Cele două cinematografe timișorene, „Timiș” și „Victoria”, își așteaptă publicul, între 31 iulie și 4 august, cu un bogat program de filme, program prin intermediul căruia va avea posibilitatea să ajungă în diverse „Destinații de vacanță” prin intermediul Marelui Ecran, să savureze povești de dragoste sau aventuri, mai comice sau mai dramatice, să vizioneze o proiecție specială „Dirty Dancing”, precum și cele mai apreciate filme ale verii și un nou spectacol de operă, marca „Royal Opera House”.
La Cinema „Timiș”, programul începe vineri, 2 august, de la ora 18, cu „Întors pe dos 2”, film de animație considerat ca având „cel mai mare succes de box-office din toate timpurile”, după care, de la ora 20, producția britano-americană din 2024, „Tornade”, în regia lui Lee Isaac Chung, în care o echipă de vânători de tornade este cuprinsă și ucisă de una dintre tornadele devastatoare, cu excepția lui Kate Cooper (în rol, Daisy Edgar-Jones), care începe să studieze tiparele furtunilor în New York și în timpul unei munci de studiu pe teren îl cunoaște pe Tyler Owens (în rol, Glen Powell), care își câștigă existența postând aventurile sale de vânător de furtuni.
Filmul este încadrat genurilor acțiune, aventură, thriller, durează două ore și două minute, în limba engleză, cu subtitrare în limba română, pentru vizionare, publicul sub 12 ani având nevoie de acordul părinților.
Sâmbătă, 3 august, de la ora 17:30, cinematograful din centru Timișoarei proiectează filmul „Trimite-mă la Lună”, comedia romantică în care acțiunea are loc în biroul NASA, unde personajele interpretate de Scarlett Johansson și Channing Tatum au dificila misiune de a regiza o falsă aselenizare, după care, seara, de la ora 20:30, cel mai așteptat moment al săptămânii, „Dirty Dancing”, povestea unei adolescente, care se îndrăgostește de instructorul său de dans, în timpul unei tabere de vară.
Filmul este o producție SUA, din anul 1987, în regia lui Emile Ardolino, a câștigat mai multe festivaluri și premii, „Oscar”, 1988 și „Golden Globe”, 1988 pentru Cea mai bună melodie originală („The Time of My Life”), este încadrat genurilor dramă, romantic, are o durată de o oră și 40 minute, în limba engleză, cu subtitrare în limba română, iar publicul sub 12 ani, pentru vizionare, are nevoie de acordul părinților.
Filmul face parte din seria „Destinații de vacanță”, care, între 24 iulie și 4 august, aduce pe ecranele celor două cinematografe timișorene 10 filme pentru public, „Dirty Dancing” fiind ultimul film din această serie de la „Timiș”.
Duminică, 4 august, de la ora 17:30, pasionații de muzică clasică sunt invitați să se bucure de un nou spectacol „Royal Opera House” pe Marele Ecran, care realizează portretul poetului care a îndrăznit să-l înfrunte pe Ludovic al XVI-lea, cu cinci ani înainte de momentul Revoluției Franceze, André Chénier.
De săptămâna viitoare, echipa cinematografului „Timiș” intră în vacanță, urmând să revină în ultima săptămână din luna august.
La Cinema „Victoria”, programul începe miercuri, 31 iulie, de la ora 18:30, cu filmul din seria „Destinații de vacanță”, „Cum să faci sex”, co-producție Marea Britanie, Grecia din anul 2023, în regia lui Molly Manning Walker, încadrat genului dramă, în care subiectul se referă la trei adolescente, care, pentru a sărbători sfârșitul liceului, merg împreună pentru prima dată în vacanță în Creta, acolo unde fac numeroase excese.
Filmul a participat la mai multe festivaluri, unde a câștigat premii, printre acestea amintim aici, „Un Certain Regard” la Cannes, 2023, „European Discovery” – Fipresci, la European Film Awards, 2024, 3 nominalizări BAFTA: Outstanding British Film of the Year, Outstanding Debut, Best Casting.
Filmul nu este recomandat tinerilor sub 15 ani, are o durată de o oră și 38 minute, este în limba engleză, subtitrat în limba română.
„Nedoriții”, filmul de la ora 20:30, miercuri, 31 iulie, producție Franța, anul 2023, Ladj Ly semnează regia și se inspiră din dificila istorie a familiei sale.
