Nava spațială Chang’e 6 a Chinei a aterizat cu succes pe partea nevăzută a Lunii și a început să preleveze probe de rocă lunară din regiune pentru prima dată.
După ce a orbitat Luna timp de trei săptămâni, nava a aterizat pe 2 iunie la ora 06:23, ora Beijingului, într-o regiune relativ plată din craterul Apollo, care se află în bazinul de impact South Pole-Aitken.
Partea nevăzută a Lunii nu are o legătură directă de comunicații cu Pământul, astfel că procedura de aterizare a fost în mare parte autonomă, deși inginerii au putut monitoriza situația și trimite instrucțiuni folosind satelitul de releu Queqiao-2, care a fost lansat în martie anul acesta și se află în prezent pe orbita Lunii.
Odată ce modulul de aterizare și modulul său de ascensiune atașat s-au separat de partea orbitală a navei spațiale, au început o coborâre controlată cu ajutorul motoarelor, folosind un sistem de evitare a obstacolelor și o cameră pentru a detecta bolovani și roci și a selecta o zonă netedă pentru aterizare. La aproximativ 100 de metri deasupra suprafeței lunare, un scanner laser a selectat un sit final înainte ca motoarele să se oprească și vehiculul să facă o aterizare amortizată.
Mai departe, nava spațială va extrage primele probe de rocă lunară din această regiune în mare parte neexplorată a Lunii și va încerca să le aducă înapoi pe Pământ. Conform așteptărilor prestabilite, Chang’e ar trebui să transporte înapoi pe Pământ în jur de 2 kilograme de probe.