Asociația Județeană de Handbal, Timiș, un liant între Federația Română de Handbal și activitatea de pe plan județean, susține și întreține activitatea cluburilor de handbal din județul Timiș, iar de doi ani, de când fostul sportiv și arbitru de handbal, Marius Fîșcu, a fost ales președinte al acestei asociații, totul a început să se miște într-o direcție mult mai favorabilă unor viitoare performanțe în handbalul timișean, noul administrator al handbalului județean începând munca de reorganizare a comisiilor interioare a A.J.H., Timiș.
Sigur, la fel ca-n celelalte sporturi, publicul pare tot mai puțin interesat de handbal, jocurile sportului cu mingea pe semicerc aducând la sală public puțin, iar Asociația Județeană de Handbal, Timiș, nu a rămasă indiferentă la faptul că handbalul mare este tot mai lipsit de spectatori. „Era o trăire extraordinară. Duminica era handbal la Sala „Constantin Jude”. Ne doare și pe noi, Asociația, fiindcă și noi vedem că la jocurile de Ligă Națională, sala este jumătate plină. Încercăm tot timpul să promovăm evenimentele de joc, s-aducem copii și cluburile cu copii, la sală, să urmărească jocurile în direct, dar se pare că publicul, probabil e mai reticent din cauza rezultatelor, și lucrurile astea sunt și poate în paralel cu mersul sportului din Timișoara, în care suferim de public, de susținere și amploare”, ne-a spus președintele A.J.H., Timiș, Marius Fîșcu, într-un dialog pe care l-am purtat de curând.
Dacă handbalul mare are tot mai puțini spectatori, în handbalul mic, cel județean, numărul spectatorilor este în creștere, sălile de sport din comunele din jurul Timișoarei atrăgând, anul trecut, un număr uriaș de spectatori.
Pentru ca numărul de suporteri să crească, handbalul timișean a avut nevoie de reorganizare, iar această reorganizare a început din interiorul A.J.H., Timiș.
Astfel au fost reorganizate, Comisia de Arbitri, Comisia de Competiții, Comisia de Disciplină, a fost înființată o nouă Comisie de Marketing, a fost formată o Comisie Onorifică de Delegați, unde se regăsesc seniorii arbitrajului timișean, domniile lor ocupându-se de gestionarea și observarea tuturor activităților tinerilor pe care Asociația îi promovează „cavaleri ai fluierului”.
„Am în plan să fac și o comisie a antrenorilor din județul Timiș, să se ocupe de susținerea antrenorilor și profesorilor care vin de pe băncile facultății și încep meseria de la zero. Încercăm să încropim lucrul acesta și pe partea de plan județean. Am un plan cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, să începem un campionat județean la nivel gimnazial și liceal, în tot județul Timiș, fiindcă, sută la sută mai sunt profesori sau școli unde se mai practică handbalul pe plan județean, dar nimeni nu știe că lucrul ăsta chiar există. Și puteam aduce la partea superioară de cunoaștere și pe acei profesori de sport care practică această ramură, copii care pot fi talentați, dar nu-i vede nimeni pe la sate și cu ocazia asta creăm și o selecție a copiilor de pe sate, a antrenorilor care pot să-și formeze un club, poate și să participe în campionatele județene”, ne-a mărturisit președintele A.J.H., Marius Fîșcu, în timpul aceluiași dialog.
Marius Constantin Fîșcu a fost ales președinte al A.J.H., Timiș, prin vot, în toamna anului 2021. Are 42 de ani, și jumătate din viață și-a petrecut-o în handbal.
A început școala la Liceul cu Program, Sportiv „Banatul”, mai întâi la secția de fotbal, unde i-a avut antrenori pe regretații fotbaliști, Gheorghe Cotec și Emanoil Mițaru, apoi, din clasa a V-a a continuat fotbalul cu profesorul Grozăvescu. În clasa a VIII-a, când a trebuit să susțină acea treaptă de clasă sportivă, a fost selecționat, cu alți colegi de la fotbal, de către profesorul Vasilache, la secția de handbal. „A fost o experiență nouă. Fiindcă eram copii, era o joacă pentru noi, dar a început să ne placă, ne-a atras, am început să ne formăm o echipă, să ne-o închegăm. Au fost și rezultate frumoase în cadrul liceului, în schimb, după terminarea liceului, neavând posibilități foarte mari de a merge să jucăm la nivelul de vârstă, am jucat doi ani de zile la Divizia «A», fostă ligă a doua, pe vremea aceea, la H.C Jimbolia, și-n aceeași perioadă, în paralel am început și primul curs de arbitru”.
