Redația TIM7 vă aduce pe masă, în perioada următoare, o încântătoare parte a patrimoniului bănățean: gastronomia. Din dorința de a expune și multiplica diversitatea și savoarea bucătăriei locale, vom oferi cititorilor noștri rețete tradiționale și modurile lor de preparare, alături de poveștile oamenilor care le pregătesc. Pentru că, dincolo de cantități și timpi de coacere, mâncarea bună conține întotdeauna un ingredient secret…
Saramură de pește de la Cazanele Dunării
Tina Palescu este din Eșelnița, satul întins de-a lungul Dunării la poalele Munților Almăjului, una dintre localitățile strămutate din calea apelor odată cu ridicarea Hidrocentralei Porțile de fier I. În zonă, îndeletnicirea principală a locuitorilor o reprezintă pescuitul și capătul fiecărei grădini din sat se termină cu un ponton.
Tina lucrează ca bucătăreasă de peste 16 ani în același loc – Pensiunea Septembrie – exact de la deschiderea locației, unde a avut ocazia să prepare nenumărate rețete locale, dar vedeta tuturor este Saramura cu pește de Dunăre.
„Este o mâncare tradițională în zona noastră și este o mâncare pe care o preparăm numai din somn sau din crap proaspăt pescuiți din Dunăre, după gustul și la cerința fiecărui client”, spune aceasta. Iar modul de preparare, deși necesită oarecare timp, nu este deloc complicat.
Bucățile de pește ales se prepară pe grătar, la fel ca toate legumele folosite: roșii, ardei gras și ceapă. Multă lume dorește saramura mai picantă și atunci se folosește și ardei iute, pe care, de asemenea, bucătarii îl prepară pe grătar. În paralel cu pregătirea legumelor și a peștelui pe grătar, din cap și coadă de pește sau din alte părți ale peștelui se fierbe o zeamă de pește care să dea sosului gustul specific.
După ce legumele s-au copt pe grătar, se pun separat și din ele se face sosul în care se va pune peștele pentru a fi băgate împreună la cuptor „ca să iasă zeama aia din pește în zeama de legume”. Astfel, după ce bucățile de pește făcute pe grătar sunt gata, ele se așază frumos într-o tavă, iar peste ele se toarnă sosul obținut din legumele preparate la grătar, tăiate mic și amestecate cu zeama de pește. Toate se dau la cuptor în jur de 14-16 minunte, nu mai mult. Înainte de a scoate saramura de la cuptor, în ea se pune puțin usturoi, nu la început, pentru că altfel și-ar pierde aroma. La final, peste saramură se pun frunze de leuștean tocate mărunt, pentru că „leușteanul e baza”. Saramura de pește se servește cu mămăliguță.
Ciorba de pește de Dunăre, peștele la grătar sau peștele prăjit sunt felurile de mâncare cel mai des cerute de vizitatorii zonei. Despre cele mai sofisticate feluri de mâncare sau cele mai bune preparate, doamna Tina spune că toate sunt speciale și că toate necesită același lucru pentru a fi bune: „Trebuie să pui în ele suflet”. Să le faci cu drag, că dacă nu, nu iese nimic cum trebuie. Noi o credem! Poftă bună!