Paris, „Orașul Iubirii”, va găzdui vineri, 26 iulie, ceremonia oficială de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară, ediția a XXXIII-a, peste un miliard de oameni din întreaga lume fiind așteptați să se conecteze la acest deosebit de important eveniment al anului, chiar cel mai important.
Pregătită să fie prima ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice, organizată în afara unui stadion, sărbătoarea din 26 iulie va transforma capitala Franței într-un stadion-teatru, deoarece tradiționala paradă a sportivilor are loc cu bărci de-a lungul Senei, trecând pe lângă cele mai emblematice repere pariziene. În loc de imagini ale sportivilor care pășesc de-a lungul unei piste de atletism, oaspeții și spectatorii vor fi tratați cu o paradă plină de culoare prin inima capitalei Franței, peste 10.000 de sportivi urmând să navigheze pe Sena, în ceea ce se preconizează a fi „cea mai ambițioasă ceremonie de deschidere olimpică încercată vreodată”.
La începutul ceremoniei se va ridica steagul francez și se va cânta imnul național francez, după care va urma ceea ce este, fără îndoială, punctul culminant al ceremoniei: Parada Națiunilor, sportivii reprezentanți ai celor 206 țări își vor face intrarea la Jocurile Olimpice.
Ceremonia va începe la Podul Austerlitz și va avea o parcurgere de aproximativ 4 mile în josul râului Sena, ajungând la Trocadéro lângă Turnul Eiffel, pe tot acest parcurs urmând să treacă pe lângă cele mai proeminente obiective ale orașului, inclusiv Luvru și catedrala Notre-Dame de Paris.
La finalul traseului va fi aprinsă torța olimpică și se așteaptă să vorbească președintele francez Emmanuel Macron.
Simbolul acestui eveniment, Flacăra Olimpică, a ajuns la Paris chiar de Ziua căderii Bastiliei, 14 Iulie, după ce a efectuat nu mai puțin de 56 de etape din momentul debarcării sale în vechiul port din Marsilia, iar la Paris a fost purtată de celebrul rapper american Snoop Dogg lângă Stade-de-France din Saint-Denis, la ştafetă participând şi preşedintele CIO, Thomas Bach care i-a transmis flacăra Emmei Terho, preşedinta Comisiei Sportivilor a CIO, iar fostul secretar general al ONU, Ban Ki-Moon, i-a predat torţa olimpică lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Ceremonia debarcării de la Marsilia a fost un spectacol fără egal, Flacăra Olimpică traversând Franța până la punctul ei cel mai îndepărtat, Mont Saint Michel, după care a plecat mai departe, în Guyana franceza și Martinica.
De la Paris, Flacăra Olimpică a plecat spre departamentele din Nord, înainte de a reveni, vineri, 26 iulie, pentru ceremonia oficială de deschidere a Jocurilor Olimpice.
Extravaganta ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost amenințată cu mai multe blocaje din partea celor ce au preocupări legate de securitate și poluare, dar, cu toate acestea, oficialii susțin că sunt „mai mult decât pregătiți”.
Orchestra Națională a Franței face parte din distribuția spectacolului de deschidere a Olimpiadei de vară de la Paris, iar timișoreanul Cristian Măcelaru va dirija Orchestra care va interpreta, timp de mai bine de 3 ore, partituri care au fost compuse special pentru acest eveniment, Imnul Olimpic, „La Marseillaise”, într-o versiune regândită pentru această deschidere, precum și alte partituri compuse special pentru acest moment.
România va fi reprezentată de 106 sportivi, printre ei fiind și două sportive din Banat, Amalia Ghigoarță (gimnastică artistică) și Andreea Popa (canotaj).
