Concertul simfonic de vineri, 26 aprilie, de la Filarmonica „Banatul” din Timișoara, va fi dirijat de maestrul Ștefan Geiger. În program va fi „Dʼun matin du primtemps” de Lili Boulanger, Concertul pentru trombon şi orchestră de Henry Tomasi şi Suita „La strada” de Giovanni Rota Rinaldo.
Lili Boulanger este sora faimoasei Nadia, personaj celebru al începutului de secol XX, în muzica franceză. Lili nu a avut norocul Nadiei, care a fost o mare dirijoare, pianistă şi îndrumătoare valoroasă a multor muzicieni din acea vreme. Bronşita pulmonară care a lovit-o pe Lili Boulanger încă de la vârsta de 2 ani, i-a determinat o sănătate precară în scurta sa viaţă. Nu a atins 25 de ani. Datorită talentului muzical deosebit, familia a făcut totul pentru a o încuraja. Astfel, la vârsta de 19 ani, a fost prima femeie care a câştigat Premiul Romei, atât de râvnit de compozitori. Datorită sănătăţii, nu a putut compune decât un mic număr de lucrări. Creaţia ei cuprinde cântece, lucrări corale, compoziţii pentru pian şi câteva lucrări orchestrale. „Într-o dimineaţă de primăvară” este una dintre ultimele piese compuse. Manuscrisul, cu însemnările ei minuscule, trădează agravarea bolii, semn al decesului iminent. Cu toate acestea lucrarea este drăguţă, plăcută de cântat şi ascultat.
Corsican de origine, Henri Tomasi a fost o personalitate muzicală mai puţin cunoscută la noi. Compozitor şi dirijor, el a desfăşurat o vie activitate muzicală mai mult în Franţa, astfel că numele său nu a căpătat anvergură internaţională. A fost un suflet ardent, implicat în toate manifestările culturale ale ţării sale. A murit în 1971, la 70 de ani. Concertul său pentru trombon va fi interpretat de Gonçalo Nova.
Pe la începutul secolului XX s-a născut un compozitor foarte talentat, foarte prolific — Nino Rota. Am ascultat deseori muzica sa, care ne-a impresionat, majoritatea fără să ştim cui aparţine. Aceasta pentru că a compus coloana sonoră pentru filme celebre. L-au solicitat să scrie muzică pentru filmele lor, Federico Fellini, Luchino Visconti, Franco Zeffirelli, Francis Ford Coppola, ca să-i amintim pe cei mai celebri. Muzicologi italieni mi-au spus că deşi Ennio Morricone a ieşit mult în faţă cu muzica sa pentru filme celebre, ba chiar a câştigat un Oscar pentru întreaga activitate, Rota ar fi fost mai talentat, un compozitor mai complex. M-am convins în 2010, când în cadrul Orchestrei Internazionale dʼItalia am cântat opera sa „Napoli milionaria” după libretul lui Eduardo De Filippo. S-a născut la Milano în decembrie 1911, cu numele întreg de Giovanni Rota Rinaldo, într-o familie de muzicieni. Nino, căci aşa îi spuneau toţi, a fost un copil minune. La 11 ani a scris primul oratoriu. „La strada” a fost realizat în 1954 de Federico Fellini. Este o dramă neo-realistă sfâşietoare a unei fete care este vândută unui om puternic al unui circ ambulant. Gelsomina trebuie să îndure mereu brutalitatea acestui om, pentru a supravieţui. Rolul ei în film este interpretat de Giulietta Masina, soţia lui Fellini. Vom asculta suita extrasă din muzica filmului. S-a stins din viaţă la 67 de ani, suferind de tromboză coronariană.