Pentru cine este la curent cu lupta dusă de patru ani încoace de liderii medicilor stomatologi din Timișoara cu conducerea centrală, o știre apărută în mass-media, cu două săptămâni în urmă, a avut un aer de déjà-vu. Ne referim la apelul public de joi, 14 septembrie, făcut către guvern de mai multe asociații ale dentiștilor, pentru a permite prezenţa observatorilor la alegerile de la vârful Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), programate în această toamnă. În apelul menționat se relevau următoarele:
„Actuala conducere a CMSR (care a renunțat, în urma protestelor masive ale medicilor stomatologi ce au protestat public, la restricționarea dreptului de liberă practică pe care au impus-o netransparent și abuziv), se pregătește de o premieră pentru România post-decembristă.
Practic, prin modificarea regulilor de derulare a alegerilor, acestea ar urma să se deruleze în absența observatorilor, atât pe durata procesului electoral, cât și la numărătoarea voturilor.
Considerăm că cei peste 27 de mii de medici stomatologi din România, profesând în cea mai mare parte în mediul privat, practicând o meserie prin excelență liberală, nu pot fi lipsiți de dreptul constituțional de a alege și de a fi ales în condiții de transparență și legitimitate!
Cerem, pe această cale, domnului ministru Alexandru Rafila, care a avizat deja actul normativ la nivelul Ministerului Sănătății, să pună capăt acestor derapaje nedemocratice și abuzive ale actualei conduceri a CMSR, garantând public prezența observatorilor la alegerile pentru acest colegiu, la nivel local și național”. Textul continua cu declarațiile făcute de medicul Florin Lăzărescu, secretar general al Societății de Stomatologie Estetică din România (SSER), una dintre asociațiile profesionale semnatare ale apelului public: „Având în vedere că planează suspiciunea că prin accelerarea derulării calendarului electoral nu se vor aplica normele cadrului legal promovat de Guvern, la inițiativa Ministerului Sănătății, somăm public conducerea CMSR să nu încheie acest sfârșit de mandat printr-un șir de abuzuri.
Nu vom tolera, indiferent de presiunile făcute de actuala conducere CMSR asupra comunității noastre, împiedicarea medicilor stomatologi să profeseze liber și transformarea alegerilor pentru conducerea CMSR într-un mecanism anti-democratic, așa cum se întâmplă în acest moment prin organizarea actualului proces electoral și prin îngrădirea dreptului de a alege și de a fi ales pentru mai mulți medici stomatologi! Atragem atenția asupra faptului că dreptul de a alege și de a fi ales este un drept garantat prin constituție ce nu poate fi suprimat prin prevederile stipulate în cadrul unui regulament de organizare și funcționare”. În final, medicii semnatari ai comunicatului făceau un apel „la întreaga comunitate a medicilor stomatologi din România, pentru a sprijini cu absolut toate mijloacele unei democrații consolidate, apărarea drepturilor garantate prin Constituție și legi”.
O vară fierbinte
Apelul public de acum două săptămâni nu a apărut din senin, derapajele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, acolo unde Ecaterina Ionescu se află la finalul celui de-al treilea mandat de președinte, scoțând în stradă reprezentanții dentiștilor din întreaga țară în urmă cu două luni.
Astfel, presa zilei din 7 iulie (https://360medical.ro/stiri/colegi u l – m e d i c i l o r – s t o m a t o l o g i – anuleaza-deciziile-care-au- starnit-proteste/2023/07/07/) consemna că „vineri dimineață, peste 100 de medici stomatologi din toată țara au protestat în Otopeni, în fața sălii de conferințe a Complexului Sportiv de Natație, acolo unde s-a ținut ședința Consiliului Colegiului Național al Colegiului Medicilor Stomatologi din România” și că „peste 300 de medici stomatologi au mers apoi la Ministerul Sănătății și au protestat în fața instituției, așteptând să afle care este rezultatul discuțiilor Patronatului Medicilor Stomatologi din România, cel care a solicitat întrevederea cu ministrul sănătății”.

