Evenimentele de cultură gastronomică locală reîncep în regiune și adună tot mai mulți producători locali
Ce faci când ți-e dor de o felie de pâine coaptă în casă, de o omletă cu ouă proaspăt luate din cuibar, de mirosul fânului sau de o plimbare pe ulițele unui sat? Și ai vrea să faci asta cu prietenii sau familia, în orice anotimp din an, aproape de casă? Răspunsul ți-l dăm noi: te duci la un Banat Brunch. Evenimentele de cultură gastronomică locală reîncep în județul Timiș și în județele învecinate și implică tot mai mulți producători locali interesați să își valorifice munca și să vă bucure cu liniștea și frumusețea satelor lor. Indiferent că veți dori să testați feluri de mâncare preparate după rețete tradiționale vechi, în casele gazdelor, că veți alege să descoperiți un sat în care nu ați mai fost niciodată sau să repetați, pur și simplu, experiența complexă și imersivă a unor evenimente la care ați mai ajuns, iată mai jos lista primelor brunch-uri anunțate de producători locali din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin pentru acest an.

Ce sunt brunch-urile?
Cuvântul brunch reprezintă o combinație între „breakfasf” (mic dejun) și „lunch” (prânz). O gustare mai consistentă luată într-un moment al zilei aflat mai departe de ora de trezire și înainte de prânz, de aceea evenimentele încep întotdeauna la ora 11,00. Termenul a fost preluat în terminologia ospitalității românești și reprezintă azi evenimente de cultură gastronomică locală ce atrag o nișă largă de turiști și călători, care asociază acest termen cu mâncarea bună, servită de-a lungul a mai multe ore, în compania prietenilor sau familiei. În prezent, evenimentele gastronomice locale mai sunt organizate și sub alte denumiri, în funcție de loc și timp, fiind promovare ca mese câmpenești, picnicuri sau gustări.
Scopul evenimentelor de cultură gastronomicăeste acela de a susține consumul de produse locale care provin de la micii producători. Susținerea acestui consum are la bază principiul Slow Food, prin care mâncarea nu trebuie să călătorească mai mult de 50 de kilometri de la locul provenienței alimentelor. De aceea, aproape întotdeauna produsele folosite la prepararea mâncărurilor sunt achiziționate din sat, de la producătorii locali și gazde, maxim de pe teritoriul județului unde au loc evenimentele gastronomice.
Beneficii, la dublu
Consumul de produse locale de la micii producători are mai multe beneficii, dincolo de bucuria și plăcerea de a le descoperi în combinații de mâncăruri tradiționale: el contribuie lapăstrarea patrimoniului natural și imaterial, realizează transmiterea mai departe către generațiile tinere – obișnuite cu mâncarea urbană – a gusturilor autentice locale, din spații geografice și culturale diverse, salvează peisajul cultural din satele afectate tot mai mult de plecarea tinerilor, ajută la bunăstarea sătenilor și multe altele.

Cei care au participat la aceste evenimente se întorc deseori, nu doar pentru plăcerea mâncării, ci și pentru că experiențele locale ce însoțesc gastronomia le oferă un timp și amintiri de calitate.
Programul unor astfel de evenimente se întinde pe parcursul unei întregi zile și, în locațiile în care se desfășoară – de cele mai multe ori în gospodăriile sătenilor, la stâne, în curțile vechilor muzee sau ale căminelor culturale – sunt invitați meșteșugari și producători locali, membri ai comunității care aduc și expun bogăția și diversitatea locului.
Evenimentele cuprind mici târguri din care participanții pot cumpăra produse care au stat la baza meniului pe care l-au avut pe masă. Mierea, brânza, pâinea de casă, ceaiurile de plante locale, buchete de flori, siropuri, legume sau fructe din livezile localnicilor se află întotdeauna în locul de desfășurare a brunch-urilor. Este o bucurie reciprocă, a sătenilor și turiștilor, aceea de a vinde și cumpăra produse direct de la sursă.
Evenimentele au loc în aer liber, cuprind activități de drumeție, cicloturism sau plimbări cu trăsuri sau căruțe trase de cai, iar copiii pot participa la diferite ateliere, precum cele de sculptură în lemn, opincărit, bucătărie locală, pot culege fructe din livadă sau pot petrece timp liber în curțile localnicilor.
Inițiate în Timiș în urmă cu cinci ani, evenimentele Banat Brunch au fost preluate ca model de promovare turistică și în județele vecine, Arad și Caraș Severin. Micii producători și autoritățile locale au înțeles valoarea de atracție a acestor evenimente și capacitatea lor de a contribui în egală măsură la salvarea patrimoniului local și la bunăstarea localnicilor.
În acest an, evenimentele vor debuta în luna aprilie la Margina, comuna care a inițiat și organizat cele mai multe evenimente de acest gen în Timiș. În premieră, aici va avea loc un eveniment al cărui meniu va fi realizat în totalitate pe bază de legume. Astfel, în 6 aprilie, Brunch în Banat debutează în Coșteiu de Sus nr. 10, în gospodărie la tanti Emilia Popa, care va pune pe masă, printre alte bucate, ciorbă de chimen cu crutoane, crumpi părgăliți, mazăre zdrobită cu uloi de ludai sau pancove din pită.
Banat Brunch 2024
Programul Banat Brunch 2024 cuprinde în prezent următoarele evenimente și va fi actualizat permanent, în funcție de locațiile care vor anunța evenimentele noi:
6 aprilie – Coșteiu de Sus, comuna Margina, Timiș
27 aprilie – Rudăria, Maya Decoevents, județul Caraș Severin
2 mai – Coșteiu de Sus, comuna Margina
11 mai – Secusigiu, De la Măicuța, județul Arad
8 iunie – Curtea, Trandafiri de Curtea, județul Timiș
29 iunie – Nițchidorf, Stâna de pe Lunca Pogănișului
31 august – Temerești, Comuna Margina
7 septembrie – Nițchidorf, la Stâna de pe Lunca Pogănișului
14 septembrie – Poieni, Timiș
21 septembrie – Coșteiu de Sus, comuna Margina
În luna martie, reprezentanții comunei Nițchidorf vor demara o serie de drumeții în Lunga Pogănișului. Activitățile îi vor purta pe călători în zonele protejate unde crește Laleaua pestriță și se vor încheia cu mese servite la stână. Cei interesați pot afla mai multe informații la tel. 0728370198.
Calendarul actualizat al evenimentelor Banat Brunch și meniurile anunțate de organizatori vor putea fi găsite și pe pagina www.mybanat.ro din data de 1 martie 2024. Înscrierile se vor putea face direct la producătorii locali sau printr-un link pus la dispoziție de aceștia, iar participarea se va face pe baza unei donații stabilite de fiecare gazdă.
Accesul în locații se face cu mijloace de transport proprii, acest serviciu nefiind organizat. Persoanele sau familiile interesate să petreacă mai mult timp într-o localitate pot găsi diferite forme de cazare, iar informații despre acestea vor putea fi găsite pe aceeași pagină.