Așa cum vă relatam în finalul articolului “Un comisar-șef din IPJ Timiș se adresează parchetului ca să scape de persecuțiile la care este supus de către comandantul său”, publicat săptămâna trecută, chestorul Alin Petecel a dus hărțuirea subalternului său, Ovidiu Răchita, la un nou nivel începând cu a doua jumătate a anului 2022.
Iată cum continua plângerea adresată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara (PCAT) de către comisarul-șef Ovidiu Răchita: “În luna august 2022, a apărut un articol (din care reieșea faptul că inspectorul șef folosește autovehiculul de serviciu în interes personal), care a fost urmat de atacuri directe la adresa mea în ședințele de comandă (…) Ulterior, la un eveniment privat la care trebuia să particip și eu în data de 03.09.2022, șeful meu nemijlocit, comisarul-șef de poliție Rumega Petru-Suraj, apropiat al șefului I.P.J. Timiș, a răspândit zvonul că eu i-aș fi făcut poze și aș fi dat ziarului respectiv fotografii, aspect total fals”.
“Control tematic” doar la biroul polițistului incomod
În luna noiembrie a anului 2022, după ce a revenit din concediul de creștere copil și concediul de odihnă (aferent anului 2021), în prima zi de serviciu, 7 noiembrie 2022, la solicitarea șefului S.I.C.E., chestorul Alin Petecel a dispus un „control tematic‟ doar la biroul condus de comisarul-șef Ovidiu Răchita: “Precizez că am solicitat, pe toată perioada controlului, dispoziția prin care s-a dispus controlul, dar nu am primit-o. Nu am primit nici obiectivele controlului. Menționez faptul că comisia de control au fost alcătuită doar din ofițeri loiali șefului I.P.J. Timiș, care au avut misiunea precisă de a mă găsi vinovat.
Cu ocazia controlului, s-au încălcat inclusiv competențele date în sarcina poliției și, prin abuz de putere, s-au verificat aspecte date prin lege în competența procurorului, încălcându-se prevederile Codului de procedură penală și ale Ordinului Comun nr. 56. Arăt faptul că s-a tergiversat finalizarea acestui <<control tematic>> – care, în fapt, a fost un control de fond -, până în momentul în care mi s-a acordat o sancțiune disciplinară pentru o altă presupusă faptă astfel încât, în urma <<controlului>> efectuat, să-mi poată fi aplicată o sancțiune mai gravă, adică destituirea din funcția de conducere deținută”.
Perchezițiile din Primăria Giroc, urmări ale unui dosar deschis de Răchita
Coroborând afirmațiile din plângerea penală adresată către PCAT cu informațiile obținute pe surse din interiorul IPJ Timiș, am observat că, în ciuda noului tip de hărțuire la care era supus, Ovidiu Răchita n-a ezitat să deschidă noi dosare de corupție. Astfel, potrivit surselor noastre, în luna decembrie 2022, comisarul-șef Răchita a preluat o petiție a unui cetățean cu privire la presupusa săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu de către funcționari din Primăria Giroc și a deschis, în baza acesteia, un dosar penal.
Cu toate bețele în roate puse lui Ovidiu Răchita, acest dosar a mers înainte și, săptămâna trecută, cea mai importantă instituție a comunei periurbane menționate mai sus a fost subiect de breaking-news, colegii de la Vocea Timișului publicând miercuri, 4 octombrie, articolul intitulat “Lumini și umbre! Percheziții la Primăria Giroc – arhitecta-șefă Cristina Babescu, vizată direct de către procurorii P.J.T. și polițiștii de la S.I.C.E”.
Anunțat dinainte de verificări că va fi sancționat
Odată intrați în 2023, ceea ce era previzibil s-a întâmplat: “În luna februarie 2023, am fost sunat de șeful S.I.C.E., prin intermediul aplicației WhatsApp, când mă aflam în concediu medical, pentru a preda trei delegări de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, pe care nu le-am finalizat. În a treia zi când am revenit la serviciu în anul 2023, respectiv 15.03.2023, ca să mă umilească, comisarul-șef de poliție Rumega Petru-Suraj m-a invitat în biroul adjunctului șefului I.P.J. Timiș, comisar-șef de poliție Bolbos Florin-Mircea, unde mi-a comunicat că voi fi băgat în cercetare disciplinară pentru cele trei delegări și că mi s-a acordat calificativul <<Satisfăcător>> la evaluarea de serviciu pentru anul 2022.