Rezultatul acelor discuții a fost unul previzibil, președintele CMSR, Ecaterina Ionescu, anunțându-i pe jurnaliști cu jumătate de gură: „Am anulat cele două decizii care au fost adoptate în urmă cu puțin timp. S-a revenit la situația celor existente până atunci”. După care, întrebată de reprezentanții mass-media dacă a aflat că i s-a cerut demisia de către medicii protestatari, doamna Ionescu a oferit un răspuns laconic: „Da, iau act de lucrul acesta, dar eu trebuie să hotărăsc ce am de făcut”.

O necesară întoarcere în timp
Vorbeam de o senzație de déjà-vu la începutul articolului, iar acum, după această punere în context, a sosit momentul să o explicăm.
În 4 noiembrie 2019, s-a declanșat procesul electoral pentru alegerea organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România la nivel local și național pentru mandatul 2019-2023.
Conform calendarului stabilit de CSMR, depunerea candidaturilor pentru funcțiile eligibile din cadrul consiliilor colegiilor teritoriale a fost fixată pentru data de 11 noiembrie 2019 (la Adunarea generală națională în 12 noiembrie), desfășurarea alegerilor avea ca termen 21 noiembrie – turul I, respectiv 23 noiembrie – turul II, în timp ce desfășurarea alegerilor pentru funcțiile din birourile executive teritoriale a fost programată în intervalul 27-29 noiembrie 2019.
La Timișoara, din cei 1.426 de membri ai Colegiului Medicilor Stomatologi Timiș, 236 s-au și prezentat la vot, în 23 noiembrie 2019, într-un amfiteatru din incinta Spitalului Județean, numărul voturilor valabil exprimate fiind de 227. Comisia Electorală Locală, care și-a desfășurat activitatea în intervalul alegerilor – conform legii (rețineți acest aspect, vom reveni asupra lui!) – la sediul CMS Timiș, de pe Strada I. Vacărescu nr. 23 (camera 6), a comunicat ulterior și rezultatele procesului electoral, inclusiv Comisiei Electorale Centrale de la București.
De-aici încolo a început o dispută neîncheiată nici astăzi între medicii timișoreni votați de confrații lor să-i conducă pentru următorii patru ani și echipa managerială de la București, în frunte cu mai sus pomenita Ecaterina Ionescu.
Asta pentru că, în urma alegerilor locale din noiembrie 2019, Biroul Executiv al CMS Timiș urma să aibă următoarea componență: dr. Delia Barbu – președinte, dr. Mihaela Cuțui – vicepreședinte, prof. univ. dr. Angela Podariu – vicepreședinte, prof. univ. dr. Alexandru Ogodescu – secretar general (decedat în 7 octombrie 2020), dr. Dan Șutean – trezorier. Or prezența doctoriței Mihaela Cuțui în forul de conducere al medicilor stomatologi din Timiș i-a făcut pe șefii de la centru să vadă roșu în fața ochilor. Declarațiile cu subiect și predicat făcute de medicul timișorean, în calitate de avertizor public de integritate, vizavi de conducerea de la București (Ionescu & Co. fiind acuzați de abuzuri, corupție și impostură), i-au atras doamnei Cuțui un statut de persona non grata, extins ulterior și la alți colegi din nou alesul Birou Executiv al CMS Timiș, care au îndrăznit să se solidarizeze cu colega intrată în dizgrația centrului.
Astfel, deși la data declanșării procesului electoral, 4 noiembrie 2019, nici unul dintre candidați nu era sancționat disciplinar și deci putea votat fără probleme, în toiul alegerilor, CMSR a trimis decizii de sancționare, în rafală, pe numele a patru dintre cei cinci membri ai forului de conducere ales de medicii timișoreni – Barbu, Cuțui, Podariu și Ogodescu -, ca pretext ulterior pentru invalidarea rezultatelor obținute de aceștia în urma votului exprimat liber și democratic de colegii lor.
De pildă, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Timiș, Delia Barbu, și vicepreședintele Angela Podariu au primit fiecare câte două decizii de sancționare, datate identic, 12 noiembrie 2019 și 31 ianuarie 2020, toate cele patru sancțiuni fiind însă anulate definitiv, în cursul anului 2021, de către instanța de judecată.
