Lumea întreagă a fost zguduită și bulversată de pandemia COVID-19 care ne-a făcut pe mulți dintre noi mai conștienți de pericolul potențial al unei noi crize sanitare globale. Întrebarea care se pune este când ar putea să fie următoarea pandemie? Deși este imposibil de prezis cu certitudine, există mai mulți factori care ar putea contribui la apariția unei noi pandemii.
Unul dintre factorii-cheie este interconectarea crescândă a lumii. Călătoriile și comerțul mondial au facilitat răspândirea rapidă a bolilor infecțioase de la o țară la alta și de la un continent la altul. Și bine spunea în acest sens profesorul Mihai Dragomirescu, la începutul anilor ’90, că „bolile infecțioase se deplasează în prezent cu avionul”. Aceasta înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât că un nou virus sau o nouă bacterie s-ar putea răspândi dintr-un colț al globului în altul în doar câteva zile.
În plus, urbanizarea și creșterea populației globului într-un ritm alarmant au dus la creșterea densității în multe zone, facilitând răspândirea bolilor și îngreunând luarea de măsuri eficiente de prevenire și combatere.
Un alt factor care trebuie luat în considerare este creșterea rezistenței la tratamentele antimicrobiene. Utilizarea excesivă și abuzivă a antibioticelor precum și a altor medicamente antimicrobiene a dus la apariția unor tulpini rezistente de bacterii și de alți agenți patogeni. Dacă aceste tulpini rezistente, modificându-și, spre exemplu, caracteristicile de transmisibilitate, s-ar răspândi în anumite contexte pe scară largă, s-ar putea ajunge la o nouă pandemie, dificil de controlat cu medicațiile existente.
Schimbările climatice și agresarea masivă a mediului de către om sunt, de asemenea, factori importanți care trebuie luați în considerare.
Schimbările în modelele de temperatură și precipitații pot afecta și modifica radical distribuția vectorilor purtători de boli, cum ar fi țânțarii și căpușele, ducând la răspândirea unor afecțiuni pe care aceștia le răspândesc. În plus, defrișările și alte activități umane pot aduce oamenii în contact mai strâns cu animalele sălbatice, crescând riscul ca boli zoonotice specifice animalelor să treacă la specia umană prin intermediul animalelor domestice sau direct.
În concluzie, este foarte greu spre imposibil de prezis când va fi următoarea pandemie și de cine va fi ea generată, dar tocmai pentru această lipsă de predictibilitate omenirea trebuie să fie pregătită. Prin abordarea corectă a factorilor care contribuie la apariția și răspândirea bolilor infecțioase, putem reduce riscul unei alte crize sanitare globale. Astfel că este esențial ca guvernele, diversele organizații și chiar persoanele fizice să colaboreze și să ia măsuri pentru a preveni și a fi apți de a răspunde la o viitoare pandemie.