În cea de-a 40-a lună a intrat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar situația este încă intensă, atacurile asupra civililor, operațiunile ofensive și defensive și răspunsurile comunității internaționale continuă să apară.
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru rușii Serghei Șoigu (fostul ministru rus al apărării) și Valeri Gerasimov (prim-adjunct al ministrului rus al apărării), pe 24 iunie, mandatele referindu-se la crime internaționale comise de reprezentanții ruși în Ucraina în perioada 10 octombrie 2022 și 9 martie 2023.
Acestea includ dirijarea atacurilor asupra obiectelor civile ucrainene și cauzarea de prejudicii cetățenilor ucraineni. Șoigu și Gerasimov sunt, de asemenea, responsabili pentru crime împotriva umanității, „în conformitate cu articolul 7(1)(k) din Statutul de la Roma”, reprezentanții ruși fiind considerați responsabili de loviturile cu rachete efectuate de forțele armate ruse împotriva infrastructurii electrice ucrainene între 10 octombrie 2022 – 9 martie 2023.
„Există motive întemeiate să se creadă că poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate anterior pentru că au săvârșit faptele în comun și/sau prin alții, au dispus săvârșirea infracțiunilor și/sau pentru neexercitarea unui control adecvat asupra forțelor aflate în subordinea lor”, a declarat CPI în comunicatul său de presă din 25 iunie 2024.
De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Ministerul Apărării Ucrainei a codificat și aprobat să fie folosite în armata ucraineană aproape 40 de tipuri de vehicule blindate produse în afara țării și în țară.
Flota de echipamente militare a forțelor ucrainene a fost întărită de modele din diferite țări din întreaga lume, inclusiv SUA, Germania, Suedia, Regatul Unit, Franța, Italia, Norvegia și altele.
Din februarie 2022, Ucraina a primit tancuri Abrams, Leopard și Challenger, tancuri ușoare AMX-10 RC, vehicule de luptă pentru infanterie M2 Bradley și CV90, transportoare blindate M113 în diferite modificări, transportoare blindate cu roți, cum ar fi M1126 Stryker, Rosomak, Puma etc.
Potrivit Ministerului Apărării Ucrainei, „modelele de vehicule blindate occidentale se disting prin protecție îmbunătățită a echipajului, motoare fiabile, mobilitate excelentă și armament de înaltă precizie. Aceste caracteristici oferă un avantaj pentru armata ucraineană pe câmpul de luptă”.
Pe 27 iunie, Ucraina a încheiat angajamente comune de securitate cu Uniunea Europeană, precum și acorduri bilaterale de securitate cu Estonia și Republica Lituania.
Acordul cu UE va stabili, pentru prima dată, un angajament multilateral, pe termen lung al tuturor celor 27 de state membre ale UE de a oferi Ucrainei sprijin în domeniile militar, financiar, umanitar și politic. UE garantează Ucrainei asistență pe termen lung cu echipamente militare, reforma apărării, apărare cibernetică, ajutor pentru reconstrucție și asistență macrofinanciară și umanitară. De asemenea, consultările rapide vor determina nevoile Ucrainei în cazul unei viitoare agresiuni ruse.
În aceeași zi, Ucraina a semnat acorduri de cooperare în materie de securitate cu Estonia și Republica Lituania, prin care, Estonia va oferi peste 100 de milioane EUR sub formă de asistență pentru apărare în 2024 și sprijin permanent pe zece ani. În special, din 2024 până în 2027, Estonia va aloca anual cel puțin 0,25% din PIB pentru sprijinul militar. Ucraina va primi, de asemenea, diverse echipamente militare, iar Estonia va contribui la consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei și va ajuta la reconstrucția infrastructurii critice, iar Lituania, sprijin anual de apărare în proporție de 0,25% din PIB-ul său și echipamente militare moderne în domeniile terestre, aeriene, maritime, spațiale și ciber-electromagnetice. Acordul semnat include eforturi comune împotriva amenințărilor hibride și a riscurilor nucleare, protecție sporită a infrastructurii critice și cooperare în domeniul informațiilor. Lituania va ajuta, de asemenea, la reconstruirea Ucrainei.
Pe 29 iunie, inamicul a lansat două rachete pentru a ataca orașul Vilniansk din regiunea Zaporizhzhia. Din cauza loviturilor cu rachete rusești, au fost avariate o infrastructură critică, un magazin și clădiri rezidențiale și, în total, șapte persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise, alți 38 de cetățeni ucraineni, inclusiv nouă copii, au fost răniți, a raportat Procuratura Generală a Ucrainei, aproximativ 75 de cetățeni locali aveau să raporteze poliției despre deteriorarea sau distrugerea proprietății ca urmare a tirului de rachete inamice.
„Singura modalitate eficientă de a opri agresorul este consolidarea apărării Ucrainei cu arme și apărare aeriană. Rusia este o țară teroristă care înțelege doar forța. O armată ucraineană puternică înseamnă protecție împotriva unor astfel de crime nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga lume civilizată”, a comentat procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin despre un alt act de agresiune rusă.
De la 1 ianuarie 2024, apărătorii ucraineni au doborât 1953 din 2277 de drone Shahed-136/131 folosite de forțele ruse pentru a ataca diferite regiuni ale Ucrainei, potrivit sursei Mykola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, iar potrivit Serviciului de Stat de Statistică al Ucrainei, între ianuarie-martie 2024, producția de arme în Ucraina a crescut cu o medie de 25,4% față de aceeași perioadă din 2023.
Sursa, StratCom al Forțelor Armate ale Ucrainei arată că, de la începutul anului 2024, forțele ucrainene fie au doborât, fie au avariat grav peste 30 de avioane de luptă rusești: 28 de avioane de atac de diferite tipuri, precum și două avioane de detectare radar cu rază lungă de acțiune și un avion central de control, iar Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei arată că, în iunie, pierderile militare rusești de forță de muncă în Ucraina s-au ridicat la 33.713 de soldați.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ucraine, din cauza războiului pe scară largă al Rusiei, peste 144 de mii de kilometri pătrați de teritorii ucrainene sunt considerate potențial contaminate cu mine.