Marius Fîșcu a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, la Timișoara, la Universitatea de Vest, a activat în educație, fiind un an de zile profesor la catedra de sport a Liceului cu Program Sportiv „Banatul”, apoi a continuat la Grup Școlar „Tudor Tănăsescu”, iar mai târziu s-a mutat din Timișoara și s-a reprofilat, dar a rămas activ pe partea de sport, în arbitraj.
„Am făcut cursul de arbitru, la vârsta de 17 ani, sub îndrumarea tatălui meu, care era arbitru activ. Am trăit, începutul arbitrajului, lângă dinozaurii aceștia vechi ai arbitrajului românesc și timișorean și țin să precizez pe această cale c-am avut o grămadă de foști arbitri cu experiență foarte mare și foarte renumiți valoric pe plan național. Am rămas pe partea de arbitraj și mi s-a oferit ocazia, acum doi ani de zile, să candidez la funcția de președinte al Asociației Județene de Handbal, Timiș. A fost, pentru mine o provocare din partea cluburilor din județul Timiș și în urma discuțiilor și cu familia și cu apropiații am decis să fac pasul acesta”, ne-a pus Fîșcu în timpul discuției purtate.
De la preluarea mandatului de președinte al A.J.H., Timiș, Marius Fîșcu a continuat munca de implicare a forului județean în susținerea și promovarea handbalului, iar la preluarea acestei funcții, în fruntea handbalului județean, ne-a spus că, la A.J.H., Timiș „situația era într-o continuă desfășurare. Organizatoric, trebuiau puse o grămadă de lucruri la punct, fiindcă nu prea ne axam pe comisiile care pot încropi această formă de conducere a A.J.H.. Am reorganizat comisiile, am pus din cadrul interior al Colegiului de Arbitri, Timiș, pe funcții de conducere a Comisiilor, arbitri activi pe care-i aveam împrejurul nostru, le-am oferit șansa să colaborăm mai departe și să conviețuim în cadrul A.J.H.”.
Pentru handbaliștii care fac parte din Centrul Național de Excelență de la Timișoara, categoriile de juniori doi și juniori unu, care anii trecuți au câștigat medalii de aur la competițiile de profil, fiind campioni naționali și vicecampioni și care acum se regăsesc în echipa de handbal S.C.M. Politehnica Timișoara din Liga Națională și de la nivelul ligii a doua de tineret, A.J.H., Timiș îi sprijină și, de anul trecut, a inclus S.C.M. Politehnica Timișoara la categoria de tineret și juniori în campionatul județean.
„Aportul nostru la susținerea proiectului a fost în mandatele trecute, în asigurarea arbitrajelor gratuit, la nivelul competițiilor în care au fost incluși. Ei au jucat într-o divizie, Liga a doua, cum ar veni, Divizia A, au fost înscriși ca să participe în campionatul respectiv. Noi ne-am implicat cu arbitrajele pe plan local, la centru și la masă, pentru a putea sprijini activitatea aceasta. Încercăm să sprijinim participarea acestor tineri și, ca atare, de anul trecut am inclus S.C.M. Politehnica Timișoara la categoria de tineret și juniori în campionatul nostru județean, lucru care s-a revăzut prin participarea categoriei de juniori 2, care a obținut și medalia de bronz anul trecut la turneul final organizat la Timișoara. Au revenit cu aceeași idee și s-au înscris anul acesta înapoi în campionatul județean. Pe ei îi ajută foarte mult, pentru că sunt niște meciuri în plus față de calendarul Federației Române de Handbal, iar nivelul nostru, al campionatului, a crescut foarte mult datorită participării lor”, ne-a declarat președintele A.J.H., Timiș.
Privitor la baza materială a cluburilor de handbal din județul Timiș, președintele A.J.H., Timiș, Marius Fîșcu, ne-a declarat că se stă „destul de bine, pentru că și cluburile care țin de primărie au fost sprijinite prin noile reorganizări în cadrul primăriilor” și au fost construite prin C.N.I. săli polivalente noi, localități precum Boldur și Șandra având acum noi săli de sport, iar în Șag, sala „va veni cât de curând”, la Ghiroda fiind acum în proiect o nouă sală, vechile săli de sport, de la Periam, Jimbolia, Sânnicolau Mare „sunt întreținute și foarte bine puse la punct”.
