Comunitatea „Declic” a întreprins demersuri pe lângă Parchetul General al României pentru a formula cererea de revizuire a deciziei luate de completul de judecată compus din trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în „Dosarul Ursu”.
De-a lungul timpului, „Declic”, care reprezintă vocea unită a cetățenilor României, s-a implicat în cauze diverse și a reușit să câștige când se părea că existau puține șanse de reușită, printre acestea fiind retragerea certificării pentru produsele din lemn ilegal, provenit din pădurile României, salvarea râului Nera de la distrugere etc.
Faptul că o instanță supremă de judecată din România secolului XXI i-a achitat pe cei responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu a ridicat semne de întrebare în Comunitatea „Declic” despre cum înțeleg unii judecători istoria României și cum iau decizii în cazul unor procese, ghidați de umbrele unor vremuri de care România ar fi trebuit să scape demult.
Regimul comunist a fost îndepărtat din România în urma voinței cetățenilor acestei țări, în Decembrie 1989, însă reprezentanții vechiului regim nu au fost înlăturați, ei acționând încă în justiție, dar și în alte domenii, pentru a împiedica schimbarea în integralitate a țării, statul de drept fiind astfel eclipsat de reminiscențele vechii orânduiri socialiste.
Așa se face că, atunci când urmașii lui Gheorghe Ursu au acționat pentru a se face dreptate pentru părintele lor, reprezentanții justiției din România au refuzat să înțeleagă istoria și, în 2019, i-au achitat pe torționarii dovediți ai disidentului.
Moștenitorii disidentului au făcut apel, în anul 2020, la decizia dată în 2019 de completul ÎCCJ, dar o nouă decizie aberantă a justiției române, din vara acestui an, a adus achitarea, din nou, a torționarilor lui Gheorghe Ursu.
În fața acestei situații, „Declic” a mobilizat societatea civilă și a lansat o campanie pentru revizuirea ultimei hotărâri din dosarul „Gheorghe Ursu”, cunoscând că „există o cale de atac extraordinară” la decizia completului ÎCCJ din iulie 2023, astfel, că a solicitat procurorilor Parchetului General, „să dorească să facă dreptate și să onoreze memoria victimelor comunismului”.
Ca urmare a demersurilor comunității „Declic” în cazul rejudecării dosarului disidentului Gheorghe Ursu, eroul care a înfruntat dictatura comunistă cu prețul propriei vieți, Parchetul României și procurorii au formulat cererea de revizuire la doar o săptămână de la lansarea campaniei.