Există ființe a căror viață este dedicată. Altruist ar fi termenul cel mai des folosit, empatia ar veni să i se alăture, dar nu și în acest film „istoric”. În care dăruirea de sine îl împinge pe acest tânăr englez, broker de meserie, Nicholas Winton, să organizeze un convoi ce leagă Praga de Londra, în 1938, chiar înainte de sosirea naziștilor pentru a pune la adăpost cât mai mulți copii evrei. Prin toate mijloacele diplomatice posibile, cu acte reale sau false, pentru că singurul lucru ce contează este să îi salveze de la exterminare.
Toți actorii sunt impecabili, iar Helena Bonham Carter este remarcabilă în rolul ei de mamă combativă care sprijină toate inițiativele fiului ei – interpretat cu măiestrie de Johnny Flynn – susținut și de prietenii săi cu o devoțiune ce luminează sensul prieteniei.
Balansul între anii 1938 și 1988 necesită o punere în scenă clasică, bine susținută de navigarea atentă între aceste două epoci, ceea ce permite o mai bună înțelegere a problemei din acei ani tragici.
1938 oferă, cinematografic vorbind, evocări de calitate, acțiunea este primordială, iar filmul câștigă în epic. Decorurile, costumele, reconstituirile, cadrele și mișcările sunt de înaltă calitate.
În oglindă, anul 1988 marchează vremea retrospecției și a reflecției, a permanentelor întrebări pe care Anthony Hopkins știe să le asume (precum Michael Caine, mereu în largul său!). Niciun patos nu străbate din jocul acestui actor extraordinar, ci o tensionată reținere a suferinței a cărei cheie pare un șervețel ascuns într-un sertar. Cel al eliberării?
De remarcat un pasaj excelent și tulburător cu actrița Marthe Keller, transfigurată, dar a cărei voce este de așa natură încât o recunoaștem imediat pentru că un actor este în primul rând o voce.
În ceea ce privește istoria reală, trebuie să știți că: 669 de copii evrei au crescut și trăit în familii adoptive britanice. După cum acești 669 de copii evrei au creat o surpriză salvatorului lor, Nicholas Winton, pe care, la sfârșitul anilor 1980, l-au onorat în Marea Britanie.
Regizorul a reușit să aranjeze piesele acestei salvări printr-o editare inteligentă ca un puzzle care trebuie pus cap la cap.
Un film educațional și pentru tot publicul.
Samuel Tastet, corespondentul TIM7 în Franța
(Traducere de Marcel Tolcea)