Automasajul energetic urmărește echilibrarea energiilor din corp pentru dobândirea sau consolidarea stării de sănătate. Potrivit medicinei tradiționale chineze, energiile care circulă prin corp sunt de mai multe feluri: Zong – transmisă de procreatori, Iong – energia de nutriție (provine din aerul inspirat și din alimente), Wei – energia de apărare etc. Aceste energii circulă prin corpul omului printr-o rețea de canale imaginare – Tching – denumite meridiane de către occidentali.
Automasajul energetic se efectuează cu palmele sau cu vârful unuia sau mai multor degete, la nivelul pielii, unde se găsesc traseele externe ale meridianelor principale prin care circulă energiile. În urma aplicării acestui masaj se normalizează scurgerea acestor energii, ceea ce conduce la menținerea stării de sănătate. Automasajul trebuie efectuat cu o respirație liniștită, într-o încăpere spațioasă, ferită de zgomot și suficient de încălzită, din poziția așezat pe un covor sau pe o pernă, cât mai relaxat. În timpul masajului nu se vorbește și nu se desfășoară alte activități.
Automasajul energetic este o metodă terapeutică la îndemâna oricui și se execută în ordinea următoare:
- Frecarea palmelor una de cealaltă cât mai energic posibil pentru mobilizarea tuturor energiilor din corp. Această manevră se execută la începutul tuturor timpilor.
- Palma dreaptă se aplică pe pumnul stâng, apoi, prin strângeri ușoare ale mâinii stângi, se deplasează spre vârfurile degetelor. Aceeași manevră se execută cu palma stângă aplicată pe pumnul drept. Această manevră contribuie la deblocarea energiilor care stagnează la nivelul mâinilor, unde se află traseele a 6 meridiane (al pământului, al intestinului gros, al inimii, al intestinului subțire, vase-sex și trei focare).
- Palma stângă se aplică pe antebrațul drept, pe fața sa anterioară, apoi, prin frecarea pielii, se deplasează în sus, până la subțioară și mai departe, pe umăr, de unde coboară pe fața externă a brațului, antebrațului, până la mână.
- Pielea capului se masează cu unghiile sau cu pulpa degetelor, dinainte înapoi, până la ceafă inclusiv. Această manevră contribuie la stimularea voinței și protejarea organismului împotriva agresiunilor externe.
- Se ciupește pielea de la baza nasului cu două degete, apoi se aplică palma stângă pe cap, după care se deplasează încet, prin frecarea pielii, de la frunte către ceafă. Aceeași mișcare se execută și cu palma dreaptă în partea opusă. Efectul aplicării acestei manevre este relaxant.
- Se aplică palma stângă pe cap, apoi se deplasează încet, prin alunecare, de la frunte spre ceafă. Manevra se execută și cu palma dreaptă în aceeași parte. Ambele manevre se aplică alternativ, de mai multe ori. Prin intermediul acestor manevre se obțin efecte benefice în cazuri de migrenă și stări de agitație.
- Cu vârfurile degetelor aplicate pe frunte se execută un masaj circular, în ambele sensuri, de mai multe ori. Manevra are efecte sedative, fiind indicată și în tratamentul insomniei.
- Se aplică palmele înapoia capului, apoi se deplasează, prin apăsări moderate, spre creștet și frunte, de unde coboară pe față până la barbă. La nivelul feței, presiunile sunt mai ușoare, pentru a nu se favoriza ridurile cu direcție descendentă. Această manevră se execută de mai multe ori la rând și oferă o stare de relaxare psihică.
- Se încrucișează palmele în fața nasului, cu plasarea degetelor mari cât mai aproape de extremitatea internă a sprâncenelor, cu care, apoi, se execută mișcări ușoare circulare în jurul ochilor, în ambele sensuri. Această manevră îmbunătățește acuitatea vizuală și se recomandă mai ales dimineața.
- Cu degetele mari sau cu marginea externă a palmelor se freacă nasul de sus în jos, prin mișcări ușoare și rapide, repetate de mai multe ori. Încălzirea nasului printr-o astfel de manevră poate preveni guturaiul. Manevra se recomandă în tratamentul gripei și guturaiului.
- Se astupă urechile cu degetele arătătoare care se îndepărtează apoi printr-o mișcare rapidă, executată de trei ori. În faza următoare, palmele se aplică pe urechi, exercitându-se o presiune ușoară imediat după apăsare, apoi, cu vârfurile degetelor palmele rămânând în continuare pe urechi), se va ciocăni capul. Această manevră are efecte sedative.
- Se aplică palma deasupra ombilicului, descriindu-se 40 de cercuri mari, în sensul acelor de ceasornic (de la dreapta la stânga) pentru bărbați. Femeile pot aplica palma deasupra ombilicului, la jumătatea distanței dintre acesta și vârful sternului, apoi vor efectua mișcări circulare în sensul invers acelor de ceasornic (de la stânga la dreapta). După efectuarea manevrelor respective, atât femeile cât și bărbații, trebuie să aplice palmele sub ombilic, la jumătatea distanței dintre acesta și simfiza pubiană, descriind 40 de mișcări circulare în sensul acelor de ceasornic.
Prin aplicarea celor 12 manevre, se mobilizează energiile din corp, motiv pentru care se recomandă în majoritatea afecțiunilor.