Cupa României, ediția 2023/2024, s-a încheiat odată cu spectaculoasa finală de pe gazonul stadionului Municipal din Sibiu, în care s-au întâlnit Corvinul Hunedoara, echipă de Liga 2 și Oțelul Galați, echipă de SuperLiga. Finala din acest an a dovedit, încă odată, că această competiție este pe drept numită „KO”, echipe din eșaloanele inferioare jucând, de mai multe ori, finala.
Prima echipă din „B”, care s-a impus într-o finală de Cupa României a fost Metalul Reșița, în anul 1954, echipa cărășeană învingând atunci Dinamo, 2-0. Dar, Metalul Reșița nu a fost prima echipă din „B” care a jucat o finală de Cupa României. În anii interbelici, 1938, în finala acestei competiții ajungând o altă echipă din Banat, CAMT Timișoara, învinsă, însă, de Rapid, 2-3.
Ultima finală în care au jucat două echipe din eșaloane inferioare a avut loc în 1973, atunci team-ul din „B” a învins, 3-0, team-ul din „C”. A fost o finală disputată între Chimia Râmnicu Vâlcea și Constructorul Galați, care s-a jucat de două ori, în primul meci scorul fiind egal, 1-1, iar în meciul doi, Chimia s-a impus.
Din acel an, până acum, niciodată o echipă de „B” nu a mai jucat o finală de Cupa României.
Iată, acum, în 2024, Corvinul Hunedoara a jucat finala Cupei României și a învins la 11 metri.
Într-o atmosferă superbă în tribunele stadionului din Sibiu, acolo unde suporterii ambelor echipe finaliste au venit încrezători că favoriții lor se vor întoarce acasă cu trofeul, echipa mai bine cotată a avut de două ori avantaj, însă, de fiecare dată a fost egalată.
Gălățenii au deschis scorul prin Anes Rušević, în minutul 27, din lovitură liberă, însă, în minutul 39, Marius Coman a restabilit egalitatea scorului, 1-1, cu acest rezultat intrându-se la vestiare.
După mai puțin de un sfert de oră de la reluarea partidei, același Anes Rušević, de această dată din lovitură de la 11 metri, a readus Galațiul în avantaj, 2-1, dar, Corvinul nu a cedat și, în minutul 75, după ce ambele echipe au irosit ocazii la poarta adversă, Antonio Manolache a restabilit egalitatea scorului, 2-2, înscriind cu un șut de la marginea careului.
Deși cele două combatante au avut numeroaselor ocazii de gol din ultimele minute de joc, niciuna dintre ele nu a reușit să mai înscrie, astfel că partida a intrat în prelungiri.
Prelungirile au început cu „chifla” gălățeanului Pablo Gaitán, minutul 96, din poziție centrală. Cele două combatante au continuat duelul în arenă, chiar dacă și-au mai epuizat din resurse, însă, team-ul din Galați a părut mai decisă în ofensivă, în minutul 108, Miguel Silva a driblat tot, însă a ieșit în decor, unde și-a descărcat nereușita.
Corvinul a găsit forțe pentru a rezista, simțind bine că adversara ei este lipsită de discernământ în acțiune. Nu s-a mai marcat vreun gol în prelungirile de jumătate de oră, așa că, pentru a se desemna echipa care pleacă acasă cu trofeul a fost necesar să se treacă la loteria penalty-urilor, iar aici s-a impus echipa mai puternică, care a știut de la începutul jocului, se pare, că nu are nimic de pierdut în această finală.
Cisotti a început seria penalty-urilor și l-a învins pe Lefter, după care, Coman nu a reușit să înscrie, portarul gălățean, Pap, apărând. Portarul hunedorenilor a blocat execuția lui Pablo Gaitán, iar după ce Manolache a înscris pentru Corvinul, Lefter a apărat și penalty-ul executat de Lameira.
Bradu a făcut 2-0 pentru echipa lui Maxim, iar Ghiocel a ratat șansa de a egala, după ce a șutat peste poartă. Pîrvulescu a ratat și el, ulterior, iar Silva l-a învins pe Lefter și a egalat înainte de cea de-a cincea execuție a hunedorenilor. Hergheligiu a fost executantul și a înscris un gol la care Pap nu a avut reacție.
Corvinul a câștigat astfel pentru prima dată Cupa României și, datorită acestei victorii prestigioase, dacă obține licența, ar putea reprezenta România în cea de-a doua competiție europeană intercluburi, UEFA Europa League, team-ul hunedorean având posibilitatea să joace aici preliminarii în ediția 2024/2025.