Joi, 1 august, de la ora 18, filmul „Bastardul”, co-producție Danemarca, Suedia, Norvegia, anul 2023, în regia lui Nikolaj Arcel, un film care are acțiunea în anul 1755, încadrat genurilor biografie, dramă, istoric, nerecomandat tinerilor sub 15 ani, cu durata două ore și 7 minute, în limbile daneză, suedeză, germană și norvegiană, cu subtitrare în limba română.
În aceeași zi, de la ora 20:30, revine seria „Destinații de vacanță”, odată cu proiecția filmului „Poveste de vară”, producție Franța, anul 1996, în regia lui Éric Rohmer, prezentat în parteneriat cu Institutul Francez, care aduce publicului o altă istorie a descoperirii de sine, scăldată în soarele de pe coasta nord-vestică a Franței, unde tânărul Gaspard este prins într-o încrengătură de relații și emoții.
Filmul este încadrat genurilor comedie și dramă, durează o oră și 53 de minute, în limba franceză, cu subtitrare în limba română, publicul sub 12 ani, pentru vizionare, având nevoie de acordul părinților.
În week-end, la Cinema „Victoria” se aniversează municipiul Timișoara, împreună cu Universitatea de Vest, publicul fiind invitat să afle câteva dintre secretele Timișoarei prin trei proiecții de filme documentare din cadrul seriei „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”: vineri, 2 august, de la ora 18, „Cetatea dulce”, film urmat de o discuție cu Adriana Babeți, apoi, sâmbătă, 3 august, de la ora 18, „Să curgă bere pe Bega și licori în Cetate”, iar duminică, 4 august, de la ora 18, „Cafeină pe Bega & Timpuri noi. O mică revoluție”. În ziua de duminică, intrarea este, în mod excepțional, gratuită, și se face pe bază de rezervare.
Vineri, 2 august, filmul din seria „Destinații de vacanță” ce va fi proiectat de la ora 20 se numește „Triunghiul tristeții”, co-producție Suedia, Franța, UK, anul 2022, în regia lui Ruben Östlund, o satiră la adresa bogaților care i-a adus regizorului cel de-al doilea „Palme d’Or” din carieră.
Sâmbătă, 3 august, de la ora 16, va fi proiectat filmul de animație „Arca lui Noe: Aventuri șoricești”, co-producție Brazilia, India, Olanda, anul 2024, având regia semnată, Sérgio Machado, René Veilleux și Alois Di Leo, o proiecție pentru copii, film de animație ce va fi dublat în limba română, după care, de la ora 20, „În bătaia focului”, producție Germania, anul 2023, cu regia semnată Christian Petzold, o poveste de vară despre nesiguranță și promisiuni neîmplinite de iubire, aparențe și prejudecăți, pierdere și regăsire într-un grup de prieteni care-și petrec vacanța la malul Mării Baltice, în timp ce pădurea din jurul lor arde.
Filmul este încadrat genurilor comedie, dramă, romantic, durează o oră și 42 minute, în limba germană, cu subtitrare în limba română, iar publicul sub 12 ani, pentru vizionarea acestui film, are nevoie de acordul părinților.
Seria „Destinații de vacanță” se încheie și la Cinema „Victoria”, duminică, 4 august, de la ora 16 fiind proiectat filmul „Străjerii Deltei”, o producție românească din anul 2021, în regia lui Liviu Mărghidan, film în care, mai mulți copii își petrec vacanța de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învaţă cum să supravieţuiască în sălbăticie, misiunea lor schimbându-se atunci când dau peste doi braconieri.
Filmul este încadrat genului aventură, are audiență generală, durata de o oră și 25 minute.
Tot duminică, dar de la ora 19:30, la „Cinemateca Itinerantă”, va fi proiectat ultimul film din această perioadă, 31 iulie-4 august, „Profetul, aurul și ardelenii”, o producție românească, din anul 1978, în regia lui Dan Pița, încadrat genurilor aventură, comedie, western, cu o durată de o oră și 38 minute, pentru vizionarea căruia, publicul sub 12 ani are nevoie de acordul părinților.
În film, doi frați, Traian (Ilarion Ciobanu) și Romulus Brad (Mircea Diaconu), originari din Poplaca, pleacă în America în căutarea celui de-al treilea frate, Ion (Ovidiu Iuliu Moldovan), emigrat cu 7 ani în urmă. Filmul este primul din trilogia western „Ardelenii” care mai cuprinde „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981) și „Artista, dolarii și ardelenii” (1980).
Odată cu încheierea acestui film, cinematograful „Victoria” intră în vacanță, urmând să-și reia activitatea în ultima săptămână din luna august.