Prevalându-se de pedepsele cu care i-au „încălțat” pe cei patru medici timișoreni deveniți indezirabili, conducerea de la București a invalidat, în 26 noiembrie 2019, rezultatele obținute de aceștia în alegeri, pe motiv că nu au dreptul de a fi aleși în organele de conducere medicii stomatologi care au fost sancționați disciplinar. Asta deși deciziile de sancționare fuseseră luate în mod evident pro causa la mai bine de o săptămână de la declanșarea alegerilor.
Oamenii și-au văzut de treabă
Având însă susținerea colegilor care i-au votat și singurii care i-ar fi putut revoca – în afara unei eventuale anulări în instanță a alegerilor -, membrii Biroului Executiv al CMS Timiș și-au continuat activitatea, spre stupoarea și enervarea maximă a conducerii de la București.
Președintele CMSR, Ecaterina Ionescu, și camarila sa au încercat de două ori, la începutul anului 2020, să repete alegerile de la CMS Timiș, însă n-a răspuns nimeni la convocările adresate medicilor din oraș. Așa încât echipa condusă de dr. Delia Barbu și-a văzut în continuare de treabă, legitimitatea acesteia fiind recunoscută inclusiv de către Direcția de Sănătate Publică Timiș (rețineți și acest aspect!), care, în anul pandemic 2020, a colaborat la nivel instituțional cu Colegiul Medicilor Stomatologi Timiș.
O dizolvare în afara legii
Asta chiar în condițiile în care Adunarea Generală Națională a CMSR dispusese, în 29 februarie 2020, dizolvarea Consiliului Teritorial și Biroului Executiv ale CMS Timiș și preluarea prerogativelor de conducere a dentiștilor timișeni de către Consiliul Național, respectiv Biroul Executiv al CMSR. Doar că dizolvarea organelor de conducere locale și preluarea puterii de către conducerea centrală nu erau prevăzute, în februarie 2020, în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și nici în Regulamentul de Organizare și Funcționare al CMSR! La acel moment, ROF-ul în cauză preciza, la art. 128, alin. 1, că „revocarea din funcție sau din calitatea de reprezentant în organele de conducere ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România, atât la nivel național, cât și județean, respectiv al municipiului București, se face cu majoritate simplă a forului care l-a ales pe cel în cauză”.
Atât și nimic mai mult! A, că ulterior, la un an distanță, Ecaterina Ionescu și ciracii săi au modificat regulamentul și au introdus faza cu dizolvarea conducerii locale și preluarea puterii de către băieții și fetele deștepte din București este cu totul altceva. La momentul februarie 2020, ceea ce au făcut șefii CMSR a fost, pur și simplu, ilegal. Și în totală disonanță cu autonomia funcțională, organizatorică și financiară acordată colegiilor teritoriale ale medicilor stomatologi de Legea 95/2006.
Hoțul strigă „Hoții!”
Bine, preluarea prerogativelor de conducere de către șefii din București a fost doar formală, pentru că, în realitate, nimeni n-a preluat nimic, același birou executiv desemnat în urma alegerilor locale din noiembrie 2019 continuând să-și exercite atribuțiile, așa cum spuneam mai sus, pe parcursul întregului an pandemic 2020.
În 20 august 2020, fix ca în proverbul „Hoțul strigă «Hoții!»”, conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România a depus, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, o plângere împotriva membrilor Biroului Executiv al CMS Timiș, acuzându-i de o serie de infracțiuni, precum uzurparea funcției, fals intelectual sau înșelăciune. Procurorii timișoreni au realizat rapid că medicii vizați în plângere nu sunt nici pe departe infractori, astfel încât clasarea a venit relativ rapid, în martie 2021. Ecaterina Ionescu și CMSR au contestat soluția parchetului la Judecătoria Timișoara, efectul fiind nul și de această dată: în 4 octombrie 2021, judecătorul de cameră preliminară a respins ca nefondată plângerea CMSR împotriva ordonanței de clasare.
S-a strigat „Bingo!” la UMFT
Între timp, însă, președintele CMSR găsise soluția de a băga bețe în roate indezirabililor de pe Bega.
Conform avertizorului public de integritate Mihaela Cuțui, Ecaterina Ionescu, care este și membru în Consiliul Director al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), și-ar fi folosit influența pentru a-și subordona o parte dintre cadrele didactice ale Facultății de Medicină Dentară a Universității de Medicină și Farmacie Timișoara (UMFT) și a le convinge să îi facă jocurile.
