Un camion care transporta 71 de butoaie care conțineau pulpă de fructe – ananas și mure congelate – a fost oprit la frontiera Nădlac I, pe sensul de ieșire din țară, deoarece existau indicii că în încărcătura alimentară era disimulată cocaină. În urma controlului a fost descoperită cocaină în butoaiele care conțineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe. Transportul avea Olanda ca destinație – unde era așteptat să sosească în 25 septembrie. Butoaiele cu fructe congelate, care proveneau din Ecuador, au intrat în România prin Portul Constanța.
În fapt, containerul în care erau încărcate zecile de butoaie pline cu fructe congelate în care a fost disimulată cocaina a fost sub supravegherea autorităților române încă de la sosirea în Portul Constanța.
Pe parcursul cercetărilor au fost identificați doi cetățeni români, inculpați în dosarul penal, implicați în activitatea infracțională.
Astfel, la data de 18 septembrie, după realizarea formalităților vamale, containerul a fost preluat și transportat în municipiul Aiud, iar 71 de butoaie conținând pulpă de fructe congelate au fost mutate într-un autocamion frigorific. Transbordarea s-a efectuat din containerul maritim care conținea circa 16 tone de produs încărcat în 75 de butoaie din material plastic, fiecare având o cantitate netă de circa 200 de kilograme.
Ulterior capturării drogurilor, anchetatorii au intervenit pentru prinderea inculpaților și pentru punerea în executare a mai multor mandate de percheziție domiciliară, inclusiv în municipiul Aiud, unde aceștia au amenajat un depozit pentru a plasa o parte din marfa transportată, respectiv 4 butoaie din material plastic și 88 de cutii ce conțineau aproximativ 880 de kilograme fructe congelate.
Astăzi, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța, Biroul de Combatere a Traficului de Droguri au dispus reținerea a doi inculpați, cu vârstele de 33 și 36 de ani, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc.
Urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților.
Activitățile judiciare sunt realizate împreună cu Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța-Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime B.
Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad.
Suportul de specialitate este asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.