Criza de sănătate mintalăeste o problemă presantă, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Nu întâmplător problemele de sănătate mintală sunt clasificate pentru anul 2024 pe locul doi ca importanță după bolile infecțioase și înaintea problemelor de sănătate generate de schimbările climatice. Odată cu creșterea stresului și a presiunii vieții moderne, tot mai mulți oameni duc efectiv o luptă pentru a-și păstra bunăstarea mentală. Această criză are implicații de anvergură atât în plan individual, cât și la nivel familial și chiar la nivelul societății în ansamblul ei.
Unul dintre factorii-cheie care contribuie la criza de sănătate mintală este stigmatizarea bolii mintale. Mulți oameni se simt rușinați sau jenați să caute ajutor pentru problemele lor de sănătate mintală, ceea ce duce în final la subdiagnosticare, lipsa tratamentului și absența sprijinului. Această stigmă îi împiedică pe oameni să vorbească despre problemele care îi frământă, ajungându-se astfel la exacerbarea sentimentelor de izolare și singurătate.
Un alt factor care contribuie la criza de sănătate mintală este reprezentat de accesul limitat la îngrijiri de sănătate mintală abordabile și de calitate. Mulți oameni pur și simplu nu își pot permite costul terapiei sau al medicamentelor și rămân astfel fără sprijinul de care au o nevoie disperată. În plus, există o lipsă de profesioniști în domeniul sănătății mintale, în special în zonele rurale și defavorizate, ceea ce face dificil accesul la îngrijirea specializată de care au nevoie.
Pandemia de COVID-19 nu a făcut decât să exacerbeze criza de sănătate mintală, printr-o exprimare și mai accentuată a anxietății, depresiei și izolării. Pandemia a dus, de asemenea, la pierderea locurilor de muncă, la un efort financiar suplimentar și la incertitudine cu privire la viitor, toate acestea putând să-și pună amprenta negativă pe sănătatea mintală.
Datorită tuturor aspectelor menționate mai sus este esențială abordarea crizei de sănătate mintală cu compasiune, înțelegere și atitudine proactivă. Trebuie să depunem eforturi pentru a înlătura stigmatizarea din jurul bolii mintale și pentru a crea o cultură a acceptării, sprijinului și compasiunii. Aceasta include furnizarea de educație și resurse pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă și să își gestioneze corect sănătatea mintală.
În plus, trebuie să depunem eforturi pentru a îmbunătăți accesul la îngrijirile legate de sănătate mintală, în special pentru comunitățile marginalizate și zonele defavorizate. Acest lucru implică creșterea finanțării pentru serviciile de sănătate mintală, extinderea opțiunilor de telesănătate și formarea unui număr mai mare de profesioniști în domeniul sănătății mintale.
De asemenea, este important să acordăm prioritate sănătății mintale la locul de muncă, în școli și comunități. Aceasta include implementarea zilelor de sănătate mintală acolo unde acestea nu sunt deja implementate, creșterea ofertei de formare în domeniul sănătății mintale pentru educatori și angajatori și crearea unor medii de susținere în care oamenii să se simtă confortabil în a căuta ajutor în această direcție.