<<Verificările>> au fost efectuate de către comisarul-șef de poliție Tănase Grațiana, colegă la Academia de Poliție cu inspectorul șef, care mi-a comunicat verbal, antepronunțându-se, că voi <<lua o sancțiune disciplinară>> (ulterior confirmându-se acest aspect), după care a propus cercetarea prealabilă a subsemnatului, care a fost efectuată de un alt ofițer, abonat la salarii pentru lucrări de excepție, respectiv comisarul-șef de poliție Podăriță Paul”.
Cercetare disciplinară în mare grabă
Pentru că Ovidiu Răchita trebuia trecut urgent pe tușă, cercetarea acestuia s-a desfășurat într-un ritm alert: “(…) Am fost citat de pe o zi pe alta, nelăsându-mi timp să mă consult cu un avocat, citarea mea se suprapunea cu prezența în comisia de soluționare a contestației la calificativ. Totul s-a desfășurat foarte repede, întrucât ofițerul desemnat cu cercetarea prealabilă avea termen stabilit de șeful I.P.J. Timiș și nu conta că nu îmi respectă dreptul la apărare sau dreptul de a depune probe în favoarea mea (…) Ca urmare a acestei cercetări disciplinare, am fost sancționat urgent de către șeful I.P.J. Timiș cu cea de-a doua sancțiune (din cinci posibile), potrivit Legii 360/2002, respectiv cu diminuarea salariului lunar pe o perioadă de două luni cu 10%”.
Metoda clasică de pedepsire: calificativul
În paralel cu cercetarea disciplinară soldată cu diminuarea salariului, comisarul-șef Ovidiu Răchita a fost pedepsit, așa cum ați aflat deja, și prin acordarea calificativului “Satisfăcător” la evaluarea anuală: “Așa cum am precizat mai sus, în data de 15.03.2023, pentru a mă umili, șeful S.I.C.E. mi-a acordat calificativul <<Satisfăcător>>la evaluarea anuală de serviciu pentru anul 2022, deși subalternilor mei, evaluați de către același șef, li s-au acordat calificativele <<Bine>> sau <<Foarte bine>>. Acest aspect reprezintă o altă formă de hărțuire a mea.
Întrucât am contestat calificativul, s-a dispus ca, din comisia de contestație, să facă parte doi din ofițerii care au efectuat controlul tematic la birou, iar șef al comisiei de soluționare a contestației a fost numit șeful Serviciului Rutier, comisarul-șef de poliție Iacobescu Ionel, un apropiat al șefului I.P.J. Timiș, recompensat de multe ori cu salarii pentru lucrări de excepție și prieten de vacanțe cu chestorul de poliție Petecel Aurelian-Alin, așa cum rezultă din articolele apărute în presa locală din Timișoara în septembrie 2023. Rezultatul a fost menținerea abuzivă a calificativului satisfăcător acordat nelegal subsemnatului. Precizez că comisarul-șef de poliție Iacobescu Ionel se subordonează ierarhic celui care mi-a acordat inițial calificativul nelegal, adică comisarului-șef de poliție Scornea Aurel”.
Toți oamenii chestorului
Când vorbea despre vacanțele făcute împreună de președintele comisiei de soluționare a contestației, Ionel Iacobescu, și de chestorul Alin Petecel, comisarul-șef Ovidiu Răchita se referea, cu mare probabilitate, la informațiile cuprinse în articolul “B.D. la munte și la mare. Chestorul Alin Petecel l-a asistat pe șeful Poliției Lugoj în instruirea legală pentru permisul de armă personală, făcută pe Muntele Athos și pe plajele Greciei”, publicat pe www.voceatimisului.ro, în 12 septembrie 2023.
Tăvălugul declanșat de șeful inspectoratului continuă: “În luna mai 2023 s-a demarat cercetarea prealabilă pentru <<controlul tematic>> efectuat la biroul pe care-l coordonez, șeful I.P.J. Timiș dorind înlăturarea mea din funcție cu orice chip. Ca de obicei, ofițerul desemnat cu cercetarea prealabilă a fost comisarul-șef de poliție Podăriță Paul. Cercetarea prealabilă a subsemnatului a fost secretizată abuziv pentru a fi pus în imposibilitatea de a mă apăra. Precizez că comisarul-șef de poliție Podăriță Paul a încercat să mă determine să renunț la avocat, deși aveam contract semnat cu d-na av. dr. Dornean Raluca. Cu ocazia cercetării prealabile, mi-au fost încălcate mai multe drepturi fundamentare (…)
Ulterior, pentru a da o aparență de legalitate sancțiunii ce avea să urmeze, s-a numit un consiliu de disciplină din care au făcut parte: comisarul de poliție Drăcea Radu, rudă cu un prieten de călătorii al șefului I.P.J. Timiș, implicat și în demiterea din poliție a agentului Kovacs Valer; comisarul-șef Săftoiu Emanuel, șef de birou în cadrul S.I.C.E.; comisarul-șef Drăguța Daniel-Petru, prietenul cel mai bun al acestuia și colegul de călătorii, așa cum rezultă din articolele de presă apărute în septembrie 2023 (n.r. – din nou, mai mult ca sigur că Ovidiu Răchita se referă la articolul din Vocea Timișului, menționat mai sus).
