În urmă cu aproape 3 ani, iunie 2021, a avut loc punerea „pietrei de temelie” a cinematografului „Studio”, marcându-se astfel începerea lucrărilor de renovare a noului cinematograf de artă al Timișoarei. Lucrările erau prevăzute să dureze 18 luni, cu o investiție de aproximativ 17 milioane de lei, însă și astăzi șantierul continuă și este pe ultima sută de metri.
Potrivit ultimei informări de la Primăria Timișoara, placarea pereților din sălile de proiecție și cele destinate înregistrărilor audio și video este gata și s-a început montarea scaunelor în sala mare și a lifturilor. Au fost finalizate compartimentările cu „pereți cortină” pentru spațiu de tip hub creativ.
Noul cinematograful este gândit să funcționeze sub forma unui spațiu cultural de tipul art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas, având ca domeniu principal de activitate cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor. Totodată, noua locație va deservi și domenii conexe industriei cinematografice, printre care: producția de film (ficțiune, documentar, animație), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educație cinematografică pentru copii și tineri.
Viitorul cinematograf va dispune de 2 săli de proiecție, una de aproape 200 de locuri și una de 64 locuri, aceasta din urmă fiind concepută ca un spațiu multifuncțional.
Sala mare va fi dotată cu proiector D.C.P. (Digital Cinema Package), sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție profesional, sistem de traducere simultană, sistem de iluminat scenă, echipamente pentru transmisiuni live-streaming. Sala mică va dispune de proiector performant pentru cinema, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție pentru cinema, un sistem de scaune retractabile, care să permită utilizarea spațiului și pentru activități conexe proiecțiilor de cinema (ateliere, dezbateri, studio foto, casting) dotat de asemenea cu reflectoare de studio, cu ansamblu Chroma Key verde și echipament pentru live streaming.
La parterul cinematografului vor exista un lobby și o recepție moderne, incluzând un cineshop, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video.
Podul amenajat se va transforma într-o sală multifuncțională, care se va utiliza în regim „HUB educațional”, cuprinzând spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design etc., un spațiu pentru transmisiuni radio, spațiu de expoziții, o sală de ședințe.
Pe terasa clădirii va funcționa un cinema-café, pentru maximum 80 de persoane, unde se vor organiza proiecții de film în aer liber, precum și evenimente cultural-artistice de mică amploare (lansări de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc.).
Proiectul de transformare a viitorului cinematograf de artă al Timișoarei este rezultatul unei colaborări între Primăria Timișoara, Institutul Francez şi asociaţiile „Pelicula Culturală”, „Marele Ecran”, „Documentor” şi „Timishort”, iar lucrările ar putea fi încheiate până în vara acestui an, moment în care noul cinematograf ar intra în circuitul de succes al spațiilor culturale din Timișoara.
Până acum au fost reabilitate și redeschise două dintre fostele cinematografe din Timișoara, „Victoria”, în 2022 și „Timiș”, în 2023, ambele găzduind numeroase proiecții de film și alte evenimente culturale la care a participat public numeros.