Potrivit unui amplu raport prin care se analizează situația economică, socială și de mediu din municipiul Arad pentru anul 2023, există peste 10.000 de persoane identificate cu tulburări psihice, însă zero dependenți de droguri. Acest lucru se explică prin lipsa raportărilor din partea medicilor de familie și a spitalelor către Direcția de Sănătate Publică de astfel de cazuri de dependență, după cum se arată și în răspunsul pe care l-am primit de la DSP Arad: „ S-a procedat la preluarea, prelucrarea şi centralizarea cu ajutorul programelor informatice specifice, a datelor primite, atât de la medicii de familie raportori în aplicatiile MedWin sau icMED, cât şi de la spitalele de pe raza judeţului Arad. În urma centralizării acestor date, nu au fost înregistrate cazuri de boală în cursul anului 2023 pe codurile de boală F11, F12, F14, F16 sau F13” (n.red. codurile respective însemnând „Tulburări mentale și de comportament legate de consum opiacee, derivate, canabis, cocaină, halucinogene”).
Nici evidența internărilor Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru consum de droguri nu pare să ilustreze în mod realist situația. Purtătorul de cuvânt ne-a transmis că pe parcursul anului trecut, doar 14 persoane au fost internate din cauza consumului de droguri.
„Vă aducem la cunoştinţă că, pe parcursul anului 2023, în secţiile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au fost înregistrate 14 persoane care au necesitat internare datorită consumului unor substanţe psihoactive. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad nu are o evidenţă a persoanelor din judeţul Arad, dependente de droguri”, se arată în răspunsul SCJU Arad.
Raportările polițiștilor sunt și ele lacunare, întrucât sunt luate laolaltă toate persoanele depistate, fie ele din județ, ori din alte părți ale țării, fiind înregistrate doar dosarele penale, nu și consumatorii în sine. Mai mult, cazurile sunt luate „la pachet” cu consumul de alcool, nu pe categorii distincte.
În bilanțul pe anul 2023, IPJ Arad notează: „Polițiștii rutieri au constatat, cercetat și soluționat 951 de fapte de natură penală (mai mult cu 17 față de anul trecut). Dintre faptele penale constatate, 296 au fost infracțiuni privind conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, cu 49 mai multe decât în anul 2022”.
Pe de altă pare, Poliția Locală chiar dacă trimite uneori comunicate despre identificarea unor persoane tulburate pe domeniul public, nu are o evidență a numărului de cazuri în care cei depistați sunt într-adevăr drogați. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, în a cărei subordine este Direcția Generală de Poliție Locală, ne-a spus că întrucât direcția nu deține vreun aparat drugtest, se poate vorbi doar de suspiciuni de consum.