Concertul simfonic de vineri, 14 iunie, al Filarmonicii „Banatul”, va fi dirijat de maestrul Gabriel Bebeşelea. În program: Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră în la minor, op.102 de Johannes Brahms şi Cvartetul în sol minor de Brahms, orchestrat de Arnold Schoenberg.
Dublul concert a fost compus în vara anului 1887 şi bineînţeles, a fost dedicat prietenului său Josef Joachim. Prima audiţie a concertului a avut loc la Köln, sub conducerea lui Brahms, avându-i ca solişti pe Josef Joachim la vioară şi pe Robert Hausmann la violoncel. Reeditând prin mijloace moderne vechiul concerto grosso pentru mai multe instrumente soliste, Brahms a îmbinat strălucit vechea tradiţie cu factura nouă corespunzătoare tehnicilor componistice ale vremii sale. Acest concert în care primează tehnica dezvoltării simfonice poate fi denumit o simfonie cu două instrumente soliste. Partitura celor doi solişti nu este un comentariu sau o însoţire a parcursului simfonic, ci este o adevărată piatră de încercare, atât prin exigenţele muzicale cât şi datorită dificultăţilor tehnice ale discursului. Bryan Cheng la violoncel şi Inmo Yang la vioară, ne vor dezvălui atât frumuseţea acestui dublu concert cât şi calităţile lor de interpreţi.
Cvartetul cu pian de Brahms nu este singura lucrare de muzică de cameră care, datorită orchestrării, a făcut carieră internaţională pe marile scene de concert. El a fost compus în 1861 iar Schoenberg l-a orchestrat în 1937. Acesta, oricum era enervat că ori de câte ori a ascultat lucrarea, pianul era mult prea tare faţă de cvartetul de corzi şi nu a putut savura minunata compoziţie. L-a îndemnul celebrului dirijor Bruno Walter, el a orchestrat lucrarea cu multă măiestrie, în acest fel ducându-l pe Brahms din secolul XIX spre mijlocul secolului XX. Nu este vorba de muzica serial-dodecafonică a contestatului Schoenberg, ci de o lucrare care a primit denumirea de „a cincea simfonie a lui Brahms”. Anecdotica spune că după premiera executată sub conducerea lui Bruno Walter, o importantă doamnă din public i-ar fi spus dirijorului: „Nu înţeleg de ce fiecare are ceva contra muzicii acestui Schoenberg”.
Arnold însuşi îşi exprima încrederea că orice iubitor de muzică de Brahms va îndrăgi această compoziţie.