Când vine vorba de a stabili cea mai ucigătoare forță ce își pune amprenta asupra speciei umane, realizăm că de fapt avem în față o problemă complexă, care implică un număr de actori importanți ce pot fi incluși într-un clasament, fără a putea fi însă neapărat ierarhizați cu exactitate. Războaiele, bolile infecțioase, bolile cronice și schimbările climatice au toate potențialul de a provoca pierderi de vieți omenești pe scară largă, dar fiecare dintre aceste forțe distructive prezintă provocări, amenințări și caracteristici unice la adresa sănătății și securității globale, ceea ce face dificilă declararea definitivă a uneia dintre ele ca fiind vinovatul suprem. Aceasta mai ales dacă avem în vedere faptul că toate aceste forțe distructive sunt interconectate!
Războaiele au fost o prezență constantă de-a lungul istoriei omenirii și continuă să provoace și în prezent nenumărate pierderi de vieți omenești în fiecare zi și în fiecare ceas. Impactul devastator al conflictelor armate este resimțit din păcate nu numai de participanții direcți, ci și de civilii nevinovați care sunt prinși în focul de multe ori încrucișat. Așa se face că bilanțul fizic și psihologic al războaielor este incomensurabil, acestea având consecințe negative de mare amploare care pot afecta generații întregi de oameni.
Schimbările climatice reprezintă o altă problemă presantă și sunt, la rândul lor, o amenințare semnificativă pentru viața umană. Creșterea temperaturilor globale, evenimentele meteorologice extreme și degradarea mediului contribuie toate la creșterea ratelor mortalității. Efectele schimbărilor climatice sunt în mod deosebit devastatoare pentru populațiile vulnerabile, cum ar fi cele care trăiesc în zonele joase de coastă sau în regiunile globului predispuse la secetă și foamete. Consecințele pe termen lung ale schimbărilor climatice asupra sănătății umane pot fi grave și sunt necesare acțiuni urgente pentru a atenua impactul acestora.
Bolile, atât transmisibile, cât și netransmisibile, afectează, de asemenea, viața umană. Bolile infecțioase precum malaria, HIV/SIDA și tuberculoza continuă să provoace milioane de decese în fiecare an, în special în țările în curs de dezvoltare și cu acces limitat la asistența medicală. Bolile netransmisibile, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul, au și ele o contribuție importantă la rata mortalității globale iar prevalența lor este în creștere din cauza unor factori precum stilul de viață sedentar și obiceiurile alimentare necorespunzătoare.
În momentul în care aceste forțe ucigătoare se intrică și acest fenomen se întâmplă frecvent, puterea lor devastatoare devine și mai mare, pentru că se potențează reciproc. Fie că vorbim de combinația letală dintre război și boli infecțioase sau cronice, fie că vorbim de mixtura dintre boli și schimbările climatice, afectarea sănătății publice este marcată negativ în egală măsură.
În fața acestor realități de necontestat, este clar că a stabili cu exactitate care este ucigașul numărul nr. 1 în lume nu este ceva care să se poată face printr-o clasificare ușoară. Războaiele, schimbările climatice și bolile joacă toate, cum spuneam, un rol semnificativ în pierderea de vieți omenești, toate fiind interconectate în diferite moduri. De aceea, aceste provocări vitale pentru omenire necesită o abordare coordonată care să țină cont de interacțiunea complexă a factorilor socio-economici, politici și de mediu. Numai lucrând împreună pentru a aborda aceste probleme, oamenii pot spera să reducă rata mortalității globale și să creeze o lume mai sigură, mai sănătoasă și în general mai bună pentru generațiile viitoare.