Cel mai riscant drum din vestul României va fi modernizat cu aproape 70 de milioane de lei. Șoseaua urcă în Munții Retezat până la barajul Gura Apelor, aflat la peste 1.000 de metri altitudine. Consiliul Județean Hunedoara scoate la licitație publică lucrările de modernizare a Drumului Judeţean 685 Râu de Mori – Lacul Gura Apelor – Poiana Pelegii (Parcul Naţional Retezat). Investiția este estimată la aproape 70 de milioane de lei (cu TVA) și va cuprinde un tronson de circa 33 de kilometri, între localitatea Cârnești și zona barajului din Retezat.
Șoseaua care urcă pe valea Râului Mare din Hunedoara, în munții Retezat, a fost construită la începutul anilor ‘70, în timpul lucrărilor la Amenajarea hidroenergetică Râu Mare – Retezat, care cuprinde Barajul Gura Apelor din Retezat, lacul de acumulare Gura Apelor și hidrocentralele Retezat și Clopotiva, cu o putere instalată totală de aproape 350MW.Barajul Gura Apelor din Retezat a fost construit din anrocamente (bolovani şi pietriş), grohotiş, argilă, granit, roci stâncoase și era cel mai mare astfel de baraj din Europa anilor ´80.
Din loc în loc, în zonele apropiate barajului, se văd urmările alunecărilor de teren și ale căderilor de pietre, care au loc frecvent.Stânci uriașe s-au desprins din munte și au ajuns pe carosabil, împreună cu tone de bolovani și pământ, de aceea drumul este considerat unul dintre cele mai riscante din România.Iarna, drumul spre Barajul Gura Apelor din Retezat este și mai riscant, din cauza pantelor abrupte și a locurilor unde apele scurse de pe versanții abrupți ajung pe carosabil și îngheață, formând punți de gheață.
Cel mai popular dintre ele, datorită accesibilității sale, este poteca spre Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din Retezat, aflat la peste 2.000 de metri, și la o oră de mers din Poiana Pelegii.Alte drumuri forestiere înconjoară lacul Gura Apelor din Retezat, dar sunt închise circulației rutiere, fiind administrate de Hidroelectrica și folosite pentru supravegherea lacului.