Ceea ce s-a întâmplat la gimnastică artistică, în finala pe aparate, la Paris, la Jocurile Olimpice, nu prea are vreo legătură cu sportul în general și mai ales cu spiritul sportului olimpic în special. Dar să recapitulăm cele întâmplate.
În finala pe aparate, la sol, gimnastelor Ana Bărbosu și Sabrina Voinea le-a fost efectuată o evaluare controversată care le-a provocat multă tristețe și nemulțumire. Evoluția la sol a Anei Bărbosu a fost evaluată cu un punctaj final de 13,700 (dificultate cu 5,800, execuție, 8), sportiva din România primind o depunctare de 10 sutimi pentru că a călcat, în timpul exercițiului, în afara suprafeței solului. La același aparat, evaluarea finală a Sabrinei Voinea a fost cu același punctaj final, 13,700, numai că, la dificultate a obținut 5,900, iar la execuție, 7,900, depunctarea venind după ce arbitrele au considerat că Sabrina Voinea a călcat în afara covorului în timpul exercițiului său la sol.
La finalul întrecerii, locul 3 a fost ocupat de Ana Bărbosu, iar locul 4 revenea Sabrinei Voinea, însă, înainte ca să aibă loc ultima evoluție, cea a americancei Jordan Chiles, antrenoarea Sabrinei Voinea, Camelia Voinea, a depus contestație privind evaluarea elevei sale, însă arbitrele au respins, fără explicație, această contestație.
A urmat execuția la sol a gimnastei americane, la capătul căreia a fost evaluată cu un total de 13,700 puncte, iar după această evaluare, clasamentul rămânea cu Ana Bărbosu pe locul 3 și medalie de bronz, însă, sportiva americană a depus contestație. Contestația i-a fost acceptată și, chiar dacă rezultatele finale fuseseră date deja public, Ana Bărbosu bucurându-se de reușita sa, sportivei americane îi este modificată nota, astfel că, punctajul ei final a fost schimbat, de la 5,8 la 5,9, trecând-o de pe locul cinci la o medalie de bronz cu 0,066, punctajul ei total fiind, 13,766.
Referitor la situație, interesant ar fi de aflat de ce rezultatele oficiale au fost afișate cât încă contestația sportivei americane era în derulare. Prin afișarea publică a rezultatelor oficiale, înaintea soluționării contestației gimnastei Jordan Chiles, ce s-a dorit să se obțină?
Dezamăgirea Anei Bărbosu a fost foarte mare, la fel cea a Sabrinei Voinea, pe nedrept depunctată pentru o presupusă pășire în afara covorului, iar reacțiile din lumea sportului nu au întârziat să apară.
Legenda gimnasticii românești, Nadia Comăneci, s-a numărat printre cei care au solicitat Federației Internaționale de Gimnastică să revadă evoluția la sol a Sabrinei Voinea și a arătat într-un videoclip că, în timpul evoluției la sol, sportiva nu a atins cu călcâiul spațiul din afara covorului.
Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic Român, a trimis oficial o scrisoare de protest către Federația Internațională de Gimnastică în urma rezultatului, scrisoare de protest pe care o redăm în cele ce urmează:
„În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneți reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea referitor la punctajul acordat execuției exercițiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024.
Înaintăm prezenta solicitare având la bază grija pe care Comitetul Internațional Olimpic și întreaga mișcare sportivă mondială o acordă sportivului.
Modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale, dar în special afectează sportivul, periclitând chiar sănătatea mintală a acestuia.
Mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internațional, declarația publică a acesteia de a renunța la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare și comunicare a deciziei finale.
Politica echilibrată și obiectivă pe care FIG o promovează ne dă încredere în soluționarea justă a cazului prezentat.
Cu deosebit respect, Mihai Covaliu.”.
Reacții la această situație au venit și din partea Federației Române de Gimnastică, Carmencita Constantin, președinte F.R.G., solicitând, într-o scrisoare adresată președintelui Federației Internaționale de Gimnastică, Morinari Watanabe, prezentarea analizei detaliate și justificarea notelor la dificultate si execuție obținute de Sabrina Maneca Voinea.
