Astronomii au obținut cea mai bună imagine de până acum a câmpurilor magnetice din jurul găurii negre gigantice din centrul Căii Lactee.
Această nouă imagine arată că behemotul, numit Sagittarius A*, este înconjurat de structuri magnetice foarte ordonate, au raportat cercetătorii în două articole publicate pe 27 martie în jurnalele „Astrophysical Journal Letters”. Caracteristicile sunt similare cu cele văzute anterior în jurul găurii negre supermasive din galaxia M87.
Utilizând Telescopul Orizontului Evenimentelor (Event Horizon Telescope), o colecție globală de radiotelescoape care lucrează împreună, oamenii de știință au capturat lumină polarizată provenind de la Sagittarius A*, care se află la aproximativ 27.000 de ani-lumină de Pământ. Event Horizon Telescope a fost, de asemenea, colecția de telescoape responsabilă pentru primele imagini în care a fost surprinsă o gaură neagră acum câțiva ani, în 2019.
Lumina polarizată are unde care oscilează în aceeași direcție, cum ar fi de sus în jos sau de la stânga la dreapta. Cartografierea unei astfel de lumini oferă adesea astronomilor o mai bună înțelegere asupra fenomenele magnetice subiacente.
Câmpul magnetic cel mai apropiat de gaura neagră este relativ puternic, de aproximativ 30 de ori mai puternic decât cel al Pământului, deși totuși doar aproximativ la fel de puternic ca un magnet de frigider, spune astronomul Sara Issaoun de la Centrul de Astrofizică Harvard și Smithsonian din Cambridge, Mass. Este produs de particulele încărcate din plasma densă și fierbinte care înconjoară discul de acreție al găurii negre, o colecție de gaz și praf care se învârte în jurul lui Sagittarius A. Gaura neagră centrală a Căii Lactee este foarte diferită de cea din M87. Aceasta din urmă cântărește cât 6 miliarde de sori, trăiește într-o galaxie eliptică uriașă și emite un jet puternic de plasmă vizibil la toate lungimile de undă. Sagittarius A cântărește doar 4 milioane de sori, trăiește într-o galaxie spiralată mai mică și nu pare să aibă niciun jet prezent în imaginile capturate de oamenii de știință.
Având în vedere astfel de diferențe, „ne așteptam să vedem proprietăți diferite ale câmpurilor lor magnetice”, spune Issaoun. Faptul că ambele sunt puternic structurate sugerează că astfel de câmpuri sunt omniprezente în jurul găurilor negre și afectează modul în care aceste aspiratoare cosmice cresc și evoluează.