În lumea grăbită de astăzi, în care aparenta bunăstare și confortul au prioritate în fața sănătății, este esențial să conștientizăm ce consumăm sau, altfel spus, ce acceptăm ca să devină parte din noi. Astfel, în afară de întrebări de genul – dacă un salam are în compoziție 40% carne, oare ce o fi restul până la 100% – ar fi foarte util sănătății noastre să știm mai multe despre aditivii alimentari care, la prima vedere, joacă doar un rol semnificativ în îmbunătățirea gustului, a texturii, a termenului de valabilitate și a altor caracteristici ale alimentului. Dar cum nu toți aditivii au în compoziție aceleași substanțe active, unii dintre ei, cunoscuți sub denumirea de E-uri, au stârnit îngrijorări din cauza potențialelor efecte adverse asupra sănătății noastre! În cele ce urmează vom dezvălui acele denumiri și numere de E-uri care se află în topul celor care trebuiesc evitate, arătând care sunt riscurile cele mai importante în caz de consum și oferindu-vă informațiile necesare pentru a face alegeri în cunoștință de cauză.
În primul rând, să vedem puțin mai în detaliu ce sunt aceste E-uri. În țările UE (Uniunii Europene) ele sunt coduri atribuite aditivilor alimentari și sunt utilizate la nivel global pentru a putea identifica substanțele specifice adăugate produselor alimentare. Aceste coduri oferă informații despre scopul, siguranța și originea aditivului alimentar. Deși nu toate E-urile sunt dăunătoare, unele au fost asociate cu probleme de sănătate, fapt ce a dus la o îngrijorare crescândă în rândul consumatorilor informați.
Și acum vă propun să parcurgem împreună top 5 aditivi alimentari (E-uri) la care ar trebui evitat, pe cât posibil, consumul în exces sau care, în unele cazuri, ar trebui evitați complet :
- Glutamatul monosodic (E621) care este cunoscut și sub denumirea de MSG, este un potențator de aromă utilizat pe scară largă în alimentele procesate, diverse gustări precum și în mâncarea servită de unele restaurante. În timp ce agenția specializată în aliment din SUA consideră acest aditiv ca sigur, unele persoane pot prezenta, în urma consumului, reacții adverse cum ar fi durerile de cap, înroșirea feței și transpirații. Este recomandabil să fiți precauți și să limitați consumul de alimente care conțin acest aditiv, mai ales dacă prezentați o sensibilitate la efectele sale.
- Aspartam (E951) este un îndulcitor artificial prezent în numeroase produse fără zahăr și catalogate ca dietetice. Deși este aprobat de autoritățile de reglementare, au apărut îngrijorări cu privire la diverse probleme de sănătate legate de consum cum ar fi durerile de cap, amețelile și chiar unele tulburări neurologice. Dacă doriți să reduceți aportul de zahăr, este preferabil să luați în considerare alternative naturale cum ar fi ștevia sau cel puțin să consumați cu măsură produsele care conțin aspartam.
- Nitritul de sodiu (E250) este utilizat în mod uzual ca un conservant al cărnii procesate cum ar fi mezelurile, cârnații sau slănina. Deși ajută la prevenirea sau încetinirea creșterii microbilor și menține culoarea cărnii, consumul excesiv de nitrit de sodiu a fost legat de un risc crescut de a dezvolta anumite forme de cancer cum este cel colorectal. Pentru a micșora la maxim posibil expunerea, optați pentru carne proaspătă și neprocesată sau pentru alte alternative, fără nitriți.
- Tartrazina (E102) este un colorant sintetic de culoare galbenă care este utilizat în diverse produse alimentare și băuturi, inclusiv în bomboane, diferite deserturi sau chiar și în unele băuturi răcoritoare. Acest aditiv a fost legat de reacții alergice, în special la persoanele cu astm bronșic sau la cele cu alergie la aspirină. Dacă sunteți predispus la alergii sau aveți un trecut de reacții adverse la coloranți alimentari, este recomandabil să evitați produsele care conțin tartrazină.
- Hidroxianisol butilat (BHA) și hidroxitoluen butilat (BHT) sau (E320 și E321) sunt antioxidanți utilizați în mod obișnuit pentru a preveni alterarea alimentelor și pentru a prelungi termenul de valabilitate. Deși sunt considerate sigure în cantități mici, studiile au sugerat legături potențiale ale acestora cu cancerul și cu alte probleme de sănătate dacă sunt consumate în exces. Pentru a reduce expunerea, optați pentru alimente proaspete, minim procesate sau neprocesate și citiți cu atenție etichetele produselor alimentare de orice fel pentru a le evita pe acelea care conțin aditivi potențiali dăunători sănătății!
În concluzie, este esențial să fim informați pentru a nu confunda E-urile bune cum sunt licopenul (E160), vitamina E (E306), lecitina (E 322), vitamina C (E300) și încă multe altele cu E-urile menționate ca reprezentând un potențial pericol pentru sănătate atunci când sunt consumate în exces. Privitor la E-urile rele, nu am dat o listă mai lungă pentru a nu încurca mai mult cititorul în loc de a-l ajuta, dar desigur că mai sunt și altele care însă, având o utilizare mai limitată, au fost lăsate pentru moment la o parte. Evitați, așadar, pe cât posibil glutamatul monosodic, aspartamul, nitritul de sodiu, tartrazina, hidroxianisol butilatul și hidroxitoluen butilatul și amintiți-vă mereu că mâncatul cu măsură și alimentația echilibrată formată din produse proaspete și de preferință integrale, sunt esențiale pentru o viață sănătoasă, lungă și de bună calitate! Atenție maximă la calitatea alimentelor consumate în cantitate mare cum este, spre exemplu, pâinea, fiindcă una este sa mănânci pe parcursul unei zile 500 grame sau chiar 1.000 de grame dintr-un aliment și alta este să mănânci 30 sau 50 grame, cum se întâmplă la mezeluri. În fine, atenție, de asemenea, la calitatea apei consumate, fiindcă măsura consumului zilnic este în litri, iar corpul nostru este 60% apă.