Dealul Liliecilor de pe Autostrada A1 Lugoj – Deva a stârnit numeroase controverse, atât în timpul lucrărilor la autostradă, cât și după finalizarea lor. Priveliștea versantului uriaș excavat de oameni s-a schimbat treptat, pe măsură ce natura a câștigat tot mai mult teren în zona fostului șantier.
La cinci ani de la finalizarea lucrărilor la tronsonul de autostradă de pe Dealul Liliecilor, sectorul de circa doi kilometri de autostradă, brăzdat în trecut de alunecări de teren, nu mai reprezintă un factor de risc așa cum era prezentat în trecut.
În schimb, priveliștea oferită de pereții de piatră care mărginesc autostrada s-a schimbat treptat. Vegetația s-a extins peste versanții abrupți, acoperiți în mare parte cu plase de protecție și elemente de prevenire a căderilor de pietre, iar natura recâștigă tot mai mult teren, odată cu trecerea timpului.
Autostrada A1 Lugoj – Deva, în lungime de 100 de kilometri, a fost proiectată în anii 2000, iar lucrările la cele patru tronsoane ale sale, care traversează județele Hunedoara și Timiș, au început în perioada 2011 – 2014.Până în prezent, circa 90 de kilometri din șoseaua de mare viteză din vestul României sunt finalizați și pot fi folosiți de șoferi. Doar tronsonul de nouă kilometri dintre localitățile Holdea și Margina, numit și autostrada cu tuneluri, se află în șantier, având termen de finalizare anul 2026.
Cele mai dificile lucrări de pe Autostrada A1 Lugoj – Deva s-au derulat în perioada 2017 – 2019, pe un sector de circa doi kilometri, aflat în apropiere de nodul rutier Șoimuș din Hunedoara, numit și „Dealul Liliecilor”.Mai multe elemente metalice de susținere au fost adăugate de constructori, în vara anului 2023, plaselor de protecție a peretelui de stâncă, în zonele vulnerabile, afectate de alunecări de teren.
De asemenea, sistemul de protecție din plasă dublu torsionată ancorată și ranforsată de pe Dealul Liliecilor din Hunedoara a fost refăcut. Pe o porțiune a versantului au fost adăugate elemente metalice cu rolul de a susține pe termen lung o zonă de surplombă (obstacol de forma unei streșini stâncoase) formată pe o pantă.