Cinematografele „Timiș” și „Victoria” din Timișoara își reiau activitatea binecunoscută, cu filme interesante, între 8 și 12 mai 2024. La „Timiș”, programul cuprinde filme noi sau capodopere clasice, filme în care se regăsește pictura, muzica, anime, pe când la „Victoria” re revine cu noi doze de creație, investigație și fiori care se simt bine pe șira spinării.
La „Timiș”, programul începe joi, 9 mai, de la ora 19, cu un alt nume din seria „Mari pictori pe ecran”, „Pissaro. Părintele impresionismului”, marele artist vizual francez care a jucat un rol decisiv în unificarea mișcării impresioniste și în schimbările ce au avut loc în arta celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, rol recunoscut ca atare cu mult mai târziu decât cel al altor pictori contemporani cu el. Film documentar, ca durată de o oră și 34 minute, ce necesită acordul părinților pentru copii sub 12 ani, în limba engleză, cu subtitrare în limba română, evidențiază influența semnificativă în lumea artei, a lui Camille Pissarro și oferă acces exclusiv la prima retrospectivă majoră a operei sale din ultimele patru decenii, pusă într-o lumină nouă prin scrisorilor sale intime și revelatoare către familia sa.
Vineri, 10 mai, de la ora 19, pe scena cinematografului din centru Timișoarei se va face loc muzicii, publicul fiind invitat să asculte „Sunetul Panoniei”, la Concertul de Tambure al Comunității Sârbe din România, pe scenă urcând trei generații de muzicieni tamburași din Banat.
Sâmbătă, 11 mai, ziua începe de la ora 17, cu warm-up-ul „Ceau, Cinema Italiano!”, o dramă intitulată „Opt și jumătate”, în regia lui Federico Fellini, producție italo-franceză din anul 1963, cu Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale în rolurile principale, film nerecomandat tinerilor sub 15 ani, în italiană, franceză și engleză, cu subtitrarea în română și engleză, film despre un regizor (Guido) un regizor de film care încearcă să se relaxeze după ultimul său mare succes, dar nu reușește pentru că oamenii care au colaborat cu el în trecut caută în mod constant mai mult de lucru, iar el se luptă cu conștiința sa și nu este capabil să vină cu o idee nouă.
În aceeași zi, dar de la ora 20:30, filmul „Cascadorul”, în regia lui David Leitch, acțiune-dramă, cu mai multe senzații tari, în rolul principal având pe Ryan Gosling, un film cu durata de două ore și cinci minute, recomandat celor sub 12 ani numai cu acordul părinților.
Duminică, 12 mai, de la ora 17, premieră, un film de animație, plin de aventură și acțiune, în regia lui Tomohisa Taguchi, „Aventura Digimon 02: Începutul”, recomandat celor sub 12 ani numai cu acordul părinților, apoi, de la ora 19, „Challengers”, în regia lui Luca Guadagnino, despre o fostă jucătoare-fenomen de tenis (Zendaya) devenită antrenoare fără scrupule. Filmul este o dramă, sport, romantic, nu este recomandat tinerilor sub 15 ani, are o durată de două ore și unsprezece minute, este în limba engleză, cu subtitrare în limba română.
La Cinema „Victoria”, programul începe de miercuri, 8 mai, de la ora 18:30, cu filmul „Mare jaf al tramvaiului”, în regia lui Slobodan Šijan, un film biografie, comedie, cu Miloš Biković, care se concentrează pe Epoca de Aur a Belgradului în nebunii ani ’20. Filmul este în limba sârbă, subtitrat în limba română, se recomandă persoanelor sub 12 ani numai cu acordul părinților, durata filmului este de o oră și patruzeci și opt de minute, iar persoanele sub 12 ani au nevoie de acordul părinților pentru a viziona acest film.
De la 20:30, în aceeași zi, drama „Râul ucigaș”, un film în limba chineză, subtitrat în limba română, al regizorului Wei Shujun, o revigorare a genului neo-noir, în care un detectiv explorează urmele sinistre ale unui criminal în serie dintr-o zonă rurală a Chinei anilor 1990.
Joi, 9 mai, de la ora 18, are loc filmul documentar „Nouă Trei Trei”, în regia lui Predrag Adžić, despre primul post sârbesc din Timișoara, care se poate asculta pe frecvența ce poartă chiar titlul filmului 93,3 kHz. Proiecția va fi precedată de un concert cu hituri pop-rock internaționale al corului Rock FAMILY din Serbia, care vine prima dată în România, și de o festivitate de premiere a colaboratorilor care au făcut posibilă existența radioului.
În aceeași zi, dar de la ora 20:30, filmul „Zona de interes”, dramă, istoric, război, în regia lui Jonathan Glazer, pentru a ne aminti de ce prețuim pacea și unitatea pe continentul nostru, de 9 mai, Ziua Europei.
Vineri, 10 mai, programul începe la ora 18:30, cu „Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili”, un film în regia lui Michele Mally, care intră în universul celebrului artist norvegian Edvard Munch și în lumea sa interioară plină de pasiune și mister, apoi, de la ora 20:30, o nouă proiecție a filmului „Back to Black: Povestea lui Amy Winehouse”, despre viața și cariera lui Amy Winehouse, din adolescență până la maturitate.
Sâmbătă, 11 mai, de la ora 16, „Guvernul copiilor 2”, un documentar în limba română, regizat de Ioana Mischie, în care publicul poate să facă cunoștință cu ideile copiilor despre cum arată lumea ideală, după care, la ora 18, o nouă proiecție despre inginerul Ursu, disident anticomunist care a încercat să sfideze regimul, regulile lui de viață, acest fapt aducându-i moartea, „Cazul inginerului Ursu”, în regia lui Liviu Tofan, Șerban Georgescu. Ultimul film al zilei de sâmbătă, este despre unul dintre marii sportivi ai României, Ilie Năstase, de la ora 20 având o nouă proiecție „Nasty”, regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu.
Duminică, 12 mai, programul începe cu proiecția, premieră, de la ora 16, a unui film de animație pentru copii, „Pisicile de la muzeu”, dublat, în regia lui Vasily Rovenskiy, după care, de la ora 18, „Cartea cu soluții”, în regia lui Michel Gondry, o comedie excentrică, în care un regizor paranoic face totul pentru a-și termina filmul neinfluențat de viziunea producătorilor.
Ultimul film al zilei de duminică are proiecția de la ora 20, „Himera”, în competiție la Festivalul de la Cannes 2023, cel mai bun film la Festivalul de la Valladolid 2023, cel mai bun film internațional la Festivalul de la São Paulo 2023, comedie fantastică, regizată de Alice Rohrwacher, despre un misterios arheolog englez care intră într-o gașcă de profanatori de morminte etrusce. Filmul durează două ore și 10 minute, este în limbile italiană și engleză, subtitrat în limba română, iar persoanelor sub 12 ani pot viziona acest film numai cu acordul părinților.