La Timișoara, startul campaniei electorale a transformat Piața Unirii în Piața Dezbinării. Astfel, în noapte de joi spre vineri, când partidele și reprezentanții alianțelor politice au început să lipească afișe pe panourile electorale, a izbucnit un conflict. Reprezentanţii Partidului Republican şi cei ai AUR, care formează o alianţă, i-au luat la întrebări pe cei de la Alianţa Dreapta Unită, iar la un moment dat viceprimaul USR, Ruben Laţcău a fost filmat îmbrâncindu-se cu adversarii politici.
„USR sare la bătaie! Am dat startul campaniei la Timișoara în Piața Unirii, pentru că noi vrem să îi unim pe români. Din păcate, am fost atacat de viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău de la USR pentru că am îndrăznit să-l întreb pe Fritz despre penalii din USR, despre dezastrul de la Timișoara, despre milioanele de doze de vaccin achiziționate de Vlad Voiculescu, despre alianța lor cu turnătorul Petrov și cu Orban, despre cetățenie și despre călcarea legilor în picioare. Aveți dovada agresiunii celor de la USR. Solicit demisia viceprimarului USR și retragerea de pe lista de consilieri.
Pe 9 iunie trebuie să spunem STOP acestor practici agresive și să eliberăm Timișoara de mafia USR, de acești interlopi și de furăciunile lor!”, a postat, pe Facebook, Marian Cucşa, preşedintele Partidului Republican, comentariul fiind însoțit de imagini video.
Cinci buletine de vot
Pe 9 iunie, cetăţenii români cu drept de vot sunt chemaţi la urne pentru alegerile locale şi europarlamentare. Vor fi cinci buletine de vot: patru pentru aleşii locali şi un buletin pentru lista de candidaţi sau candidatul independent pentru alegerile europarlamentare.
Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare a început în 10 mai, Toni Greblă, preşedinte al Autorității Electorale Permanente, explicând că, „cetăţenii români cu domiciliul în ţară votează numai la secţia de votare unde sunt arondaţi pentru alegerile locale. Cetăţenii care au reşedinţa în alt loc decât unde sunt înscrişi în listele electorale permanente pot să voteze numai cu condiţia ca reşedinţa, viza de flotant, să fi fost făcută cu mai mult de 60 de zile înaintea datei de 9 iunie”.
Biroul Electoral Central a reamintit că legea interzice folosirea mesajelor sau a sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică, competitorii electorali primind recomandarea să aibă un discurs echilibrat, onest şi constructiv, să nu răspândească ştiri false, să nu dezinformeze, pentru a nu afecta buna desfăşurare a procesului electoral. Alegătorii merită să aibă acces la informaţii obiective, reale şi corecte, pentru a-şi putea forma propria opinie şi pentru a decide în deplină cunoştinţă de cauză.
Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare se va încheia sâmbătă, 8 iunie, la ora 7.