În același timp F.R.G. a solicitat ca în spiritul transparenței să se facă publice analiza detaliată și justificare pentru cele 9 gimnaste participante în finala de la sol, pentru a putea oferi un răspuns oficial gimnastelor, comunității gimnasticii din România, autorităților guvernamentale și de stat, media națională și internațională.
Totodată, Federația Română de Gimnastică a depus la Tribunalul de arbitraj sportiv (T.A.S.) două memorii, urmând procedurile acestuia: unul referitor la modul de soluționare al contestației gimnastei Jordan Chiles, după anunțarea clasamentului, iar cel de-al doilea, pentru felul în care au fost soluționate contestațiile pentru Sabrina Maneca Voinea și Jordan Chiles.
„Apreciind impactul negativ asupra Anei Maria Bărbosu și Sabrinei Maneca Voinea, Federația Română de Gimnastică urmărește prin demersurile sale corectarea greșelilor de arbitraj și repunerea în drepturi a sportivelor noastre”, a postat, pe pagina de Facebook, forul de specialitate din România.
Multipla campioană mondială și olimpică, Simona Amânar, a spus, potrivit site-ului cotidianul.ro, referindu-se la situația celor două gimnaste, mai întâi la crunta dezamăgire prin care a trecut Ana-Maria Bărbosu, „mi s-a rupt sufletul în ceea ce am văzut la TV și e trist să se întâmple acest lucru. S-a întâmplat pentru că organizatorii au afișat prea repede rezultatele oficiale, înseamnă că contestația nu era finalizată. Din ce am văzut, contestația s-a finalizat după ce Ana știa că e pe poziția 3. Aici iar un semn de întrebare de ce s-au afișat rezultatele oficiale când contestația încă era în derulare. Trebuia finalizarea ei, apoi rezultatul final. Pentru un copil e trist ce s-a întâmplat, pentru că ți se rupe sufletul să știi că ești pe podium și în câteva secunde să fii sub podium. Ana e puternică, îmi doresc să meargă mai departe și să demonstreze lumii că-și merită medalia”, iar la B1 Tv, despre evaluarea Sabrinei Voinea, „legat de Sabrina, într-adevăr, din ce văd eu și ca arbitră, ca să primești o penalizare de o zecime trebuie să calci afară. Sabrina nu a călcat afară. (…). Se pare că nu acea zecime este problema și am înțeles că o anumită săritură pe care nu a întors-o.
Acuma, eu cred că ar trebui să așteptăm niște declarații oficiale de la cei care sunt în măsură să ni le dea, pentru că vrem să știm și noi exact, cu liniuță, ce s-a întâmplat”.
De asemenea, la același post tv, Elisabeta Lipă, președinte Agenția Națională pentru Sport, a spus că toată lumea face tot posibilul pentru ca România să reintre în posesia medaliei obținute luni, 5 august, la sol, „aș vrea să le felicit pe cele două fete, și pe Ana și pe Sabrina. Au făcut niște exerciții exact așa ca pentru un final de competiție”, iar fostul Campion Olimpic al României la gimnastică, Marian Drăgulescu a spus, la același post tv, „un arbitru poate să vadă cu o zecime o greșeală, alt arbitru poate să vadă că-i o greșeală de trei zecimi. Un lucru e să vorbim de subiectivism și alt lucru e să vorbim de faptul că a ieșit afară sau n-a ieșit afară, aicea nu-i de subiectivism. Asta-i clar o greșeală care trebuia corectată. N-a ieșit și tocmai de aia nu înțeleg de ce n-au reparat greșeala pe loc”.
Acum, după toate aceste reacții și după ce Nadia Comăneci a trimis marți, 6 august, mai multe solicitări președintelui Federației Internaționale de Gimnastică, exercițiul la sol al Sabrinei Voinea este posibil să fie reanalizat.
Reamintim, în finala pe aparate, la sol, clasamentul final a adus medalia de aur gimnastei braziliene Rebeca Andrade (14.166), medalia de argint și de bronz, gimnastelor americane Simone Biles (14.133) și Jordan Chiles (13.766), reprezentantele României la acest aparat fiind clasate pe locurile, 4, Ana Bărbosu și 5, Sabrina Voinea.