Asociaţia pentru Educaţie şi Caritate şi Fundaţia ,,Părinţi salvatori” organizează la Timişoara, între 6-12 iunie 2024 un curs de prim-ajutor gratuit, cu durata de aproximativ 5 ore, în care participanţii vor învăţa proceduri de resuscitare, defibrilare şi salvare în caz de stop cardio-respirator şi de înec.
Cursul este destinat oricărei persoane adulte, nu doar părinţilor, din cauză că asemenea accidente pot avea loc oriunde, oricând şi se pot întâmpla oricui.
Participanţii pot lua parte la o singură grupă de cursanţi, iar cursul este susţinut de Vasile Vlaşin, întemeietor al Fundaţiei „Părinţi salvatori” şi membru al Consiliului European de Resuscitare.
Cursanţii vor parcurge 3 module ale cursului, modulul teoretic, ce include ultima ediţie a Suportului vital de bază, realizat după concepţia Consiliului European de Resuscitare, modulul emoţional, ce urmăreşte gestionarea reacţiilor psihice generate de şocul emoţional al unei situaţii potenţial mortale şi modul practic, prin exersarea pe 27 de manechine diferite (sugari, copii, adulţi) cu materiale didactice (defibrilator automat, simulator de victimă, veste de exerciţiu etc) a procedurilor de prim-ajutor în caz de stop cardio-respirator şi înec.
Confrom celor precizate pe site-ul „parintisalvatori.ro”, în 100 de cazuri de stop cardio-respirator 98 sunt mortale, din cauză că românii nu ştiu să acorde primul ajutor.
Cei mai predispuşi la o asemenea situaţie sunt copii, care se pot îneca involuntar.
Victimele pot suferi atât înecul cu substanţe lichide, cum este cazul apei, ceaiului, laptelui matern, salivei, vomei, cât şi cu substanţe solide, cum este bolul alimentar sau o jucărie introdusă accidental în gură.
Stopul cardio-respirator poate surveni mai ales la adulţi, în condiţiile unui efort fizic cu care organismul nu este obişnuit sau există o afecţiune cardiacă necunoscută.
Dacă martorii intervin imediat, resuscitarea are loc cu succes în 60-80 de cazuri.
Impulsul de a schimba această stare de fapt tragică din România a fost generată de tragedia familiei Vlaşin, apărută prin înecul cu mâncare la fiului familiei Vlaşin, Luca Vlaşin, la 23 septembrie 2015, urmat de 49 de zile de comă şi decesul acestuia, la 11 noiembrie 2015, din cauză că Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, unde acesta a foat internat, nu avea în dotare un bronhoscop, aparat care ar fi permis medicilor să-i salveze viaţa.
Tatăl lui Luca, Vasile Vlaşin, a solicitat atunci participanţilor la înmormântare să doneze contravaloarea costului florilor sau coroanelor în contul unei fundaţii, pentru a se strânge banii necesari pentru cumpărarea de echipamente medicale de prim-ajutor, la 23 ferbruarie 2016 familia Vlaşin donând spitalului anterior menţionat din Baia Mare un echipament medical în valoare de 50.000 de euro.
Familia Vlaşin şi Asociaţia pentru Educaţie şi Caritate, care gestionează activităţile intitulate „Părinţi salvatori” au fost implicaţi permanent, după decesul fiului lor, în sprijinirea familiilor cu copii ce au probleme grave de sănătate, ce necesită susținere pentru intervenţii medicale şi terapii de recuperare în Germania, Italia, România, Spania, S.UA., Ucraina sau obţinerea de medicamente rare şi/sau scumpe.
Informaţii suplimentare despre înscrierea la curs pot fi aflate pe site-ul „Părinţi Salvatori” şi pagina sa de Facebook.