În Timișoara, însă, pe partea de sală de sport, există minusuri, Sala Sporturilor „Constantin Jude” fiind foarte aglomerată, Sala „Banu Sport”, la fel, singura sală de sport accesibilă pentru pregătirea handbaliștilor, mai aproape de Timișoara, fiind la Giroc.
Bazele sportive unde se fac intense pregătiri pentru participările la campionatul județean au adus team-urilor din județ rezultate, în acest sens, Marius Fîșcu spunându-ne că, „la nivel de campionat județean avem doi ani consecutiv o campioană județeană la masculin, C.S. Avântul Periam, iar la partea feminină, vorbesc la seniori, o avem în primul an de debut pe C.S. Millenium Giarmata. Anul trecut campionatul a fost câștigat de Dominicii Timișoara. Pentru noi performanța este că, în fiecare an, o echipă, cel puțin, maxim două sau trei participă la turneele finale. Asta presupune că forma noastră organizatorică este una de succes și an de an scoatem capul pe plan național. La celelalte categorii de pe planul Federației Române de Handbal, categoria de juniori, avem, la fel, câte o prezență în turneele semifinale, chiar finale, chiar dacă sunt împărțite în două grupe valorice, pe partea superioară, Grupa de Valoare, Speranță, în fiecare an avem participarea unor cluburi care sunt periodic regăsite în finalitatea campionatului”.
Handbalul a crescut mult sau a renăscut în localitățile din jurul Timișoarei, la Giroc existând, potrivit lui Marius Fîșcu, două cluburi de handbal. Ca și formă C.I.S., este clubul primăriei C.S.C. Giroc-Chișoda care activează la nivel de juniori 3, juniori 4 și baby-minihandbal și mai este echipa H.C. Giroc care funcționează la nivel de campionat județean masculin. De handbalul girocean se ocupă Oana Ionescu, fost handbalistă la C.S.U. Universitatea de Vest Timișoara și de curând i s-a alăturat pentru a-i oferi ajutor profesoara Neli Craiu de la L.P.S. „Banatul”.
Lovrinul, în handbal are o situație bună, în localitatea timișeană, în urmă cu câțiva ani, s-a încropit noua formă a echipei Știința Lovrin, iar la Jimbolia funcționează doar la nivel de junioare o echipă de handbal, la nivel de senioare, echipa din orașul timișean nu are susținere financiară să se înscrie în campionatul județean, însă, invitată fiind să participe la la Cupa A.J.H.-feminin din luna iunie, a câștigat Cupa, după ce au disputat final-four-ul organizat la Sânnicolau Mare, iar la SuperCupa județeană feminină a câștigat finala cu câștigătoarea ediției de anul trecut a campionatului județean, Dominicii Timișoara.
La Sânnicolau Mare, joacă handbal o echipă de Divizia «A», masculin, în campionatul F.R.H., cu categorii de juniori trei, doi și unu, masculin, feminin. S-au înscris și cu categoria de senioare în campionatul județean. Anul trecut au fost și băieții, anul acesta nu au mai făcut față pentru că presupunea un program mai aglomerat în paralel cu Divizia «A».
De la preluarea funcției de președinte al A.J.H., Timiș, Marius Fîșcu a adus îmbunătățiri campionatului județean de handbal, senioare, aducându-i o formă organizatorică foarte bine pusă la punct și structurată, impunând echipelor o organizare cu foarte mare rigurozitate, cu respectarea regulamentului F.R.H., ca și regulament de joc, organizare, impunând legitimarea tuturor jucătorilor care participă, obligativitatea existenței vizei medicale și a loturilor de jucători bine stabilite de către conducere și delegați. Noul președinte a sistematizat și creat campionatul județean pe etape, iar în urma discuțiilor cu cluburile a creat și o formă de desfășurare a campionatului.
În ceea ce privește alte competiții organizate de A.J.H., Timiș, „la nivel de juniori 4 avem performanța, cred că unică pe plan național, în sensul c-am organizat pentru prima dată în istoria A.J.H. Timiș, toate edițiile de faze de euroregiune în circa doi ani de zile de când am preluat mandatul și toate fazele din turneele semifinale. Anul trecut am avut în desfășurare și am obținut acordul Federației Române de Handbal, pentru organizarea turneului final la categoria juniori 4, masculin, cât și-n paralel al celui feminin. Astfel am avut regăsite 39 ce echipe în organizarea noastră, în 4 săli ca desfășurare, și performanța cea mare a fost că echipa de juniori 4, C.S.C. Moșnița a luat medalia de bronz. Pe categoria de feminin am avut trei echipe care s-au calificat mai departe în turneul final, au fost regăsite pe locurile de clasament, dar pentru noi a fost o performanță unică că în turneul final la băieți am avut trei echipe care s-au regăsit în 1-8 și la feminin am avut două echipe. Anul trecut, la fel, am avut o medaliată cu «argint», C.S.C. Moșnița Nouă, la categoria juniori 4, masculin și echipa Dominicii care s-a calificat în turneul final de junioare 4”, ne-a spus președintele A.J.H., Timiș, Marius Fîșcu.
