Acum, îngerii vestesc pe Cel trimis în lume cu misiunea ce triumfă abia după ce piroanele necredincioșilor străbat palmele Divinului, care spală cu sângele Lui, ceea ce nu puteau spăla, nu puteau îndrepta, cu toată știința oratoriei lor, arhiereii și cărturarii vremurilor antice pretinși adevărați dumnezei ai mapamondului.
Din acel modest sălaș al vitelor s-a revărsat atunci multă Lumină, și multă Căldură s-a împrăștiat atunci în întregul Univers. Acel loc, grajdul din suburbia Betleemului, ce nu avea altă căldură în afara celei izvorâte de la aburul vitelor care-l populau, a fost martorul nașterii Celui care, venit pe lume în chip supranatural, avea să fie „Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat născut, iar nu făcut”. Azi îl avem pe Isus Hristos cuprins de încăperile unui modest grajd, cuprinzând lumea, pe Cel ce are Căldură și a învăpăiat cu ea întregul glob pământesc, pe Cel ce are Lumină și a dat Lumina Lui, tuturor, luminând căile rătăcitorilor în uriașa Sahară a sufletului omenesc de pe atunci, ca și de azi.
Ce frumoasă este Sărbătoarea ce aniversează evenimentul din ieslea Betleemului! Întregul mapamond, atât de minunat în obiceiurile omenești, înzestrat cu atâta har artistic, știe să dea acestei aniversări, an de an, tot ce are mai frumos în spirit. Cuprins în miez de iarnă, acum, în anotimpul zăpezilor, praznicul Nașterii Domnului, Crăciunul, deși nu ne mai aduce zăpezile de altădată, oferindu-ne o vreme, poate în ton cu căldura Mântuitorului, această vreme candidă amintindu-ne poate și de nevinovăția Pruncului care s-a născut, iar colindătorii ne aduc aminte de craii dornici să vadă pe cel născut în Betleem și, care grăbindu-se să țină pasul cu mersul stelei călăuzitoare, îl și găsesc, tot acest moment înălțător de spirit și credință ne îndeamnă la reflexie și ne mai îndeamnă să ne aducem aminte mereu, zi de zi momentul Nașterii Lui Hristos, atunci când râvnim la tot mai multe bunuri pământești și avem tot mai multe mândrii pentru aceste bunuri, ba chiar, uneori, cum se-ntâmplă la unii semeni, apropiații să fie transformați în bunuri, fiind împovărați cu tot felul de corvezi din ordine, ordonatorii umplându-se de mândria lucrului făcut în locul lor.
Aducându-ne aminte de momentul Nașterii Lui, vom ști să ne lepădăm de lăcomie, zi de zi, pentru a fi în ton cu învățăturile lăsate de Mântuitor, de Cel care, prin Nașterea Sa, prin tot ce a făcut pe Terra, apoi, în lumea cealaltă, ne-a eliberat din moarte și ne-a dat viața veșnică, veșnicia noastră trecând, sigur, prin credința faptei și moștenirii lui Hristos, faptă și moștenire după care știm că nu mai există jertfă, nu mai există durere și nu mai există suferință, pentru că acestea au dispărut odată cu nașterea, moartea și învierea Sa.
Azi, întreaga lume este în zaveră. Ba mai mult, chiar în război, nu cred că ar fi prea mult spus dacă am alătura cele două cuvinte și am afla că azi, întreaga lume este în zavera războiului sau într-un război-zaveră, a unui război continuu, care nu se mai termină și care a fost dintotdeauna, pentru că, deși azi, aflată în anii tehnologiei, din antichitate, omenirea, spiritual, nu a prea evoluat. Sigur, de atunci a făcut descoperiri noi, dar, oare, este pregătită să le utilizeze la valoarea lor, așa cum au fost gândite de Dumnezeu, pentru că, tot ce s-a clădit în această lume și a fost descoperit de oamenii generațiilor care au trecut, nu s-a clădit de acele generații, ci s-a aflat clădit de Dumnezeu, însă, cei care au avut Lumina Sfântului Duh, Lumina Spiritului Hristic, au făcut pasul pentru a le releva semenilor.
Fie ca, Lumina Nașterii Mântuitorului omenirii, Isus Hristos, să lumineze lumea și să o scoată din întunericul zaverei, a războiului, astfel încât, cei aleși prin harul Divin să aibă puterea de a descoperi noi căi ale științei care să aducă evoluția spirituală a omenirii, căci evoluția umanității doar prin pace se poate face, căci Pacea este binefacerea Celui care ne este Domn, „Fiul lui Dumnezeu, unul născut, care din Tatăl s-a născut mai înainte de toți vecii… prin care toate s-au făcut”.
Să ne aducem aminte, zi de zi, … „Hristos S-a născut!”.