Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, fostul Centru de Îndrumare a Creației Populare, își menține în continuare vechiul specific, adică înclinația spre spectacolul folcloric, în forma lui consacrată, „spectacol de cântece și dansuri”. Acest lucru se realizează prin ansamblul folcloric Banatul, formație care concentrează cel mai mare număr de persoane și care cheltuie cei mai mulți bani din bugetul anual al CECAR.
Miercuri, 18 octombrie, pentru ora 18 a fost anunțat pe site-ul Centrului de Cultură și Artă Timiș spectacolul „Conviețuiri”, ca parte a doua a Festivalului Etniilor.
„Spectacol de neratat” au zis organizatorii. Ce au mai zis organizatorii? Au zis: „Veți putea admira suite de orchestră interpretate de orchestra ansamblului profesionist «Banatul», dirijor Sebastian Roșca și dansuri în care se reflectă armonios tradițiile culturale ale acestui spațiu”.
La ora 18, în sala nouă a Centrului de Cultură și Artă, în prezența rudelor, prietenilor și a câtorva colegi de la Ansamblul Banatul (care au reușit să reducă media de vârstă a participanților undeva între 65 și 70 de ani), erau circa 200 de persoane.
Spectacolul a început la ora 18:06 și s-a terminat la ora 19:04. Așadar 58 de minute, cu tot cu minutele prezentatoarei Loredana Bândariu, a cărei prestație cu greu poate depăși nota 5. Prezentatoarea a excelat în lăudarea excesivă a conducătorilor centrului, repetându-le de mai multe ori numele (Liliana Laichici – director general și Casian Adrian Scorobete – director general adjunct).
Mulțumirile și temenelele prezentatoarei, greu de digerat, intrau în concurență veritabilă cu modelele de lingăi brevetate în socialism și comunism prin cultul personalității. Și asta, „in absentia”, deoarece niciunul dintre șefi nu a fost prezent la spectacol, chiar dacă miercurea, în general, nu sunt nunți.
Au lipsit și coregrafii. Nota bene: Sebastian Roșca, dirijorul orchestrei, a fost prezent conducând cu aplomb și dăruire orchestra, asigurând balansul necesar de calitate al spectacolului. Puținii soliști vocali și instrumentiști au avut o prestație onorabilă (Doriana Talpeș, Boban Constantinovici, Otilia Duma și Marinică Trocea).
Din perlele prezentatoarei reținem ca o producție rară următoarea „și acum veți viziona un dans multietnic din Banat’’.
Scurtul spectacol a reprezentat cel mai bine etnia sârbă, bulgară și română. Etniile ucraineană, romă, croată, slovacă, nu au fost prezentate deloc, iar etnia germană și maghiară numai în dansul multietnic.
„Conviețuiri” a însemnat până la urmă o încropeală a câtorva momente folclorice, făcută ca să se bifeze o manifestare deloc băgată în seamă de către conducerea Centrului de Cultură și Artă al județului Timiș. Poate că dacă în spectacol ar cântat și dansat Alin Nica, președintele Consiliului Județean, căruia i s-a dedicat anul acesta un spectacol întreg în sala Filarmonicii de Stat „Banatul”, Liliana Laichici și Casian Adrian Scorobete ar fi stat fiecare în câte o parte a cortinei, vibrând la fiecare respirație artistică prezidențială și județeană.
„Conviețuiri” a fost un spectacol încropit, ca să se afle în treabă și ca să justifice o parte din celebrele ore de muncă ale celor doi manageri. Un spectacol făcut pe genunchi, care ar putea primi calificativul spectacol de scurtătură. Un spectacol ratat din cauza superficialității și iresponsabilității.