Revigorarea handbalului feminin timișorean, în așa fel încât o echipă din Timișoara să ajungă în câțiva ani în liga de elită a handbalului românesc este un proiect în vederea A.J.H., Timiș, președintele Marius Fîșcu demarând discuțiile în vederea constituirii unei noi echipe care să participe la Divizia „A” de handbal feminin, alături de cea care este activă acum, C.S.U. Universitatea de Vest Timișoara. „Din sezonul acesta de campionat județean de handbal feminin (am intrat deja în al treilea an de organizare), am stipulat și acceptat cu acordul echipelor participante, acordul folosirii a patru jucătoare mai tinere, ca și vârstă, 14 ani, ca idee să putem da încredere acestor tinere care vin să facă handbal la nivel județean, chiar dacă joacă cu senioare, fiindcă, în discuțiile pe care le-am avut și cu conducerile cluburilor private și de CSȘ-uri sau de primării, singura variantă ca să putem forma o echipă de Divizia «A», feminin, este să o formăm pe un schelet al unor jucătoare autohtone, poate chiar zonale sau dintr-o localitate, dar parcurgând etapele, sau cel puțin ultimele etape de juniorat ca să prindă și puțină experiență. E mai ușor ca să facem lucrul acesta ca să avem jucătoare de aici și-apoi să putem prezenta unor primării sau localități un proiect de înființare a echipei de Divizia «A». Ne lovim, într-adevăr de aceeași discuție, de susținere financiară, care este destul de greoaie. Eu am încredere în proiectul acesta de promovare și de formare a unei echipe de divizie. Am avut o discuție și cu conducerea echipei, formației C.S.C. Millenium Giarmata. Eu am avut de anul acesta planul de formare al scheletului unei echipe de Divizia «A». Au rămas să mai ruleze, încă o dată lotul de junioare și de senioare pe care-l au, pe plan local, la Giarmata, încă un an de zile în cadrul campionatului județean și s-ar putea, cu acordul autorităților locale ca de la anul să se poată înființat această echipă de Divizia «A». Eu zic c-ar fi un lucru extraordinar să apară încă o echipă în Divizia «A» și poate într-un an, doi, trei ani de zile, să putem scoate capul la lumină. Am avut discuții și cu selecționerul naționalei României de senioare, cu Pera Florin și el este total deschis acestui proiect și chiar ne-a dat o grămadă de sfaturi și cu mare drag ne și ajută când avem nevoie. Poate să fie și în altă parte, poate să fie și în altă localitate. Noi acolo am avut primele discuții. Am avut prima deschidere din partea lui Răzvan Leucă, care este președintele secției de handbal de la Millenium Giarmata. El a venit cu propunerea respectivă, am discutat și cu președintele clubului respectiv. Să sperăm că lucrurile n-au rămas numai la forma de discuții și că poate se va și întâmpla momentul acesta”, ne-a dezvăluit Marius Fîșcu.
Promovarea arbitrilor tineri, este un alt deziderat al A.J.H., Timiș condus de președintele Marius Fîșcu. Comisia de Arbitri din A.J.H., Timiș are 52 de arbitrii, trei sfert cu o vârstă de până-n maxim 24, 25 de ani, participarea „cavalerilor fluierului” din județ la turneele din afara țării (Smederevo și Praga), aducând aprecieri în privința activității lor în meciurile turneelor, în Turneul „Trophy Smederevo” remarcându-se Doriana Ivașcu și Delia Huzdup, care au fost apreciate pentru calitatea arbitrajului, timișenele arbitrând finala acelui turneu, la feminin, anul trecut.
