Pe Marele Ecran al cinematografului „Timiș” vor putea fi văzute, între 26 și 28 iulie, celebrități una și una: Audrey Hepburn, Scarlett Johansson, Channing Tatum sau Glen Powell, dar și personaje animate îndrăgite de spectatorii din lumea întreagă, de la minioni la ursul Po și la emoțiile colorate ale adolescentei Riley, iar la Cinema „Victoria”, între 24 și 28 iulie, publicului i se oferă posibilitatea ca, prin intermediul Marelui Ecran, să înceapă, alături de gazdele cinematografului și de personajele filmelor, călătoria spre câteva „Destinații de vacanță”, atât în trecut, cu noi proiecții de la F-Sides cineclub și Cinemateca Itinerantă până la o ediție cu totul specială a Jocurilor Olimpice.
La Cinema „Timiș” programul filmelor începe vineri, 26 iulie și, pentru că sala cinematografului din centru Timișoarei a fost neîncăpătoare la proiecția specială „Mic dejun la Tiffany’s” („Breakfast at Tiffany’s”), din urmă cu două săptămâni, de la ora 20 va avea loc o „Proiecție specială” a filmului american cu acest titlu din 1961, în regia lui Blake Edwards, publicului oferindu-i-se ocazia să vadă nașterea unei noi stele de la Hollywood – Audrey Hepburn – și să descopere povestea lui Holly Golightly, imaginată de Truman Capote și ecranizată de regizorul acestui film, cu New York-ul anilor ’60 pe fundal.
Filmul este încadrat în genurile comedie, romantic, iar din punct de vedere al audienței, publicului sub 12 ani i se recomandă acordul părinților pentru a fi vizionat. Durata filmului este de, o oră și 55 minute, în limba engleză și cu subtitrarea în limba română.
Anterior filmului de mai sus, de la ora 18, în aceeași zi, va fi proiectat primul film de animație din seria „Top 3 animații”, „Kung Fu Panda 4”, producție SUA, China, anul 2024, cu regia semnată de Mike Mitchell și Stephanie Stine. Filmul durează o oră și 34 de minute și va rula în varianta 2D dublată în limba română, iar subiectul se referă la noile aventuri ale lui Po – cel mai simpatic urs panda – în China antică.
Sâmbătă, 27 iulie, ziua începe cu proiecția a doua din seria „Top 3 animații”, de la ora 18, „Sunt un mic ticălos 4” („Despicable Me 4”), producție SUA, anul 2024, cu regia semnată de Patrick Delage, Chris Renaud, cu o durată de o oră și 35 de minute, film de animație ce este încadrat genurilor aventură, comedie, film dublat în limba română, despre „ticălosul Gru și armata lui de minioni, aflați în fața unei noi provocări”.
Seara, de la ora 20, este de neratat comedia romantică a verii, „Trimite-mă la Lună” („Fly Me to the Moon”) în care se prezintă relația cu năbădăi dintre Kelly Jones (Scarlett Johansson), o foarte talentată specialistă în vânzări, și Cole Davis (Channing Tatum), directorul responsabil cu lansarea primei misiuni NASA pe Lună. Co-producție Marea Britanie, SUA, anul 2024, are regia semnată de Greg Berlanti, durează două ore și 12 minute, este în limba engleză, subtitrat în limba română.
Duminică, 28 iulie, de la ora 20, publicul este invitat în sala cinematografului timișorean și este îndemnat să fie pregătit să înfrunte „forțele dezlănțuite ale naturii” la proiecția filmului „Tornade” („Twisters”), în care Daisy Edgar-Jones trăiește periculos alături de Glen Powell. Filmul, co-producție Marea Britanie, SUA, anul 2024, are regia semnată de Lee Isaac Chung, se încadrează genurilor acțiune, aventură, thriller, are o durată de două ore și două minute, iar ca audiență, publicului sub 12 ani i se recomandă vizionarea numai cu acordul părinților. Filmul este în limba engleză, cu subtitrare în limba română.
Sigur, ziua de duminică începe de la ora 18, cu proiecția ultimului film de animație din seria „Top 3 animații”. Este vorba despre filmul de animație care face o incursiune în lumea emoțiilor, „Întors pe dos 2” („Inside Out 2”), producție
SUA, anul 2024, în regia lui Kelsey Mann, considerat filmul cu cel mai mare succes de box-office din lumea întreagă în acest an.
La Cinema „Victoria”, periplul cinematografic va începe miercuri, 24 iulie, de la ora 19, cu prima proiecție din seria „Destinații de vacanță”. Este vorba despre filmul încadrat genurilor aventură, crimă, dramă, „Thelma and Louise”, producție SUA, anul 1991, în regia lui Ridley Scott, în care Susan Sarandon și Geena Davis poartă publicul într-un road trip incandescent prin Grand Canyon. Filmul durează două ore și 10 minute, nu este recomandat tinerilor sub 15 ani, este în limba engleză, cu subtitrarea în limba română.
Seria „Destinații de vacanță” continuă vineri, 26 iulie, de la ora 18:30, cu proiecția filmului „Ivana cea Groaznică”, co-producție România, Serbia, anul 2019, cu regia semnată Ivana Mladenović, actrița sârbă care trăiește și lucrează în România, care realizează, într-o vacanță de vară în orășelul natal, că nu-și poate găsi locul pe niciunul dintre cele două maluri ale Dunării. Filmul este încadrat genului dramă, are o durată de o oră și 26 de minute, este în limba română și sârbă, cu subtitrare în limba română, iar pentru a fi vizionat de publicul sub 12 ani se recomandă acordul părinților.