Astfel, în plină carantină zonală, în februarie 2021, Consiliul Național al CMSR a demarat pentru a treia oară procedura de reluare a alegerilor locale, sub denumirea falsă de alegeri parțiale, acestea fiind, de fapt, alegeri generale anticipate.
Spre deosebire de alegerile din noiembrie 2019, la care au participat 236 de dentiști timișoreni, la simulacrul de alegeri din 9 martie 2021 au participat doar 67 de persoane (circa jumătate dintre cadrele didactice ale Facultății de Medicină Dentară și rezidenți ai acestora).
Atât în Comisia Electorală Locală agreată de conducerea de la București, cât și printre participanții la aceste pseudo-alegeri, s-au aflat și unii medici care, nefiind membri ai CMS Timiș sau neavând aviz de liberă practică, nu aveau cum să fie implicați, în mod legal, în scrutinul respectiv.
Dar legalitatea era ultimul lucru de care să le pese șefilor CMSR și noilor lor aliați, care și-au văzut înainte de treabă. N-a mai contat nici că activitatea comisiei electorale locale nu s-a desfășurat, conform legii, în sediul CMS Timiș, de pe Strada I. Văcărescu nr. 23, așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2019, ci într-o sală pusă la dispoziție cu generozitate de conducerea UMFT.
Lider cu voia Bucureștiului
Ca atare, în urma validării de către Comisia Electorală Centrală prin decizia nr. 19/11 martie 2021, la Timișoara a apărut un colegiu teritorial paralel, condus de prof. univ. Cosmin Sinescu, fost prodecan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMFT. Așa se face că, din primăvara lui 2021, șicanele la adresa colegiului condus de dr. Delia Barbu s-au înmulțit, absolvenții de medicină dentară fiind, de-acum, redirecționați, direct din facultate, să se înscrie în noul „colegiu” cu sediul în sala Kerr din UMFT.
Lanțul slăbiciunilor
Președintele noii entități și-a găsit, în vara trecută, și un aliat, în persoana șefei interimare a Direcției de Sănătate Publică Timiș, Florentina Radu, care urmează cu ochii închiși indicațiile prețioase sosite de la CMSR, direct de la Ecaterina Ionescu. Dintr-odată, colaborarea dintre Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Stomatologi Timiș, ales în noiembrie 2019, și DSP Timiș, care a funcționat de la finele lui 2019 până în vara-toamna lui 2022, a luat sfârșit, Florentina Radu decretând că noul său partener la nivel instituțional este entitatea cu sediul în incinta UMFT, condusă de doctorul Sinescu.

Bine, poate că lucrurile ar fi mai ușor de înțeles, dacă luăm în calcul faptul că doamna Radu ar fi trebuit să părăsească funcția de director interimar al DSP Timiș la finalul celor șase luni prevăzute de lege, adică undeva la sfârșitul anului 2022, și îl coroborăm cu statutul ministrului sănătății, Alexandru Rafila, cel care a uitat-o pe sus-numita în funcție și care, pe linie didactică, este subalternul Ecaterinei Ionescu, șefa CMSR. Da, exact cum ați citit, doamna Ionescu este și prorector cu probleme de învățământ universitar de licență și de master la UMF „Carol Davila” din București, acolo unde Alexandru Rafila ocupă poziția de șef al Disciplinei Microbiologie I. Lanțul slăbiciunilor pare să prindă contur, nu-i așa?

Confesiuni neașteptate
Culmea este că, la ultima Adunare Generală a CMS Timiș, ales în noiembrie 2019, desfășurată în data de 24 februarie 2023, într-un amfiteatru din Spitalul Județean, s-a prezentat însuși medicul Cosmin Sinescu, care a mărturisit participanților că a votat-o în urmă cu patru ani pe doctorița Delia Barbu ca președinte al CMS Timiș și că o susține în continuare, explicându-le celor prezenți că existența conflictului dintre colegiul local și CMSR este întreținută de conducerea de la București. Mai mult, dosarul profesional al profesorului Sinescu, ca și cele ale altor colegi ai acestuia din entitatea născută cu forcepsul în martie 2021, se află și la această oră în sediul CMS Timiș, de pe strada I. Vacărescu nr. 23!
