Turism și experiențe nebănuite la Otelec
Să parcurgi 37 de kilometri pe bicicletă nu înseamnă doar un exercițiu fizic excelent. O astfel de plimbare devine povestea unei zile pe care să ți-o amintești mult timp după ce ai trăit-o alături de prieteni sau familie. Călătoriile cu bicicleta protejează natura și te ajută să redescoperi bucuria drumului, iar odată cu primele zile calde ale primăverii, mai multe comune riverane Begăi lansează invitații la aventură, pe pista de biciclete care leagă Timișoara de Serbia.
Astfel, un nou sezon de ecoturism s-a deschis la Otelec, pista de biciclete care leagă Timișoara de Serbia fiind accesibilă din nou pe toată lungimea ei, după ce Consiliul Județean Timiș a solicitat Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră deschiderea lunară a unui punct de trecere a frontierei pentru iubitorii de cicloturism și drumeție. În weekenduri desemnate, între orele 8,00 – 20,00, cicloturiștii pot trece granița cu Serbia făcând un binemeritat popas – la dus sau la întors – în satele de la graniță.
Fie că veți alege să vă opriți pe pajiștile de la Uivar sau Otelec pentru a admira păsările din Rezervația naturală, că veți vizita muzeul local și Școala veche din Otelec sau veți dori să luați acasă obiecte de artă de la LUN Design, atelierul artiștilor locali Manuela Marchiș și Cezar Blânda, comuna Otelec are, cu siguranță, experiențe pentru fiecare.
Serviciile de ospitalitate și servit masa sunt acoperite de mici afaceri locale, pe care le puteți găsi în Iohanisfeld în weekenduri, dar și în timpul săptămânii. Locuri de servit masa găsiți la Restaurant și pizzerie Bikmania, Iohanisfeld – tel. 0746 397138, Pizzerie Bar Park, Iohanisfeld – tel. 0734 026603, Produse tradiționale, Kurtos kolacs, programări grup – tel. 0721 563411 fam. Virag.
„Vrem să facem din călătoriile sustenabile nu doar un trend, ci un mod permanent de a accesa localitatea noastră și ofertele de petrecere a timpului liber pe care aceasta le are. Ne dorim ca experiențele să conecteze vizitatorii la comunitatea noastră și la viața locuitorilor din mediul rural. Susținerea afacerilor locale prin cumpărarea produselor realizate de localnici și comunitate contribuie nu doar la bunăstarea acestora, dar transmite și un mesaj de suport și încredere în munca lor” spune Silvia Fechete, primarul comunei Otelec.
Următorul weekend în care va fi deschis punctul de trecere a frontierei este cel din 27 – 28 aprilie.
Activități și obiective turistice de vizitat
Școala veche – muzeu și centru cultural
Comunitatea maghiară din comună, foarte dinamică și implicată în evoluția acesteia, își prezintă cultura și tradițiile în diferite feluri. De la festivaluri gastronomice la spectacole de sărbători, de la expoziții la diferite prezentări, puteți găsi în vizitele pe care le faceți peste an aspecte ale vieții comunității maghiare din Otelec și din satele învecinate.
Unul dintre obiectivele pe care le puteți vizita permanent în localitate este fosta școală, transformată astăzi în muzeu și centru cultural administrat de Geza Molnar, artist plastic local. Clădirea a fost construită la începutul secolului al XIX-lea și iniţial a funcţionat ca şcoală şi casă de rugăciuni, fiind astăzi cea mai înaltă clădire din pământ bătut din localitate şi cea mai veche clădire din comună care a rămas în forma sa actuală. Turiștii care doresc să viziteze obiectivul vor fi ghidați de dl. Geza Molnar cu programare la tel. 0726 670 432.
Cimitirul evreiesc
Cimitirul evreiesc din Otelec este unul dintre cele 26 existente în județul Timiș. Se află în imediata apropiere a cimitirului catolic din localitate și in interior sunt înmormântați membrii familiilor evreiești din comună, membri care au adus importante contribuții vieții localității.
Mini ferma de struți de la Iohanisfeld
La doar patru kilometri distanță, la Iohanisfeld, vizitatorii pot admira o mini fermă de struți, o interesantă experiență în care proprietarii vă oferă explicații și detalii ale poveștii călătoriei struților în pusta bănățeană.
LUN – atelier de design contemporan
Puteți lua acasă flori din pusta bănățeană! Culese și presate, iar mai apoi aranjate pe felicitări realizate din hârtie reciclată de către artiștii Manuela Marchiș Blînda și Cezar Blînda. Pentru vizualizarea produselor este posibilă o vizită la atelierul din Iohanisfeld (str. Principală 102) cu programare la tel.
0721 793 223.
Usturoi și pâine de casă
Deja renumit, usturoiul de Otelec poate fi cumpărat direct de la producătorul local Danielm Veja, iar iubitorii pâinii coapte în cuptor pot face o oprire la magazinul Bik Mania, unde vor putea servi în cele două zile și pâine proaspăt pregătită.
Biciclete de închiriat
Celor care doresc să viziteze țara vecină pe biciclete în cele două zile de activități, dar nu pot sau nu doresc să vină din Timișoara pe pistă, li se oferă posibilitatea de a închiria gratuit biciclete chiar din Otelec. Primăria comunei anunță că sunt disponibile gratuit biciclete care pot fi închiriate pe baza actului de identitate. Contact și informații la tel.
0725 626 898.
Evenimentela capăt de țară
Situat în imediata apropiere de granița cu Serbia, Otelec oferă vizitatorilor nenumărate ocazii de a lua parte la evenimentele comunității. Unul dintre acestea este și „Pomul de Mai”, eveniment organizat la începutul primăverii, de obicei în întâi mai. Este un eveniment anual, derulat de peste 30 de ani în localitate și care aduce de fiecare dată în prim plan bogăția culturalã a locului și frumusețea divesității. Tinerii curtează fetele de măritat din sat lăsându-le flori la porțile casei, ca semn al iubirii ce le-o poartă.
Alte evenimente ce au loc în comună sunt și Festivalul gastronomic Gasztro Majalis, Otelec, Festivalul de struguri din luna octombrie sau Picnic în Pustă, eveniment ce are loc în lunile iunie-iulie. Fiecare dintre acestea reprezintă un bun prilej de a experimenta satele comunei și zona de pustă a Banatului.
Mai multe informații despre Comuna Otelec și evenimentele de aici se pot accesa fie la tel. 0256 232 809, fie pe pagina de internet www.comunaotelec.ro.