. Unele tipuri de artrită idiopatică juvenilă pot cauza complicații grave precum: tulburări de creștere, leziuni articulare și inflamație a ochilor. Spre deosebire de artrita reumatoidă la adulți, care este cronică și durează toată viața, copiii depășesc de obicei artrita idiopatică juvenilă. Cu toate acestea, boala poate afecta dezvoltarea la copiii care sunt în proces de creștere. Cauza acestei boli încă nu este cunoscută, dar se crede că este o boală autoimună. Aceasta înseamnă că organismul atacă și distruge din greșeală țesutul corporal sănătos.
Semnele și simptomele cele mai frecvente sunt:
Durere – deși copilul ar putea să nu se plângă de durere articulară, este posibil să observați că șchiopătează, mai ales dimineața, după ce se trezește sau după un pui de somn. Copilul mai poate prezenta durere de spate care nu dispare.
Umflătură – este obișnuit ca articulațiile să se umfle, adesea se observă pentru prima dată în articulațiile mai mari, cum ar fi genunchiul.
Rigiditate – este posibil să observați copilul dumneavoastră stângaci în mișcări, mai ales dimineața sau după siestă.
Febră (mare), ganglioni limfatici inflamați și erupții cutanate, care se înrăutățesc noaptea.
Simptome generalizate cum ar fi piele palidă și aspect de bolnav.
Probleme oculare – ochi roșii, durere oculară care se poate înrăutăți când privesc lumina (fotofobie), modificări ale vederii.
Cum să susținem un copil cu această boală? Tratați copilul la fel ca pe ceilalți copii din familie. Explicați-i că boala nu a fost cauzată de nimic din ceea ce a făcut copilul. Încurajați-l să participe la activități fizice, ținând cont de recomandările medicului și fiziokinetoterapeutului. Discutați despre afecțiunea copilului dumneavoastră cu autoritățile de la unitățile de învățământ în care învață.
Îngrijirea zilnică:
Copilul cu AIJ trebuie să facă zilnic exerciții fizice pentru că promovează atât forța musculară, cât și mobilitatea articulară. Înotul (craul, pe spate) este o opțiune bună, pentru că necesită un efort minim din partea articulațiilor.
Frigul și căldura sunt aliați pentru durere. Rigiditatea afectează mulți copii cu AIJ. Unii copii răspund bine la comprese cu apă rece, în special după activitatea fizică. Cu toate acestea, majoritatea copiilor preferă căldura (baie caldă).
Alimentația copiilor cu AIJ trebuie să conțină cantități adecvate de calciu pentru a întări oasele.
Tratamentul de recuperare constă în ortezare pentru prevenirea contracturilor și scăderea durerii, kinetoterapie – mobilizări articulare pentru menținerea sau creșterea amplitudinii de mișcare și prevenirea deformărilor în flexie. Printre activitățile fizice cele mai recomandate sunt mersul pe bicicletă, înotul (craul, pe spate), dansul și plimbarea. Se recomandă, de asemenea, termoterapie – aplicare de căldură pentru creșterea elasticității țesuturilor și scăderea spasmului muscular.