Miercuri, 15 noiembrie, poetul Mircea Dinescu face un popas la Timișoara, pentru a participa la conferința „Dialoguri Literare în Capitala Europeană a Culturii”, eveniment ce are loc la Universitatea de Vest din Timișoara, Aula Magna, cu începere de la ora 18.
Așadar, după mult timp, disidentul anticomunist Mircea Dinescu, poetul care ne-a încântat și ne încântă cu minunate poezii, ajunge din nou la Timișoara și, alături de jurnalistul timișorean Marcel Tolcea, va mai aduce o fărâmă de bine din magia cuvintelor domniei sale, evenimentul fiind unul de excepție, în care doi dintre oamenii de litere remarcabili ai României, cu deosebite contribuții la îmbogățirea patrimoniului literar al țării vor încânta publicul prezent în Aula Magna.
Distins cu numeroase premii literare prestigioase, inclusiv Premiul „Herder”, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Poezie și Premiul Academiei Române pentru Literatură, poetul Mircea Dinescu s-a remarcat, înainte de ̓89, prin poeziile sale care au fost, multe dintre ele, scrise la adresa orânduirii sociale, regimul interzicându-i să publice în anii ̓80, deși atunci era un poet consacrat.
„Disidența mea a fost un țipăt de disperare. Mi-am zis: «Dacă o să moară Ceaușescu de bătrânețe, o să ne fie rușine că am tǎcut mâlc, cochetând cu literatura». La vremea aia, majoritatea scriitorilor români se hrăneau cu dulcea iluzie că fac rezistență prin cultură. Era o formă subtilă de lașitate, care se poartă și acum. Eu aveam în versurile mele o groază de aluzii care, culmea, trecuseră de cenzură…”, mărturisea distinsul poet Mircea Dinescu, într-un interviu acordat unei publicații on-line.
Conferința „Dialoguri Literare în Capitala Europeană a Culturii” face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura.
Pentru a participa la acest eveniment, publicul este invitat să se înregistreze, completând un formular prin accesarea link-ului, https://forms.gle/jKWEND86j1CkVgZm9.