Continental poluează în continuare
Am primit, la redacție, un telefon de la un cititor de pe strada Ion Ionescu de la Brad, care ne-a spus că de ceva vreme, sâmbătă seara sau, uneori vinerea seara, a reapărut mirosul iritant specific emanațiilor de la firma Continental din Timișoara. ,,Au zis că au pus filtre și că nu va mai fi acel miros greu. Au pus sau nu au pus filtre? Dacă au pus, ce fel de filtre sunt alea, dacă vine iarăși mirosul cel greu?’’
Cititorul nostru se mai întreabă dacă garda de mediu și Agenția Județeană de Mediu mai fac măsurători privind calitatea aerului și dacă s-au seziat în ultima vreme în lăgătură cu mirosul greu emanat de Continental. Așteptăm și noi un răspuns de la cele două instituții publice.
Aquatim, Aquatim…
Dușan Roncov, un cititor fidel al publicației noastre, revine, comunicându-ne: ,,Pe strada Pomiculturii și pe Strada Constantin cel Mare, de câteva luni bune este un șantier, cu mici pauze, al Aquatim-ului. În prima fază, o firmă poloneză cu utilaje mari, mijlocii și mici și cu muncitori care să respecte globalizarea (polonezi, români și nepalezi), timp de circa două luni au lucrat (cam în stil socialist, zice D.R.), înlocuind coloanele de la canalizare. După un timp a venit o firmă din Cluj. O firmă mai mică; aceasta, practic, a venit cu tot personalul ei (circa 8-10 oameni). Niciun nepalez, numai români. Dacă firma poloneză avea obiceiul să nu anunțe proprietarii de imobile, dând buzna, cum se zice, firma clujeană a anunțat proprietarii, dar nu prea se ține de cuvânt. Adică nu venea, făcându-i pe oameni să stea degeaba pe acasă. Drumuri închise, multă gălăgie și, bineînțeles ,,urme’’ ale trecerii celor două firme. La polonezi s-a spart, s-au degradat, la clujenii de la MIBO (așa se cheamă firma), borduri rupte sau distrugerea zonei verzi. Zona Pomiculturii-Constantin cel Mare-Silviu Motohon este bântuită în fiecare an de ,,intervenții’’ ale celor de la Colterm (de mai multe ori pe an) sau de la Aquatim, tot cu mai multe intervenții anuale. În ,,beneficiul’’ locuitorilor din zonă’’.
Buruienile și CFR Infrastructură
Pe raza localităților care au cale ferată și care se află în zona de administrare a Regionalei C.F. Infrastructură Timișoara sunt numeroase probleme.
,,Una dintre ele, ca și multe din plantele care cresc nestingherit printre liniile de cale ferată abandonate, este cea a buruienilor care cresc în voie’’, ne spune Ovidiu Voin. ,,Pirul în lungime de câțiva metri, bălurul, volbura și ambrozia coexistă laolaltă.’’
Peisajul este deplorabil și arată neglijența și delăsarea diriguitorilor de la calea ferată.
,,Cu ceva ierbicid s-ar rezolva această problemă’’, mai spune O.V.
AFIR, la fir mărunt
Site-ul AFIR, Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timișoara, și-a înghețat comunicatele de presă în plină caniculă. Ultimul datează din data 11.08. Motivul nu îl știm, probabil din cauza fondurilor alocate pentru creșterea melcilor comestibili.
Așteptăm fondurile pentru păstrăvi și celelalte specii piscicole, care primesc atributul de zvârlugă. Pentru exemplificare, aveți o captură în imaginea alăturată.
PROFI și frunzele
Iuliana Bărbuț era să-și rupă picioarele din cauza frunzelor pline de mâzgă la intrarea în magazinul PROFI de pe Bd. Revoluției, în data de 05.11. a.c. ,,Ar fi fost bine dacă erau măturate.’’ Sigur că I.B. are dreptate. Acest lucru trebuie făcut de angajații tuturor toate magazinelor și centrelor comerciale, indiferent de locul unde sunt situate și de localitate.
Acum vine iarna, iar zăpada care o să vină, indiferent de cantitate, trebuie înlăturată cu rapiditate, pentru a nu pune în pericol sănătatea și siguranța trecătorilor.