Banii nu au miros
Și, dacă tot am pomenit de întrunirea din iarnă a Adunării Generale a CMS Timiș, trebuie să precizăm că, în acea zi de 24 februarie 2023, medicii participanți au decis ca forul ales de ei să nu mai vireze procentul de 25 la sută din cotizațiile membrilor către CMSR. Până la acea dată, câteva zeci de mii de euro au ajuns în fiecare an în conturile din București ale CMSR, chiar dacă șefii acestuia au etichetat colegiul din Timișoara ca fiind în afara legii! Dar banii n-au miros, nu-i așa?
Graba strică treaba
Deși juristă de meserie (a absolvit facultatea de profil de la „Tibiscus”), șefa interimară a DSP Timiș n-are nici o problemă să atribuie coduri de parafă și avize sanitare pentru cabinetele medicilor stomatologi care se prezintă la direcția de sănătate cu documente ce poartă doar semnătura lui Cosmin Sinescu, fără a avea aplicată și ștampila Colegiului Medicilor Stomatologi Timiș – aflată și la această oră la sediul de pe strada I. Văcărescu nr. 23 -, respectiv fără ca pe acele documente să fie consemnat un Cod de Identificare Fiscală (CIF) legal. Singurul CIF este cel eliberat pe adresa menționată mai sus și poate fi folosit doar de CMS Timiș condus de dr. Delia Barbu, nu și de „colegiul” lui Cosmin Sinescu, găzduit de UMFT.
Toate aceste detalii n-au nici o relevanță pentru doamna Radu și angajații DSP, care refuză sistematic orice adresă sau dosar trimis de colegiul condus de dr. Delia Barbu, redirecționând medicii dentiști către „colegiul” ales în martie 2021 nu de Adunarea Generală a Colegiului Medicilor Stomatologi Timiș, ci de către cele câteva zeci de cadre universitare din UMFT.
În zelul său de a-și mulțumi protectorii, șefa fără concurs a Direcției de Sănătate Publică Timiș a scăpat, însă, din vedere un detaliu. Conform Ordinului M.S. nr. 1.343/6 noiembrie 2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis, comisia respectivă funcţionează la nivelul autorităţilor de sănătate publică judeţene (adică DSP) şi a municipiului Bucureşti, fiind alcătuită din 13 membri. La art. 3, lit. d, din ordinul menționat mai sus, se precizează că doi dintre acești membri sunt reprezentanţi ai colegiului judeţean al medicilor dentişti, numiţi prin decizie a preşedintelui instituţiei respective.
Ei bine, cei doi medici stomatologi care fac parte din comisia de malpraxis constituită la nivelul DSP Timiș sunt Angela Podariu și Ștefan Stratul, care sunt înscriși în colegiul condus de dr. Delia Barbu, nu în cel prezidat de prof. univ. Cosmin Sinescu. Mai mult, așa cum deja ați aflat, doctorița Podariu este chiar vicepreședinte în Biroul Executiv al CMS Timiș, desemnat în urma alegerilor din noiembrie 2019, și unul dintre medicii sancționați de forul de conducere de la București!
Cum se poate, în acest caz, ca Florentina Radu să catalogheze ca fiind ilegal colegiul condus de dr. Delia Barbu, dar, în același timp, să colaboreze în cadrul comisiei de malpraxis cu doi stomatologi înscriși în respectivul colegiu și, în acest mod, să accepte tacit că aceștia sunt „reprezentanți ai colegiului județean al medicilor dentiști”, așa cum statuează Ordinul M.S, 1.343/2006?!
Abuz de putere ! Urat , f.urat !
Doamne, mare ți e gradina! Oare aceasta femeie este în deplinătatea facultăților mintale? Trebuie făcut ceva! Data jos pt josnice dad și trasa la răspundere pt nereguli. Nu trebuie doar destituit din funcție!!!!
Din pacate, nu am vazut niciun fel de dezmintire din partea celor acuzati ; oare vor sa induca faptul ca sunt nevinovati ? Am simtit pe pielea mea un abuz oribil din partea acelorasi autori. JOSNIC, DEGRADANT.