„Pun foarte mare presiune pe acordarea de încredere și jocuri cât mai multe copiilor tineri, cuplurilor tinere și, vă spun sincer, chiar avem arbitri care încep să ofere deja calitate și seriozitate. Nu este ușor. Creăm și o grămadă de stres antrenorilor cluburilor pe care, de fapt, facem aceste experiențe. Știu că am supărat, poate și o grămadă de prieteni prin arbitraje, dar scopul nostru este unul foarte simplu, de creștere în paralel cu ei, pentru că și ei au pus mingea de handbal copiilor, au învățat din greșeli și atunci noi trebuie să mergem în paralel cu pregătirea asta continuu. Eu zic că finalitatea va fi una comună între cluburi și Comisia de Arbitri, fiindcă și proiectul meu și al colegilor de la Comisia de Arbitri a fost unul de creștere interioară a arbitrilor, anume, că la categoria de juniori având foarte multe echipe de juniori înscrise în campionatul Federației Române de Handbal, aproape toate jocurile care se desfășoară între echipele din Timiș se arbitrează de către arbitrii din Timiș, asta ca să ținem o zonă mai centralizată, mai sub obiectiv. Săptămânal facem analize video față de faza de joc. Eu pun o foarte mare presiune pe calitate și pe cantitate, pe starea de moment a arbitrului, pentru că nu-mi place și nu accept să văd un arbitru mediocru, care rămâne în poziția de mulțumire personală. Tot timpul le propun obiective cât mai îndrăznețe, cât mai mărețe, le oferim toată posibilitatea de-ași face activitatea asta și, sper ca la anul viitor, la consfătuirea de vară a arbitrilor de lot național să ne prezentăm și cu patru cupluri de arbitri, două fete, două de băieți”, ne-a spus Fîșcu de-a lungul dialogului purtat.
De asemenea, Marius Fîșcu ne-a destăinuit că, „avem și un cuplu care arbitrează la nivel de ramuri de beach handbal. Sunt două colege internaționale. Încercăm de anul acesta să promovăm și o comisie de arbitri de beach handbal. Eu chiar am fost nominalizat de Federația Română de Handbal ca reprezentant zonal al beach handbalului pe zona de vest a țării. Ca atare, noi, anul trecut, am avut într-o formă centralizată naționala României de seniori și senioare și juniori la Timișoara. Am primit din partea primăriei Timișoara și a clubului C.S.M. Timișoara un teren de nisip lângă cele două de volei (Parcul Rozelor, n.r.) unde ne putem desfășura pregătirea și competiții și chiar din primăvara anului viitor vom și organiza primele ediții de campionat județean de beach handbal”.
În urmă cu câțiva ani, în organizarea domnului Pătru Cojocaru, administrator al Sălii Sporturilor „Constantin Jude”, la Timișoara se desfășura întrecerea cunoscută Memorial „Doina Cojocaru”, în amintirea fostei handbaliste ce a fost coordonator de joc în echipa națională de handbal senioare a României și care, selecționată în această echipă, și-a adus contribuția la clasarea României pe locul 4 la Olimpiada de Vară din 1976, de la Montreal, Canada. Întrecerea „Memorial” de la Timișoara aduna la startul ei mai multe echipe de handbal feminin, fiind un mod de a descoperi noi talente. De ceva timp, această întrecere nu mai are așa de mare amploare, desfășurarea ei având loc discret, aproape în surdină.
Referitor la această competiție, pe finalul dialogului purtat, președintele Fîșcu ne-a spus că, „din păcate, de câțiva ani de zile, Cupa aceasta nu mai are aceeași amploare. A rămas în organizarea școlii nr. 7, Timișoara. Acolo, și-n vremurile trecute se desfășura pe terenurile de bitum de afară, la nivel de categorie de copii. În ultimii doi ani de zile profesorul Cosmescu Emil a organizat ediția aceasta la sala din Giarmata, fiindcă ei nu au o sală de handbal regulamentară, și acolo cu participarea categoriei de junioare feminin. Nu mai este amploarea ce-a fost, dar ea ca Memorial, încă se regăsește”.
În ceea ce privește activitatea pe care urmează să o susțină la șefia A.J.H., Timiș, Marius Fîșcu ne-a mărturisit că-și dorește formarea noii echipe de handbal feminin care să joace în Divizia „A”, un sediu pentru Asociația Județeană de Handbal, Timiș, promovarea cât mai multor arbitri tineri din Timiș în arbitrajul de ligă națională, iar pentru cluburile din județ, 23 afiliate la A.J.H., își dorește ca forul pe care îl conduce să rămână total deschis în ceea ce privește comunicarea cu aceste cluburi, pentru ca „împreună cu cluburile, să putem performa mai mult”.