Amalia Ghigoarță s-a născut în Poeni, unul dintre frumoasele sate din Banat situat în Munții Poiana Ruscă, sat cunoscut datorită taberelor ce se organizau aici. Amalia Ghigoarță este medaliată cu argint la Campionatul European de juniori din 2022, iar debutul internațional la seniori și l-a făcut la Campionatele Europene din 2023, unde a contribuit la toate cele patru aparate la clasarea României pe locul cinci.
Ghigoarță a concurat la Campionatele Europene din 2024 și a ajutat echipa României să termine pe locul patru în finala pe echipe, iar la Trofeul RomGym din 2024, ea s-a clasat pe locul cinci în general și pe locul patru la paralele și a câștigat o medalie de argint la sol, apoi a fost selectată pentru a concura la Jocurile Olimpice de vară din 2024 alături de Ana Bărbosu, Lilia Cosman, Andreea Preda și Sabrina Voinea.
Andreea Popa s-a născut la Timișoara, produs al CSȘ Bega și a obținut de-a lungul timpului mai multe medalii la competițiile de canotaj. A fost campioană continentală în proba feminină de 8+1, în anul 2017, apoi, în 2019, la Campionatul Mondial U23 care a avut loc în SUA, la Sarasota, a concurat în barca de 8+1 a României, iar în finală și-a adus contribuția pentru ca România să termine pe locul 4, în 2023, la Campionatele Europene de canotaj pe mare şi sprint pe plajă de la Seyne-sur-mer (Franţa), a cucerit medalia de bronz în proba de simplu feminin, în 2024 și-a adus contribuția la cucerirea, pentru România, medalie de bronz în proba de patru rame feminin, în etapa treia a Cupei Mondiale de canotaj, de la Poznan (Polonia).
La Festivitatea de premiere a sportivilor timișeni medaliați la competițiile internaționale și naționale în anul 2018, Gala Sportului Bănățean, Andreea Popa a fost în Top Olimpic, canotaj, pe atunci fiind legitimată la C.S.U. Politehnica Timișoara și pregătindu-se sub coordonarea antrenoarei Ecaterina Calapis. Acum, Andreea Popa este legitimată la clubul CSM București.
La ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, doi dintre canotorii de top ai României, Ionela și Marius Cozmiuc, sunt purtătorii de drapel ai țării noastre, membrii Comitetului Executiv (ComEx) al Comitetului Olimpic și Sportiv Român decizând aceasta la 4 iulie.
Legenda NBA LeBron James și campioana la tenis de câmp, US Open, Coco Gauff, au fost numiți să poarte steagul SUA pe tot parcursul ceremoniei. Gauff, în vârstă de 20 de ani, va fi cel mai tânăr atlet care a purtat vreodată steagul Americii la o ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice, James fiind de trei ori medaliat olimpic, în timp ce Gauff își va face debutul olimpic la Paris.
Deoarece SUA vor găzdui următoarele Jocuri Olimpice de vară de la Los Angeles în 2028, echipa SUA urmează să fie penultima echipă pe râu. Franța primește onoarea de a fi ultima barcă pentru Jocurile Olimpice de acasă.
Interpreții muzicali oficiali rămân neconfirmați, dar Céline Dion și Lady Gaga au sosit la Paris, alimentând și mai mult speculațiile că ar putea fi printre capetele de afiș. După ce a ajuns la Paris, Dion a postat pe Instagram și a scris: „De fiecare dată când mă întorc la Paris, îmi amintesc că mai este atât de multă frumusețe și bucurie de experimentat în lume”.
Ziarului francez „Le Parisien” susține că se zvonește că Céline Dion, care este din provincia canadiană Quebec și cântă adesea în franceză, va cânta „L’Hymne à l’amour”, melodie franceză populară interpretată inițial de Édith Piaf. Ar fi prima reprezentație live a lui Dion de când a fost diagnosticată cu „sindromul persoanei rigide” în 2022.
În România, ceremonia oficială de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris, 2024, se poate viziona, în direct, la TVR 1 și TVR Sport, vineri, 26 iulie, de la ora 20:30.