Mai multe sate de munte din Hunedoara s-au depopulat aproape complet, iar problemele cauzate de lipsa apei curente le fac viața tot mai grea celor rămași. Satul Boia Bârzii din Hunedoara mai are vreo 15 – 20 de locuitori permanenți, majoritatea vârstnici, și o mulțime de case vechi de lemn, clădite de bunicii bătrânilor din sat.
În apropierea lui, localitățile Muncelu Mare, Muncelu Mic și Runcu Mic (comuna Vețel din Hunedoara) au rămas cu o populație împuținată, asemănătoare celei din Boia Bârzii, în timp ce, recent, ultimul localnic din cătunul apropiat Copileț a murit, lăsând așezarea pustie.
La șapte secole de la înființarea așezării, sătenii din satul Boia Bârzii din Hunedoara se simt la fel de izolați ca bunicii lor, dar mai puțini și mai neputincioși.
„Am câteva oi, vite și un purcel și în fiecare zi, de dimineața până seara, de primăvara până iarnă, le car apă cu gălețile agățate în cobiliță, de la unele dintre puținele fântâni și izvoare din sat. Aduc apa din vale, dar în ultimul timp izvoarele au tot secat și cred că o să rămânem până la urmă fără apă. Degeaba avem sate minunate, cum le spun turiștii, dacă nu avem apă. Lumea pleacă de aici, din această cauză”, spune Traian Teleu, un localnic din satul Boia Bârzii din Hunedoara.
Și alte sate din Ținutul Pădurenilor au ajuns aproape pustii, în lipsa investițiilor în utilități. Trei dintre cele patru cătune ale comunei Bătrân, cea mai mică din România ca număr de locuitori, par să aibă soarta pecetluită din cauza depopulării, iar lipsa curentului şi apei potabile le grăbesc dispariţia.