Decizia consiliului a fost fără echivoc și deja știută de mine de mult timp ca să fiu trecut pe o funcție inferioară până la nivelul gradului pe care îl dețin. Menționez că de-a lungul cercetării, cât și în timpul activității consiliului, toți polițiștii implicați au încercat să mă determine să renunț la avocat. Arăt faptul că nu mi s-au prezentat acuzațiile invocându-se că sunt secret de serviciu. Deși avocatul a formulat cerere de amânare și a arătat că a depus la O.R.N.I.S.S. înscrisurile necesare pentru a avea acces la dosarul clasificat cu <<Secret de serviciu>>, președintele consiliului de disciplină, comisarul-șef de poliție Drăguța Daniel-Petru, la insistențele inspectorului-șef, a finalizat lucrările nelegale ale consiliului la primul termen”.
Cui oferă IPJ Timiș siguranță și încredere?
Începând de miercuri, 4 octombrie, comisarul-șef Ovidiu Răchita a fost retrogradat din funcția de șef birou I la Biroul Investigarea criminalității la regimul fondurilor publice și a corupției din cadrul SICE, fiind numit în funcția de ofițer specialist I la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara.
În condițiile în care există posturi vacante în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, iar polițistul Ovidiu Răchita a absolvit și Facultatea de Științe Economice – specialitatea Finanțe-Bănci, mutarea acestuia într-un birou cu un alt profil devoalează o dată în plus scopul urmărit de la început de șeful IPJ Timiș, Alin Petecel: scoaterea unui polițist incomod și specializat în fraude economice din mijlocul dosarelor de corupție. Lozinca Poliției Române – siguranță și încredere – pare să le fie dedicată tot mai mult infractorilor, nu cetățenilor…
Singuranta și încrederea a dispărut demult din IPJ Timiș. Acolo domnește altceva, altfel de comandanți montați pe alte criterii. Dacă ministrul de interne nu face curățenie acolo, vor pierde încrederea totală a societății în această instituție din care și eu fac parte.
Te susțin din tot sufletul Valer, sunt unul din cei care am fost hărțuit de conducerea I.P.J. Timiș, de atunci, scenariu e același cu a lui Răchită,(Consilul de disciplină, mutare, tăiere din salariu pe 3 uni, etc. etc.) . Dumnezeu m-a ajutat și am suportat până la pensie, și cum Dumnezeu nu ,,bate cu parul,, în prezent eu sunt bine merci, stau la taclale pe internet, pe când comandantul I.P.J. Timiș, de atunci, stă la pușcărie, împreună cu infractorii. Poate că, și de data asta ,,Justiția divină,, își spune cuvântul.
Cu respect, ing. Dan Ștefănescu
Tipic mecanismului mafiot și relațiilor de cumetrie din tot ministerul de interne ,nu doar la nivelul IPJ Timiș.
Aceasta metoda abuzivă și profund discreționară este un mijloc procedural extrem de uzitat și profund distructiv, folosit în scopul ,,anihilării, scoaterii din joc ori distrugerii carierei ” unui subaltern care este văzut la un moment dat ca ,,un paria” ori ,,un ,,ghimpe” care se pune contra unor interese de grup .
Sefimea din toate structurile din poliție, folosește pe lângă acest procedeu și, încă unul foarte eficace pentru a lovi în oamenii incomozi, și anume, ,,recomandarea de către șef a unei expertize sau, control psihiatric care, in 99,9% din cazuri, are că efect, înlăturarea celui supus acestui consult și punerea la dispoziție, urmată în final, de …..destituirea ( atât de mult dorita…).
E de notorietate acest fenomen (devenit deja) in poliție, atât de ,,normal” încât nimeni nu mai poate avea o garanție cât de mică că, drepturile sale sunt protejate ci, dimpotrivă, te aștepți in mod clar, să fi ,,mazilit” ( cum se spune))..
Din păcate atâtea cazuri sunt…….și mediatizate….