Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii speciale la Cinema Timiş din Timişoara, în perioada mai-iulie, organizate de Festivalul Ceau, Cinema! în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură din Bucureşti.
Filmele au fost / vor fi proiectate în versiuni restaurate 4K sau 2K, prezentate în ultimii ani la marile festivaluri, şi fac parte dintr-o serie de evenimente de warm-up înaintea celei de-a 11-a ediţii a Ceau, Cinema!, care va avea loc între 17 şi 21 iulie la Timişoara.
Biletele pentru toate cele cinci filme pot fi găsite pe site-urile Ceau, Cinema! şi Cinema Timiş. Proiecţiile se vor desfăşura sâmbăta, de la ora 17.00, la fiecare două săptămâni şi vor avea parte de o câte o introducere.
Afişul retrospectivei Ceau, Cinema Italiano! este realizat de tânăra artistă timişoreană Andreea Dumuţa şi îl omagiază pe Marcello Mastroianni (1924-1996), în anul centenarului naşterii marelui actor.
Seria de proiecţii a fost deschisă pe 11 mai, cu „Opt şi jumătate” (1963), una dintre realizările memorabile ale lui Federico Fellini, care a încântat generaţii la rând. Marcello Mastroianni interpretează un regizor care, într-un moment de criză, se retrage într-o lume a amintirilor şi fanteziilor. Alături de el mai joacă Anouk Aimée şi Claudia Cardinale. „Opt şi jumătate” a câştigat două Premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film într-o limbă străină.
A doua proiecţie a fost pe 25 mai, cu „Umberto D.” (1952), o capodoperă a neorealismului italian, în regia lui Vittorio De Sica. Filmul redă drama unui bătrân şi a câinelui său, care se luptă pentru supravieţuire în viaţa grea din Roma de după război. „Umberto D.” a reprezentat Italia la Festivalul de la Cannes, iar celebrul scenarist Cesare Zavattini a primit o nominalizare la Premiile Oscar.
„Mamma Roma” (1962), al doilea film al lui Pier Paolo Pasolini, urmăreşte o fostă prostituată care vrea să înceapă o viață nouă alături de fiul său adolescent, numai că umbrele trecutului nu-i dau pace.Celebra Anna Magnani a fost desemnată cea mai bună actriţă la Festivalul de la Veneţia pentru rolul său. „Mamma Roma” va fi văzut pe 8 iunie.
La şaizeci de ani de la premieră şi de la câştigarea Leului de Aur la Veneţia, celebrăm de asemenea „Deşertul roşu” (1964), unul dintre marile filme ale lui Michelangelo Antonioni, printr-o proiecţie pe 22 iunie. Într-o zonă industrială, o femeie în criză (Monica Vitti) încearcă să facă față vieții începând o aventură cu un coleg de muncă de la fabrica pe care o conduce soţul ei.
Ultima proiecţie din serie va fi pe 6 iulie, cu „Francesco d’Assisi” (1950), unul dintre filmele mai puţin cunoscute ale lui Roberto Rossellini, dar considerat la rândul său o mare realizare a cinematografiei italiene postbelice. Inclus de asemenea în selecţia Festivalului de la Veneţia, filmul nu este o biografie a sfântului, ci cuprinde unsprezece episoade în care se dezvăluie spiritul reformei franciscane.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.