Cinci premiere și o avanpremieră, plus încă și încă și încă câteva filme bune, printre ele, din nou „Dune” II și filmul documentar „Hai, România!”. Cam asta ar fi de văzut la Cinema, în centru și în „Bălcescu”, în Timișoara.
Și, pentru că, demult, potrivit legendelor, pe pământ existau nişte fiinţe superioare care îmbinau în acelaşi trup, un bărbat şi o femeie, programul de la cele două cinematografe timișorene din această perioadă are în atenție femininul și masculinul, cele două jumătăți care au luat naștere în urma separării ființelor superioare mai sus amintite, rezultând exemplare biologice transcendente, supraindividuale, potenţialuri cosmice, arhetipale, în căutarea unității inițiale, astfel că, în filmele de pe Marile Ecrane ale cinematografelor „Timiș” și „Victoria”, masculinul și femininul se caută, se împletesc și se completează. Dacă la „Victoria” filmele prezintă femei care inspiră, la „Timiș”, cei care inspiră vor fi bărbații, din lumea fotbalului, a wrestlingului sau din universul imaginar SF, însă pe Marele Ecran de aici se va vedea o misterioasă „femeie în roșu”, în ultimul episod al seriei „Harta Secretă”.
La „Timiș”, programul începe vineri, 8 martie, de la ora 18, când cinefilii sunt invitați să retrăiască momentele de neuitat ale fotbalului românesc din anii 1980 – 2000, la proiecția documentarului „Hai, România!”, după care, de la ora 20, se va proiecta o premieră, „Gheara de fier”, povestea adevărată a inseparabililor frați Von Erich, care au făcut istorie în lumea intens competitivă a wrestlingului profesionist la începutul anilor ‘80, sub umbra unui tată și antrenor dominator.
Sâmbătă, 9 martie, programul începe de la 17, copiii fiind invitați la avanpremiera „Kung Fu Panda 4”, un film de animație, comedie, despre „cel mai simpatic urs panda”, a cărui dragoste pentru artele marțiale este egalată doar de pofta sa de mâncare. De la 19:30, la fel ca duminică, de la aceeași oră, aventurile lui Muad’Dib (Paul Atreides) pe nisipurile Arrakisului vor fi din nou în atenția cinefililor, „Dune” II, având, așadar, noi proiecții.

Duminică, 10 martie, programul începe la ora 17, când se proiectează, în premieră, cel de-al doisprezecelea documentar „Harta Secretă”, în care este spusă cu melancolie și umor, aventura celebrei „femei în roșu” (Ana Cumpănaș-Sage) din Banat, cea care l-a predat FBI-ului pe „inamicul public nr. 1” al Americii și care a devenit subiect de roman. După proiecția „Amicii publici”, publicul are prilejul să dialogheze cu scriitorii Adriana Babeți și Mircea Mihăieș și elevul David Secoșan.
La „Victoria”, miercuri, 6 martie, de la ora 17, sala cinematografului din „Bălcescu” se transformă într-o scenă deschisă dialogurilor pentru femei de succes care își împărtășesc experiențele, la conferința „Pășește dincolo de cortină: descoperă-ți sursa puterii feminine”, organizată de Inovatrium, apoi, de la ora 20:30, va putea fi vizionat filmul cu Juliette Binoche în rolul unei femei care își iubește libertatea, Dragoste la foc mic”, în care Eugenie, o bucătăreasă fără egal, se lasă îndelung curtată de celebrul chef Dodin, care decide să facă ceva neașteptat pentru a o convinge să se căsătorească cu el.
Ziua de joi, 7 martie, ora 18, aduce filmul „Zona de interes”, despre soția comandantului de la Auschwitz, apoi, de la ora 20:30, un documentar propus de Ro Bike Valley, „Femeile nu pedalează”, demontează stereotipurile și arată ce înseamnă o femeie care merge cu bicicleta în diferite țări din lume.
Ziua de vineri, 8 martie, aduce pe Marele Ecran al cinematografului din „Bălcescu”, de la ora 16, filmul comedie, în care se împletește drama și romantismul, „Victoria”, proiectat în programul special #CineMami, dedicat proaspetelor mămici, care își doresc să participe în continuare la evenimente culturale dar nu prea au ocazia să o facă fără bebeluși, după care, de la ora 18:30, face furori Jagna, tânăra de 19 ani, non-conformistă, aflată în Polonia secolului ani al XIX-lea, într-un sat dezbinat de lupte, din filmul „În numele pământului”, apoi, de la ora 21, „Sauna secretelor”, film nerecomandat tinerilor sub 15 ani, în care câteva femei își împărtășesc experiențe tainice și se eliberează de episoadele dureroase din trecutul lor.
Sâmbătă, de la ora 17, este timpul pentru #FilmTherapy, „Patru fiice”, „documentarul” care poartă cinefilul într-o călătorie intimă despre speranță, rebeliune, traume transgeneraționale, feminitate, familie și iubire și, la finalul căruia, va avea loc o discuție informală cu psihoterapeut Carina Dragu, din partea „Superhumans Romania”, partener al Cinema „Victoria” pentru seria de proiecții #FilmTherapy.
Premiera de la 20:30, „Passage” este cel mai nou film al regizorului Ira Sachs, care vorbește despre dragoste și pierdere, despre vulnerabilitate și intimitate, construite la intersecția triunghiului amoros format din Franz Rogowski, Adèle Exarchopoulos și Ben Whishaw. Filmul va încheia ziua de 9 martie, zi care se deschide de la ora 15, cu animația pentru copii, „Prietenul meu, delfinul”.
Duminică, 10 martie, de la ora 15, cei mai mici spectatori sunt invitați să vizioneze animația, în premieră, „Katak – beluga curajoasă”, din nou un film cu desene animate ce are personaje din adâncurile oceanelor, de acolo de unde pericolele nebănuite se ascund.
Tot duminică, 10 martie, o altă premieră va fi de la ora 17, filmul dramă, thriller, „Clubul zero”, al regizoarei Jessica Hausner, o satiră socială despre salvarea planetei prin mâncat sănătos, iar de la ora 19:30, la „Cinemateca Itinerantă” va fi prezentat filmul, ultimul din această perioadă, 6-10 martie, în regia Malvinei Urșianu, din anul 1974, „Trecătoarele iubiri”, un film care-i readuce pe Marele Ecran, în atenția publicului, pe câțiva dintre marii actori ai României, Silvia Popovici, George Motoi, Gina Patrichi, Cornel Coman, Dorina Lazăr, Dorel Vișan, într-o dramă despre prezentul şi trecutul membrilor a două familii, un film în care muzica este scrisă de Tiberiu Olah și interpretată la nai de îndrăgitul virtuoz și compozitor român, Gheorghe Zamfir.