Următorul film din seria „Destinații de vacanță” va avea loc sâmbătă, 27 iulie, de la ora 20. Este vorba despre drama „Aftersun: a fost odată ca o vară”, o altă poveste despre identitate și familie, producție Marea Britanie, SUA, anul 2022, având regia semnată Charlotte Wells. Filmul durează o oră și 42 minute, este în limba engleză, cu subtitrarea în limba română.
În fine, ultimul film din seria „Destinații de vacanță” urmează duminică, 28 iulie, de la ora 20 și este intitulat „Lazzaro cel fericit” („Lazzaro Felice”), co-producție
Italia, Elveția, Franța, Germania, din anul 2018, în regia lui Alice Rohrwacher, despre un tânăr naiv din cale-afară, considerat adesea redus mintal, care-și înscenează, din plictiseală, propria răpire, după care, ancheta poliției va dezvălui lucruri uimitoare despre comunitate. Filmul este încadrat genului dramă, durează două ore și 5 minute, este în limba italiană, cu subtitrare în limba română, publicului sub 12 ani, pentru a-l viziona, i se recomandă acordul părinților.
Revenind la alte filme, joi, 25 iulie, de la ora 18:30, publicul care nu a vizionat până acum filmul „Omul fără linia vieții” are probabil ultimele șanse să-l vizioneze. Este un film despre inginerul român Ionel Sporea, care a inventat primului robot modern pentru antrenamentele de tenis de masă, producție România, anul 2023, în regia Adrianei Vasilcov, cu actorii Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Eugenia Șerban etc., încadrat genurilor comedie, dramă, cu durata de o oră și 33 de minute, în limba română, cu publicul sub 12 ani recomandat să-l vizioneze numai cu acordul părinților.
În aceeași zi, dar de la ora 20:30, publicul de la cinematograful din „Bălcescu” are posibilitatea să vizioneze drama lui Luc Besson, „Dogman”, în care un tânăr încearcă să se răzbune pentru traumele copilăriei, printr-o serie de infracțiuni în care-și angrenează câinii. Filmul nu este recomandat tinerilor sub 15 ani, are o durată de o oră și 53 de minute, este în limba engleză și limba spaniolă, cu subtitrarea în limba română.
Vineri, 26 iulie, de la ora 20:30, publicul are posibilitatea să revadă o dramă, „Nedoriții” („Les Indésirables”), producție Franța, anul 2023, cu regia semnată Ladj Ly, un film nerecomandate tinerilor sub 15 ani, cu o durată de o oră și 45 de minute, în limba franceză, cu subtitrarea în limba română.
Sâmbătă, 27 iulie, de la ora 15:30, copiii sunt invitați în sala de cinematograf din „Bălcescu” pentru a se îmbarca într-o nouă aventură prin vizionarea filmului de animație „Arca lui Noe: Aventuri șoricești”, co-producție Brazilia, India, Țările de Jos, anul 2024, ce are regia semnată de Sérgio Machado, René Veilleux și Alois Di Leo, film de animație ce durează o oră și 36 de minute și este dublat în limba română.
În aceeași zi, dar de la ora 17:30, din programul „F-Sides cineclub”, filmul „Loving Couples”, producție Suedia, anul 1964, scoate la iveală noi emoții și trăiri în regia lui Mai Zetterling, în care trei viitoare mame suedeze din clase sociale diferite rememorează în flashbackuri viețile și răzvrătirile de dinainte de sarcină. Filmul este încadrat genurilor dramă, romantic, durează o oră și 54 de minute, nu este recomandat tinerilor sub 15 ani, este în limba suedeză, cu subtitrarea în limba română. Programul din care face parte acest film, „F-Sides cineclub – feelings.zip”, își propune să dezarhiveze emoții și experiențe care au stat înăbușite.
Duminică, 28 iulie, proiecțiile încep de la ora 15:30, cu o serie de patru scurtmetraje animate, fără dialog, în care animalele sălbatice se întrec în curse sportive, creând situații deopotrivă comice și poetice. Proiecția este organizată în parteneriat cu Institutul Francez, pentru a marca începerea Jocurilor Olimpice de la Paris, iar intrarea publicului, pentru vizionarea acestui film de animație, este liberă pentru posesorii cardului „Cultura Plus”. Seria proiecțiilor animate are loc sub titlul „Athleticus”, este o producție franceză din anul 2018, cu regia semnată Nicolas Deveaux, durează o oră și 10 minute.
În aceeași zi, la „Cinemateca Itinerantă”, de la ora 17:30, publicul este invitat să vizioneze o nouă proiecție a filmului în regia lui Mircea Daneliuc, din anul 1988, „Iacob”, cu o introducere realizată de criticul de film Marian Sorin Rădulescu, film despre povestea unui miner din Transilvania a cărui viață se complică atunci când este bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Filmul îi are actori, printre alții, pe Dorel Vișan și Cecilia Bârbora și a fost nominalizat pentru „Cel mai bun film” și „Cel mai bun actor” (Dorel Vișan) la Festivalul Filmului European din anul 1988. Filmul este o dramă, durează o oră și 57 de minute, publicul sub 12 ani, pentru vizionarea acestui film are nevoie de acordul părinților.