Timpul acesta din an când, din câmpie spre munții Banatului, anotimpurile își exersează versatilitatea și în unele zile soarele stă hotărât pe cer de ai putea zice că iarna începe să se dea bătută, acum e vremea când ți se face dor de ducă! Nu prea departe de casă, dar suficient cât să tragi în piept o gură mare de aer încă rece și să îți dezmorțești picioarele ce abia așteaptă să iasă din cizmele iernii. Nu pentru mult timp, dar destul cât să te întorci acasă fericit fără să ai habar de ce…
Vă invităm la drumeție! Pe lângă faptul că este o formă bună de exercițiu, plimbarea prin natură aduce multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea somnului, reducerea depresiei și anxietății și chiar combaterea diabetului.
Ce alegem
Conform definiției, drumeția este o activitate de dificultate moderată, care implică mersul pe distanțe lungi, pe poteci sau în zone marcate, cu o durată ce poate varia între o jumătate de zi și mai multe zile. Puteți face această plimbare solitar sau alături de familie și prieteni și, în funcție de alegere, ea vă oferă posibilitatea de a vă descoperi sau de a descoperi oameni și locuri noi. Și pentru a face această activitate mai mult decât o plimbare, alegeți un ghid de turism! Acesta nu doar că va cunoaște starea diferitelor trasee și va stabili cele mai bune itinerarii, dar vă va oferi informații despre loc, despre flora și fauna din zonă, despre oamenii și poveștile locului. Cunoștințele lor pot face diferența între un program simplu sau complex și, în plus, vă pot ajuta imediat în cazul în care apare vreo situație neprevăzută și urgentă.
Trasee în regiune
Lacul Surduc, cel mai mare lac din vestul României, oferă în această perioadă o imagine unică a peisajului din zonă. Copacii dezveliți expun cuiburile păsărilor care fac din lac o interesantă Rezervație naturală, iar aerul respirat, încărcat de umezeală, este unul unic în areal. Puteți alege traseul marcat în jurul lacului, cu o durată de parcurgere – în funcție de antrenament – de 3-4 ore, sau puteți să parcurgeți doar porțiuni de traseu. Detalii privind traseul puteți găsi pe pagina de internet a Clubului Sportiv Gratzu.
Pe partea cu acces dinspre drumul județean puteți face popas ca să mâncați pe Plaja La Luma sau să faceți o plimbare pe lac cu ambarcațiunile puse la dispoziție de proprietari.
Cascada Șopot. Spre granița județului Timiș cu Hunedoara, în Țara Făgetului, vă puteți bucura de o drumeție de o zi la Cascada Șopot, în comuna Pietroasa. În funcție de antrenament, puteți opta să lăsați mașina în sat, la Poieni, și să parcurgeți pe jos drumul spre căderea de apă sau să vă apropiați de aceasta până lângă cărarea amenajată spre cascadă. Accesul este facil și permite coborârea lângă albie, iar momentul acesta din an vă oferă șansa de a admira cascada la un debit ridicat.
Dacă sunteți în formă și optați să parcurgeți pe jos drumul dinspre Poieni spre Șopot, veți putea desoperi și celebra Criptă a Măresei. Ca să vă facem poftă, iată povestea acesteia: se spune că în secolul al XIX-lea domeniul Strâmbu aparţinea unei contese pe nume Leopoldina Stojanovits, pe care locuitorii o numeau „Măreasa”, o prescurtare de la “Măria Sa”. Fiul acesteia, Bogdanovich Ferencz, îndrăgostit fiind de o fată din Budapesta, pe care o mai dorea şi un alt bărbat, îl provoacă la duel pe rivalul său şi moare în confruntare. De durere, „Măreasa” își aduce copilul la Poieni și dă ordin să fie construită o criptă, pe malul pârâului, unde îl îngroapă. Povestea continuă, iar localnicii vor fi bucuroși să vi-o spună când veți ajunge acolo… Dacă aveți nevoie de ghidaj, Asociația Verde de Banat vă stă la dispoziție, inclusiv pe pagina de facebook.
Pe firul apei la Rudăria. Dacă aveți o zi întreagă la dispoziție și chef de povești, atunci e cazul să faceți o drumeție la Rudăria, în Caraș Severin. Sunt peste 243 de mori de apă în Banatul de Munte, iar la Rudăria (Eftimie Murgu) veți putea descoperi 22 dintre ele, într-o plimbare de aproape patru kilometri de-a lungul firului de apă ce le leagă.
Acolo, în Valea Almăjului, veți avea parte nu doar de o ieșire în natură, dar mai ales veți putea să vă intersectați cu oamenii locului, să le aflați poveștile și – mai presus de toate – să gustați produse derivate din cerealele măcinate în morile ce încă mai funcționează. 13 dintre ele se află chiar în localitate, între casele oamenilor, iar pentru a le vedea pe celelalte nouă din afara localității, vă veți scufunda în peisajul zonei, specific Carașului. Despre povestea zonei puteți afla detalii pe site-ul Asociației Acasă în Banat (acasainbanat.ro).
Reguli sumare
Înainte de a porni într-o drumeție – mai ales una montană – este recomandat să cercetați traseul și condițiile meteo. Puteți porni pe soare și, când vă apropiați de vârf, să vă prindă ploaia sau să descoperiți că pe creste este zăpadă. Folosiți echipament de calitate, încălțăminte impermeabilă și urmați regula excursiilor din copilărie: îmbrăcați-vă ca o ceapă, în straturi de haine pe care să le puteți da jos sau îmbrăca în funcție de vreme. Dacă busola și un briceag vă vor ajuta în situații neprevăzute, apa și câteva alimente care să vă mențină energia în timpul drumeției sunt obligatorii! Și nu uitați de regula care spune să nu iei cu tine mai mult decât încape într-un rucsac. Respectați indicatoarele sau traseele stabilite pentru că ele vă oferă siguranță!
Nu lăsa nici o urmă!
„Leave No Trace” este astăzi o filozofie a drumeților din întreaga lume. Să vizitezi un loc și să te bucuri de frumusețea naturii fără să lași în urma ta nici un semn că ai fost pe acolo (șervețele murdare, recipiente goale, resturi de mâncare) reprezintă nu doar o formă de respect față de natură, ci una de civilizație și un semn că sunteți în trend!